Sandıklı’da Eğitimin Durumu..

Malumunuz geleceğin inşasında büyük devlet olma da eğitimin katkısı büyüktür..

Ülkemizde maalesef hükümetler üstü milli bir eğitim sistemi oluşturulamadığı için gelen hükümetlere hatta bakanlara göre sistem değişikliği gerçekleşti..

Her sistem değişikliğini fırsata dönüştüren öğrenciler olsa da genelde mağdur olan öğrenciler konuşuldu. Bu memleketin milletin geleceği şahısların eline bırakılmamalıdır..

Sandıklı’daki duruma baktığımızda ise eğitim planlamalarında yapılan hatalar nedeniyle ortaya çıkan sorunlar ve bu sorunların çözümlenmemesi sonucunda ortaya çıkan başarısız tablo gözümüze çarpmaktadır..

  1. 30 Mart 2012 tarih ve 6287 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle birlikte 4+4+4 şeklinde zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldı. Bundan dolayı ilköğretim kurumları ilkokul veya ortaokul şeklinde yeniden planlandı. İşte Sandıklı da eğitimde istenilen başarının elde edilememesindeki en büyük hata bu aşamada yapıldı. Okullar vatandaşın talebi veya öğrenci durumları dikkate alınmadan okul müdürleri ekseninde yapıldı. Milli eğitim müdürüne yakın olanların müdürlüğü devam edecek şekilde planlamalar yapıldı. Bunun sonucunda bazı okullarda sınıflar çok kalabalık iken bazı okullarda sınıflarda yeterli öğrenci bulunamadı. Tabduk Emre Mahallesinde bulunan Zafer İlköğretim kurumu müdürü branş öğretmeni olduğu için müdürlüğünün devam edebilmesi adına kurum ortaokula dönüştürüldü. Sonrasında öğrenci yokluğundan okul kapatılarak okulun müdürü ilçenin en popüler lisesine bir oldu bitti ile müdür edildi..

Şimdi soruyoruz: Tabduk Emre Mahallesindeki çocukların veya velilerin günahı ne?

İlkokul kademesindeki küçük çocuklarını karda kışta en yakın 1 km mesafedeki M.Akif Ersoy ilkokuluna, ortaokul kademesindeki çocuklarını 1,5 km uzaklıktaki Ali Çetinkaya Ortaokuluna göndermek zorunda kalıyorlar. Hatta servis tutmak zorunda kalıyorlar. Acaba bu çocukların servis ve yemek ücretlerini milli eğitim müdürü cebinden ödüyor da, haberimiz mi yok!..

2-Miralay Reşatbey İlkokulunun kalabalık sınıflarına hangi çözümü ürettiniz?

3-Miralay Reşatbey İlkokulu ek derslik binası için nereyi uygun gördünüz? Ön bahçeyi mi? Arka bahçeyi mi? Ya da köklü bir çözümünüz var mı?

4-Cumhuriyet Ortaokulunda öğrenci yoğunluğu o kadar fazla ki, çocuklar teneffüste birbirine çarpmadan yürümek için uğraşıyorlar. Bu sorun ile ilgili 8 yıldır bir çözümüz olmadı acaba bundan sonrası için bir çözümünüz var mı?

5- İlçede İmam Hatip Liselerinin önündeki engellerin kalkmasıyla göreve ilk geldiğiniz 2012-2013 yılında İmam Hatip Lisesi 9. Sınıflara 227 öğrenci kaydı yapılmıştı.. Ancak bu ilgi kısa zamanda azalarak öğrenci sayısı 120’lere kadar düşmüştü..

Maalesef İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yanlış eğitim planlamaları sonucunda İmam Hatiplere giden öğrenci sayısını arttırmak için 2014-2015 Eğitim öğretim yılından itibaren Sandıklı Anadolu Lisesi kapatılarak Kız Anadolu İmam Hatip lisesine dönüştürüldü..

İstenilen sonuç alındımı?

Öğrenci sayısı artmadı ise sorumlusu kim?

Öğrencilerini imam hatiplere göndermeyen imam hatip düşmanı veliler kim?

SAHİ MÜDÜRÜM SİZ ÇOCUKLARINIZI İMAM HATİP OKULLARINA GÖNDERDİNİZ Mİ?

Muhterem müdürüm! Sandıklı gibi milliyetçi muhafazakar bir ilçede beşikten mezara kadar hiçbir kimsenin İmam Hatiplere karşı olmadığını hatta ilçede yapılan İmam Hatip Okullarını da ilçe halkının paralarıyla yaptırıldığını herkes bilir. Buna rağmen İmam Hatip Okullarına ilgi niye az?

6-İlçede akademik lise bağlamında sınavsız olarak öğrenci alan tek okul Yunus Emre Anadolu Lisesidir.

