MENDERES’İN KAYNAĞI’NDAN…………RAİF ÖZTÜRK

Dinar Kültür Evi

Bir Vefa Örneğiyle Taçlandırılmalıdır

Dinar dışındayım. Dinar’ın gözü, kulağı ve Dinarlının gür sesi olan Dinar Yerel Basınından (Dinar Gündem Gazetesi) iki güzel haber öğreniyorum. *“İstasyon Mahallesi, Mehmet Çavuş Anadolu Lisesi yanında bulunan “Eski Askerlik Şubesi” arsası üzerinde yapımı devam eden “Dinar Kültür Evi” tamamlandı.” *“Dinar Belediyesi’nin dördüncü katında hizmet veren Dinar Halk Kütüphanesi, yeni yapılan “Kültür Evi”ne taşındı.” Dinarlı olup da bu habere sevinmeyen olur mu? Mutlu oluyorum.

Planlanması Dinar Kaymakamlığı tarafından yapılan, ödeneği İl Özel İdare tarafından karşılanan “Dinar Kültür Evi”nin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu önemli eserin Dinar’ımıza kazandırılmasında hizmeti geçen Valimize, İlçe Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, il genel meclis üyelerimize teşekkür ediyorum.

Dinar Kültür Evi

  1. 1930-1980 yılları arasında sosyal-kültürel ve ekonomik bakımdan altın bir çağ yaşamıştır. Bunda 1918 yılında faaliyete geçen Dinar Türk Ocakları, 1935 yılında faaliyete geçen Dinar Halkevi kütüphanesinin ve etkinliklerinin önemli katkısı olmuştur. Buna, 1950’li yıllardan sonra açılan Dinar Halk Kütüphanesinin hummalı çalışmaları ve faaliyetleri de önemli katkı sağlamıştır.

Toplumları yarınlara taşıyan, güçlü kılan kültürel değerleri ve kültürel gelişmişlikleridir. Kültürel aydınlanma ve gelişme, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlar. Dünün başarılarını, iyi ve güzel dokusunu yarınlara taşımanın yolu da yine kültürdür. Bu bakımdan Dinar’ın hem sosyal, hem ekonomik bakımdan canlanması için yeniden kültürel bir atılıma ihtiyaç vardır. Altı personel, 27.000 kitap ve yeni bir düzenlemeyle yeni hizmet binasında hizmet verecek olan Halk Kütüphanesinin de bulunduğu Dinar Kültür Evi, yeni bir şans kabul edilmeli, yeni bir aşk ve heyecanla yeni bir aydınlanmanın yolu açılmalıdır. Bunun için öncelikle Halk Kütüphanemiz, yeni yetişen çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıracak hamleler yapmalıdır.

Hizmete giren “Kültür Evi”nin kütüphane okuma salonlarının yanı sıra, pek çok etkinlik için kullanılacak salonlara da sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bu Dinar’da yeniden kültürel ve sosyal bir çığır açılması adına önemli bir imkân ve fırsattır. Bu fırsat ve imkân Dinar’ın sosyal ve kültürel gelişimi adına iyi kullanılmalıdır. Başta genç kuşaklar olmak üzere ilçe halkı kültürel değerlerle yüz yüze getirilmeli, yeni bir kültürel heyecan yaratılmalıdır.

Çeşitli el becerileri çalışmalarından, çeşitli söyleşilere; şiir ve kitap okuma etkinliklerinden konferanslara; bilgi ve kültür yarışmalarından resim ve müzik kurslarına kadar çok değişik etkinliklerle, adeta yeni bir çığır açılmalı, çocuklarımızın gizli kalmış istidatları geliştirilmeli, kültürel değerlerle donanmış, kendisi ve toplumla barışık aydın nesiller yetişmesine katkı sağlanmalıdır.

Bunun için işe; hiçbir siyasi mülahazaya kapılmadan, ilçemizin sosyal ve kültürel hayatına büyük katkılar sağlayacak olan “Kültür Evi”nin adından başlanılmalıdır. Şairler Yaprağı Dergisi ile 1950’li yıllarda Dinar’ı Türk Sanat dünyasına tanıtan; Dinar Kültür iklimine önemli katkıları olan, şiir ve anı kitaplarıyla Dinar’ın güzelliklerinin örtüsünü kaldıran şair-yazar Nedret Gürcan ideal bir isimdir. Bu hem dünün “Altın Şehri Dinar”ı yeni nesillere tanıtmak, hem de yüzlerce şair, yazar ve sanatçının Dinar’a gelmesine vesile olan, Nedret Gürcan’ın adının Dinarla birlikte yaşatılması için önemlidir. Dinar’ımıza, bir iş adamı ve bir sanatçı olarak hizmet eden, hayatının son anına kadar Dinarla yatıp kalkan ve Dinar türküsü söyleyen rahmetlik Nedret Gürcan’a bu aynı zamanda Dinar’ın vefa borcudur. “Şair Nedret Gürcan Kültür Evi”, bu güzel yapının içinde yapılacak güzel etkinlikler kadar, belki bundan daha fazla Dinar’ın kültür hayatına tanıtım ve güzellik katacak bir isim olacaktır.

“Dinar Kültür Evi” güzel bir yapıdır.. Yeni bir şevk ve heyecanla hizmet verir; bir vefanın gereği “Şair Nedret Gürcan” adıyla taçlandırılırsa; Dinar’ın kültürel, sosyal ve ekonomik hayatının yeniden canlanmasına ve Dinar’ın yeniden örnek bir cazibe merkezi, bir kültür şehri, bir “Altın Şehir” olmasına önemli katkı sağlar. Sayın Vali, Sayın İlçe kaymakamımız, yerel yönetim ve diğer yetkililer tarafından düşünülmelidir. Çünkü bu vefa, Dinar’ın yeniden aydınlanma yolunun açılmasında etkili olacak ve Dinar’ı kültürel, sosyal ve ekonomik bakımdan taçlandıracaktır.

Saygılarımla….04.06.2021