Recep Şaban ve Ramazan

Çok mübarek olarak kabul edilen ve senenin dokuzuncu ayından sonra gelen Recep, şaban ve ramazan aylarını Müslümanlar coşku ile karşılarlar. Üç aylar olarak halkın isimlendirdiği bu mübarek ayların gelmesiyle Müslüman halkımız bu aylarda daha dikkatli hareket ederek günahlı işleri bırakıp, Allah’ın hoşnut olacağı ibadetler başta olmak üzere sevaplı işeri yapmaya özen gösterirler.

Bir yılın dokuz ayı içinde zaman zaman günahlı işler yüklenmiş olan insanlarımız üç ayların gelmesiyle silkinirler kendilerine bir çeki düzen verirler. Evlerde baştan aşağıya bir temizlik yapılır eski yıllarda Dinarda bu güzellikleri görüyorduk. Umumi temizlikler evlerden başlar, iş yeri ibadethaneler, camiler temizlenir, sıvanır, boyanır ve hatta camilerin halıları ılıca havuzuna götürülerek orada yıkanır temizlenir, kurutulur camilere tekrar serilirdi. Üç ayların girmesiyle Camilerimizde cemaat bir kat daha artar ramazan yaklaştıkça bu durum gittikçe artar ve ramazanda camilerimizde yer bulunmayacak duruma gelir. Kötü alışkanlıkları olanlar onlardan vaz geçer vakit namazlarına özen gösterir ve camide cemaatle birlikte kılmaya çalışırlar. Yüce Allah’ın hoşnut olacağı namaz, oruç, tövbe ve dualarla sık sık peygamberimize (s.a.s) salat ve selam getirerek gün ve geceleri değerlendirmeye, sevap kazanmaya çalışırlar. Bu aylarda eskiden beri yapılması arzu edilen ibadet, dua ve hareketler:

_ İşlemiş olduğumuz günahlarımıza samimi bir şekilde tövbe edilir,

_ daha çok bu geceler ve gündüzün Kur’an okunur, mukabeleler dinlenir ve müminlerin ölmüşlerin ruhlarına hediye edilir,

_Peygamber efendimize salat ve selam getirilir.

_ Kaza namazları olanlar bu aylarda daha çok kılınarak tamamlanmaya çalışılır.

_Kimsesiz, yetim, yardıma muhtaçlara maddi yardımlar çoğaltılır.

_ Recep ve şaban ayları içerisindeki kandilleri değerlendirilir peygamberimizin işaret ettiği günler de oruçlu geçirmeye özen gösterilir.

Şu durumu işaret etmeden geçmeyeceğim: Son zamanlarda kandillerin camilerde kutlanmasına bazı kişiler karşı çıkmışlardır. Günümüzde de ileri geri konuşanlar bulunmakta ise de Müslüman halk tarafından bu geceler huşu içerisinde kutlanmaya, ibadetle geçirmeye itina gösterilmektedir. Bu çatlak sesler bilgisayarlar ortaya çıktıktan sonra çoğaldı, bazı sitelerdeki başta değişik görüş ve tarikatlara bağlı olanlar tarafından ortaya atılan görüntülü, sesli ve yazılı her türlü yanıltıcı kafa karıştıran iddialar ortada cirit atıyor.

_Kandil geceleri kutlanmaz böyle bir şey yok diyenler,

_ Kaza namazı yoktur, kazaya kalan namazlar kılınmaz diyenler,

_ Hatta işi deha da ileri götürüp bu gecelerde yapılan ibadetlerin tutulan oruçların yanlış olduğunu söyleyenler.

Bunları yalanlayanlara, Diyanet işlerinin çıkarmış olduğu iki ciltlik iman ve ibadetler ve son yayınlanan tek ciltlik sadeleştirilmiş İslam ilmihalinde böyle bir kayıt yoktur. Yıllardır bu mübarek günler camilerde kutlanarak kuran okunur ve TRT tarafından da televizyonlardan verilmektedir. Bu mübarek ayların manevi değerlerine HZ. Peygamber de işaret etmiş ve şöyle buyurmuştur. “RECEP ALLAHIN AYI, ŞABAN BENİM AYIM, RAMAZAN DA ÜMMETİMİN AYIDIR” Yine Recep ve şaban aylarında her gün “EY ALLAHIM RECEP VE ŞABANI BİZE MÜBAREK KIL, BİZİ RAMAZAN AYINA ULAŞTIR” Diye dua etmiş ve bizlerde bu duayı yapmamızı önermiştir. Mübarek geceler İslam dininin kıymet verdiği gecelerdir. Allahu Teâlâ kullarına çok acıdığı için bazı gecelere kıymet vermiş bu gecelerdeki dua ve tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapması dua ve tövbe etmeleri için bu geceleri sebep kılmıştır. “S. Ebedîye)

Durum böyle olmasına karşı daha üç aylar girmeden bazı kişiler kandil geceleri yoktur, böyle bir gece kutlanmaz, oruç tutulmaz gibi çatlak sesler bazı televizyon kanallarında veya bilgisayarlarda ileri geri konuşulmakta yazılıp çizilmektedir. Bu durum ramazan sonuna kadar da devam eder. Fakat inançlı kişiler geleneklerine bağlı kalarak üç ayları ve içerisinde bulunan birbirinden değerli gün ve geçelerini namaz, oruç, tövbe ve dualarla geçirmeye özen gösterirler. Yüce Allah bu mübarek gün ve geçeleri çok iyi değerlendirerek Yüce Allah’ın arzu ettiği gibi namaz, oruç, tövbe istiğfar ve dualarla karşılayıp geçirmemizi nasip müyesser eylesin.

SAYGILARIMLA 05326675701