Afyonkarahisar’ın en büyük ilçesi olan Sandıklı’da tek bir Anadolu lisesinin olması da ilçe milli eğitiminin en büyük ayıbıdır. Oysa Bolvadin’de 1 Fen Lisesi (Ayfer-Ceylan Emet Fen Lisesi) 1 Sosyal Bilimler Lisesi(Raziye Sultan-Yusuf Kayabaşı Sosyal Bilimler Lisesi ) 3 Anadolu Lisesi (Bolvadin Anadolu Lisesi, M.Hüsnü Gemici And. Lis, Şehit A. Kocatürk Anadolu Lisesi) bulunmaktadır. Yine Dinar’da 1 Fen Lisesi (Dinar Fen Lisesi), 3 Anadolu Lisesi (Dinar Anadolu Lisesi, Mehmet Çavuş And. Lis. ve Yavuz S. Selim And. Lis.) bulunmaktadır. Bu durum ilçenin geleceği olan gençlerimizin eğitimini planlayanların bu işlerden ne kadar uzak olduklarının en büyük göstergesidir.

Kapatılan Anadolu Lisesinde okuyan oradan oraya savrulan gençlerin ve velilerinin ahı ne olacak? Onların geleceği ile kimler oynadı?

Şimdi ilçe milli eğitim müdürüne soruyoruz:

İlçenizde Sosyal Bilimler veya ikinci bir Anadolu lisesine acil ihtiyaç varken açmamanızın nedeni günah olduğu için mi? Yoksa Açarsanız imam Hatip düşmanı mı olmuş olacaksınız. Korkmayın, Bolvadin ve Dinar’da onca Anadolu Lisesi varken onlar İmam hatip düşmanı olamamışsa siz mi olacaksınız?.

7- 2012-2013 eğitim öğretim yılında bir iş adamının katkılarıyla yaptırılan İmam Hatip ortaokulu açıldığı yıllarda büyük rağbet görmüş ve ilçede en popüler 2. Ortaokul olmuştu. 5. Sınıflara öğrenci kaydı 100’ün üzerinde ve 2016 yılında ilk mezunlarını verirken Afyon’un en başarılı İmam Hatip Ortaokulu olan bir okulun bugünkü durumu nedir?

İlçenizde liselerin bünyesinde açılanlarla birlikte İmam Hatip Ortaokulu sayısı 5’e çıkarken 5. Sınıfa kayıt yaptıran öğrenci sayısının toplamda 60’ı geçmemesinin nedenleri nelerdir. Okul sayısı 5 kat artmış öğrenci sayısı ve başarısı 5 kat düşmüş. Bunun sorumluları kimler, muhterem müdürüm?

Etrafınızdaki Mollalar bu duruma bir çözüm üretebildiler mi? Yoksa konuyu hala satranç masasında ya da perde ölçüsü alırken değerlendiriyorlar mı?

8- FETÖ’den 15 Temmuz sonrası alınan okulun akıbeti ne oldu?. Uluslararası İmam Hatip Lisesi yapılacak dediğiniz için o bina ile ilgili yapılan bütün planlamalar durdu. 3 yıldır ilçe halkı bekliyor. Daha ne kadar bekleyecek?. Yoksa Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyimi doğrultusunda Uluslararası İmam Hatip deyip vatandaşı oyalarken açılması geciken Fen ve Sosyal Bilimler Programı uygulayan Proje İmam Hatip Lisesinden olmayalım..

9-İlçede 40 yakın öğrenci il merkezindeki bilim sanat merkezlerine her hafta sonu gidiyor. Dolayısıyla il merkezine olan uzaklıktan dolayı servis ücreti yemek parası vs. külfetleri veli karşılamak zorunda kalıyor. Bazı velilerde bu masraflar ağır geldiği için çocuğunu BİLSEM’e göndermiyor.

Sayın müdürüm! İlçenizde BİLSEM açılması yönünde bir girişiminiz oldu mu? Olmadı ise niye olmadı?.. MEB.’nın büyük önem verdiği bu merkezlerin ilçeniz için gereksiz olduğunu mu düşünüyorsunuz. Velilerin yaşadığı bu mağduriyeti nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?.

Sakın ilçemizde yeterli dersliğimiz yok demeyiniz birçok boş dersliği olan okulları tek tek sayarız.

10- Sandıklı hinterlandı geniş bir ilçe. Hocalar, Kızılören ve Sinanpaşayı da sayarsak 100 binin üzerinde bir nüfusa hitap eden bir merkez ilçe konumunda. Dinar ilçe milli eğitim müdürlüğünün ilçede bir Rehberlik Araştırma Merkezi kurulmasına dair girişimlerinin olduğu biliniyor. Böyle bir durumda Sayın Müdürüm siz ilçenizde böyle bir kurumu kazandırmaya yönelik bir çalışmanız var mı? Yoksa engelleyenler mi var?

