Fetö duruşmasında bir şahıs daha tahliye edildi

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde FETÖ/PDY yargılamaları devam ediyor. Dünkü duruşmaların sabah bölümünde tutuklu yargılanan sanık Ahmet Coşkun tahliye edildi

Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) doğrultusunda Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün sabah Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma veya Terör Örgütü Kurma veya Yönetme iddialarıyla haklarında kamu davası açılan, tutuklu yargılanan beş sanığın yargılaması yapıldı. Mahkemenin sabahki bölümünde tutuklu Sanık Ahmet Coşkun tahliye edildi.

ÜÇ AYRI GSM’DE BYLOCK TESPİTİ

Sandıklı ilçesinde örgüte bağlı yurtta müdürlük yapan Öğretmen Murat Şanverdi’nin hakkında 2015-2016 öğretim yılında Sandıklı Özel Yunus Emre Erkek Öğrenci Yurdu’nda müdürlük yapmak, örgütle müzahir Sultandağı ilçesinde bir derneğin yönetim kurulu üyesi olması, 2014 yılı itibariyle birçok telefon cihazı ile 3 ayrı GSM’de örgütün kriptolu haberleşme programı bylock kullanım tespiti, eşinin örgüte müzahir şirketlerde çalışması iddiaları bulunuyor. Sanık Şanverdi’nin hakkında örgüte müzahir okullarda çocuklarının eğitim görmesi, örgüt elebaşının posteri ve röportajının bulunduğu videoların arama sırasında ele geçtiği de bildirildi. Savunma için ek süre talep eden Şanverdi’nin duruşması ileri bir tarihte görülecek.

SOHBETLERDE GÜLEN’İN VAAZLARI İZLENİRDİ

Sanık Yunus Seyman’ın duruşması da savunma için ek süre talep etmesi üzerine ileri bir tarihe ertelendi. Seyman’ın hakkında; Telefonunda örgütün gizli haberleşme programı bylock kullanımı, örgütün sohbet toplantılarına katıldığı yönünde tanık beyanları, Mali Mütevelli Heyetinde yer aldığı yönünde iddialar var. Seyman’ın duruşmasında Etkin Pişmanlık hükümlerinden yararlanan tutuksuz tanık O.Ö tanık olarak dinlendi. Seyman’ın örgütteki konumunu bilmediğini belirten Tanık O.Ö, “Örgütteki konumunu bilemem ama aktif çalıştığını düşünüyorum. Toplantı olduğunda bizlere katılmamızı söylerdi. Kendisine Kurban Bayramında iki üç kez kurban kesimi için para vermiştim. Kendisi talep etmişti. O dönem cemaat olarak bilinen yapının toplantılarına hem katılımı hem de daveti vardır. Beni ilk o davet etmişti. Esnaf grubundaki bu toplantılara birkaç kez gittim. Toplantılarda çay içilir, Kur’an-ı Kerim okunur ve herkül org adresinden internet üzerinden Fetullah Gülen’in vaazları ya da konuşmaları izlettirilirdi. Toplantılar genelde Zaman Gazetesinin üzerinde yapılırdı. Sızıntı Dergisi ve Zaman Gazetesine beni abone etti. O dönem cemaat olarak adlandırılan yapıda Sandıklı özelinde etkin bir ismiydi” dedi. Soruşturma aşamasında duruşmasında Etkin Pişmanlık hükümlerinden yararlanan tutuksuz tanık H.C de duruşmada tanıklık yaptı.

ÖZKILINÇ TA SÜRE İSTEDİ

Sandıklı ilçesinde çiftçilik yapan Sanık Akif Özkılınç hakkında FETÖ’nün mütevelli heyetinde yer aldığı, örgüt şirket kurucusu ve yüzde 10 hisseli ortaklığı bulunması, Erva Etüt Eğitim Merkezinin sahibi olması, örgütün finansal ayağı Bank Asya’da hesabının bulunması, bylock kullanım tespiti ve tanık beyanları iddiaları var. Özkılınç’ın ek süre talebi nedeniyle duruşması ileri tarihte görülecek. Bu duruşmada, H.C tanıklık yaptı.

AHMET COŞKUN TAHLİYE EDİLDİ

Yargılaması tutuksuz yapılmak üzere tahliye edilen Mali Müşavir Müteahhit Sanık Ahmet Coşkun, Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanma talebinde bulunarak örgütün Sandıklı yapılanmasına yönelik çok sayıda isim verdi. Örgütle 1991-92 döneminde örgütün ilk İlçe İmamlarından Ali Rıza Erçel ile tanıştığını anlatan Coşkun, “İşyerime örgütün ilk İlçe İmamı Ali Rıza Erçel’le esnaf Hasan Coşkun birlikte gelmişlerdi. Bu vesile ile tanıştım. Örgüt yapılanmasını o zaman net şekilde anlattılar. Yurt, kolej, dershane yapacaklarını belirterek 1992 yılında bir kandil gecesi düzenlenen programa beni davet ettiler. Sohbet toplantılarında; Abdurrahman Arslan, Kamil Selek, Hasan Coşkun, Yunus Selek, Hüseyin Algül, İbrahim Saylık bulunuyordu. Sohbet grupları; Esnaf, Sağlıkçılar, Kamu Çalışanları, Öğretmenler ve Diyanetçiler olarak ayrılıyordu. 2013 yılına kadar sohbet toplantılarına devam eden yaklaşık 35-40 civarında ismi vermem mümkündür” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK HİMMET TOPLANTISI AFYON’DA OLURDU”

Örgütün ilçe imamlarının Sandıklı’ya 10 ile 15 günde bir uğrayarak belli işlerin dönmesi için burs, himmet adı altında para toplanması talimatı verdiklerini aktaran Coşkun, “Ben kimseden para toplamadım. Kendi imkânlarımla yardım ettim. Mesela inşaat için gereken beton ve tuğlayı alırdım. İki tane burs verdim. Bildiğim kadarıyla Sandıklı’da toplanan paranın yüzde 10’u önce Afyon’a sonra İzmir’e oradan da Nepal’e gönderiliyormuş. Ama himmet toplantılarının büyüğü Afyon’da olurdu. Mali Müşavir olarak asla örgüt işini yapmadım. Bir otel toplantısına katılımı ve rezervasyonu bizzat kendim yaptım. Kendi maliyetimi kendim karşıladım” diye konuştu. Mahkeme Başkanının, “Anlaşıldığı kadarıyla imam grubuna yakınsınız alt grubu gelen paraları gördünüz mü?” sorusuna Coşkun, “Hayır” cevabını verdi. Ahmet Coşkun, pişman olduğunu yapının örgüt olduğunu bilmesi halinde içlerine kesinlikle girmeyeceğini sözlerine ekledi. Bu celsede O.Ö tanık olarak dinlenildi.

“İLK BAŞTA KORKTUM”

Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanmayı ve tutuksuz yargılanmayı talep eden Sanık Yaşar Aydın’da çeşitli isimler ve bilgiler verdi. Sanık Aydın’a Cumhuriyet Savcısı, “Tüm bunları neden soruşturma aşamasında anlatmadınız. O aşamada tamamen ret etmişsiniz” diye sordu. Sanık Aydın, “İlk kez adli makam karşısına çıktığını ve korktuğunu söyledi. Tahliye talebi ret edilen Aydın’ın duruşması ileri bir tarihte görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Editör: Haber Merkezi