MENDERES’İN KAYNAĞI’NDAN-RAİF ÖZTÜRK

RAHMETLE ANDIKLARIMIZ
DİNAR’IN YAZAR VE ŞAİRLERİ

10. ŞAİR İSMET ÇAKI (1937-2011)

Şair, 1937 Yılında Dinar ilçesi’nin Bülüçalan Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokula köyünde başladı, dikici köyünde bitirdi. 20 yaşına kadar köyünde yaşadı, çiftçilik ve hayvancılık yaptı. Askerlik ve evlilikten sonra, 1973 yılında çalışma amacıyla yurtdışına gitti. Uzun yıllar çalışarak yurtdışında emekli oldu. Türkiye’ye döndü, Isparta’ya yerleşti. Zaman zaman da yurtdışına gidip geliyordu. Yurtdışında iken 7 Nisan 2011 tarihinde vefat etti. Türkiye’ye getirilip, köyünde toprağa verildi.

Genç yaşta şiir yazmaya başlayan Şair İsmet Çakı, Avrupa’da sendikal faaliyetler ve çeşitli sosyal etkinliklerde bulundu. Gözlemlerini, özellikle de 1970’li yılların siyasal ve toplumsal birikimlerini şiirleriyle dile getirdi. Otuz yıllık birikimi olan şiirlerini “DİKENLİ GÜLLER” isimli kitabı ile yayımladı, dostları ve okuyucu ile buluşturdu.

Şairin şiirlerinden güçlü bir şair olduğu anlaşılıyor. Kıvrak, sade, vurucu biri dili var. Serbest ölçülü şiirleri de olmasına rağmen genelde halk şiirimizin ölçüsü “Hece” ile yazmış. Şair, şiirlerinde aşka, sevdaya, doğanın güzelliklerine de yer vermiş. Fakat O’nun şiirleri genelde toplumcu şiirler. Sosyal konuları dile getiren şair, halk ozanları edası ve üslubu ile yazmış şiirlerini… “Dikenli Güller” kitabında yer alan şiirleri, bir zaman Türkiye’de olup bitenleri, kimi zaman Avrupa’da ve dünyada yaşananları ve elbette kendi duygularını ile sarıp sarmaladığı aşkı, sevdayı ve doğa güzelliklerini anlatıyor. Tanışamasak da Dinar ikliminden İsmet ÇAKI, diye bir şair geçtiğini, yayımladığı şiir kitabı ile adını edebiyat dünyamıza kazıyıp gittiğini biliyoruz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun... 26.07.2020