11-Sayın müdürüm ilçenizdeki akademik başarının geldiğiniz günden bu yana kademeli olarak düştüğünün farkında mısınız? 2012-2013 eğitim öğretim yılı sonunda ilçede bulunan liselerden ÖSYM yerleştirme sonucunda 160’ın üzerinde öğrenci üniversiteye yerleşirken 2018-2019 eğitim öğretim yılı ÖSYM sonuçlarına göre bir önceki dönem mezunları hariç ilk yerleştirmede kazanan öğrenci sayısı 60’ı ancak bulmaktadır. Bu Başarısızlığın sebebi nedir veya nelerdir?.

Geldiğiniz yılda üniversite yerleştirme oranı %90 ın üzerine olan bir okulun bugün %35-40 lara gerilemesinin sebepleri nelerdir? Kız İmam Hatip Lisesine dönüştürüldüğü yıllarda %78 yerleştirme oranı olan Sandıklı Anadolu Lisesinin kapatılması kararı ne derece doğru olmuştur. Sandıklı da bina mı yoktu da yada yeni bir okul yapılamaz mıydı ki, bu okul kapatıldı. Sayın müdürüm Bu akademik başarısızlığın sorumlusu kim?

12-İlçenizde 700 ün üzerinde öğretmen 100 e yakın idareci olduğu biliniyor. Bu kadar geniş bir istişare ve danışma imkanı varken acaba bütün bu sorunlarla ile birlikte okulların sorunlarını öğretmenler odalarında veya müdürler toplantılarında tartışmaya açarak çözüm aramayı düşündünüz mü? Yoksa öğretmenler odalarında tüm bu sorunları bir kenara bırakarak çocukluk anılarınızı, ev hallerinizi ya da bir önceki akşam oynanan maç ile ilgili görüşlerinizi mi paylaşıyorsunuz?

Yoksa eğitimle ilgili konuları akşam öğretmenevinde yıkamacı-yağlamacı, biçerci ve mühendis veya perdeci esnaf ile mi görüşüp karara bağlıyorsunuz?

13-İlçenizde öğretmen, idareci görevlendirmelerinde adil olup kariyer ve liyakatı gözetiyor musunuz?. Mesela, proje okullarına öğretmen alımını hangi kritere göre yaptınız. İdarecileri hangi kritere göre görevlendirdiniz. Görevlendirdiğiniz bu kişiler size yakın kişiler mi?

14- Sayın müdürüm! Her fırsatta imam hatip sevdası ve şuurundan bahsediyorsunuz. Peki.. İmam Hatip liselerinin hangi sorununu çözdünüz?. Daha düne kadar Kız İmam Hatip Lisesinin bahçesinde erkek öğrenci pansiyonu yok muydu? Kız ve erkek imam hatip lisesi olarak ayırmamış mıydınız? Önümüzdeki yıl erkek imam hatibin pansiyonu ne olacak? 8 yıl boyunca imam hatip adına hangi pansiyon binasını yaptırdınız?. Ödenek mi yoktu?.

Görüldüğü gibi Sandıklı’da eğitim adına akademik başarıdan bahsetmek mümkün görünmüyor. Eğer “bizim için akademik başarı önemli değil önemli olan ahlaki başarıdır diyorsanız” o konudaki başarı durumunuzu da ilçenizdeki eğitimcilerin takdirine bırakıyoruz.

Şimdi bu yazıdan sonra tüm bu sorunlar yokmuş gibi hükümete muhalif bir gazetede müdür ile ilgili 3 sene önce cami cematinden birinin yaptığı şikayet gündeme getirilip, ertesi günü hükümete yakın muhafazakar bir gazetede de destek mahiyetinde haber yaptırılarak sorunlar unutturulabilir..

Ya da makam ve koltuklarını müdüre borçlu olan bir kısım kişiler kırmızıçizgi adıyla bir heyet oluşturup sözüm ona kapı kapı dolaşıp destek açıklaması yapabilirler. Bu kırmızıçizgi heyetine tavsiyemizdir; önce kapatılan Sandıklı Anadolu Lisesinin öğrencilerine ve velilerine, sonra onca yol yürümek zorunda kalan öğrencilere ve velilerine, pansiyondan okuluna kadar yürümek zorunda kalan Erkek İmam hatip lisesi öğrencilerine uğrayıp bir helallik alsınlar.. Sonrada Sandıklı’nın geleceği olan öğrencilerimizin başarısını nasıl arttıracaklarına dair bir rapor ile kapı kapı dolaşsınlar.. Raporun bir nüshasını bize gönderirler ise seve seve yayınlarız.

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BUGÜN BEDEL ÖDEMEZ İSEK YARIN BEDELİNİ ÖDERİZ!.

**

Hayırlı haftalar..