Memurlara Birden Fazla Maaş

657 sayılı Devlet memurları kanununda birden fazla maaş alınamaz diye bir madde vardır. Hüküm böyle olmasına karşın son zamanlarda bazı Memurların birden fazla maaş aldıklarına dair basında haber olarak yansımıştır. Aslında bir memur kendi kadrolu işinin haricinde birkaç görev daha da yapmış olsa bile bir maaştan fazlasını alamaz diye kanun mevcuttur. Ama son zamanlarda üç, beş yerden maaş alanlar haberleri gırla gidiyor.

Dinar Belediyesinde çalışırken 1960 ve 980 hareketlerini yaşadık. O yıllarda Belediyelerin, kaymakamlar B. başkanlığını da üsleniyorlardı.1980 de kaymakam halef Cevri oğlu da Dinar Belediye başkanlığını da devir almıştı. Bir sene kadar kaldıktan sonra tayini çıktı ve gitti. Yerine Kaymakam Hürmüz Gökalp geldi. İlk aylarda Hürmüz beyle anlaşamadık ve hep ters düştük, ben o yıllarda yazı işleri Başkâtipliği yanı sıra Evlenme işleri ve sıkışıldığında belediye spikerliğini birlikte yürütüyordum. Belediye Meclis toplantısında Başkan vekilliği görevi de verilince işler biraz daha zorlaştı. O yıllarda rahmetli Avukat Adnan belediye davalarına bakıyordu, belediyenin alacağı olan büyük bir davayı kaybetmemize kızan Kaymakam Hürmüz Bey Adnan’ı Belediye avukatlığından arz etti. Bana da dava dosyalarını teslim almamı ve Belediye Meclisini toplayarak Belediye avukatlığına da bakmama dair bir karar alınmasını istedi. Ben bunun üzerine kendisine benim üzerimde dört görev olduğunu bu vekilliği yapamayacağımı kendisine anlattığımda sana EK bir maaş veririz sen yapacaksın diye kestirip atmıştı. Ben kendisine bir memurun maaşından başka bir ikinci maaşı alama yetkisi olmadığını, kabul edersem ilerde zimmet çıkacağını, bende böyle bir şeyi kabul etmeyeceğimi anlatmıştım.

İlk Aylarda Kaymakam Hürmüz Gökalp ile anlaşamazken ek görevleri bana yüklemesiyle işlerinde hatasız yürüdüğünü gören Hürmüz Bey beni el üstünde tutmaya ve yanından ayırmamaya özen gösteriyor, mesainin dışın da mesire yerleri da dahil olmak üzere parklara beraber gidip hoş sohbetler ediyorduk. Tam bu sıralarda bir Mülkiye Müfettişinin Dinar Kaymakamlık ve belediye de başta olmak üzere teftişe geleceğini haber aldım. Dazkırı Belediye başkanı Dinar başkanlık odasının telefonunu aradı kimse olmadığı için telefona baktım başkanı sordu kaymakam bey bakıyor dedim bir dakika müfettiş bey konuşacak dedi. Bana Mülkiye müfettişi olduğunu Makam arabasını alıp dazkırıya gelmemi istedi. Kaymakamı aradım suçıkanda olduğunu öğrendim. Atladım arabaya gittim sucıkana Doktor Turan Aydemir ile oturuyorlardı. Durumu anlattım tamam git getir bakalım dedi. Dazkırı dan Dinara gelinceye kadar müfettişle sohbet ettik çok sorular sordu Kaymakam Hürmüz hakkında da çok şikayetler olduğunu söyledi ve normal teftişin yanı sıra şikâyet konularını da inceleceğini dosyalarını da göstererek samimi bir şekilde sohbet ettik. Mülkiye müfettişi Burdur bucaklıydı, yatacak yer olarak eski hastane olarak kullanılan ılıca üstündeki hastanenin bir odasını döşettik orada kalmaya karar verdi. Kalbinden rahatsız olan müfettiş sık sık bucağa gidip geliyor ve teftişte bir türlü bitmiyordu. Dört aydan fazla bir zaman zarfında teftiş nihayet bitti. Aradan üç beş ay geçmemişti ki kaymakam Hürmüz beyin tayini çıktı ve Karadenizin bir vilayetine Vali muavini olarak gitti. Müfettişle sohbet ettiğimiz sıralarda belediyede o kadar personel var üzerindeki görevlerin birkaçını onlara aktarsan yazı işlerinde rahat bir nefes alısın demişti bende hemen sordum kaymakam bana ek maaş vermek istedi ben kabul etmedim dedim. Bana ek maaş alamazsın ancak sana ikramiye verebilir Demişti. Ben bu konuyu hiçbir gün rahmetli Kaymakam Hürmüz beye açmadım bile.

Diyeceğim şu ki; Kanunlar o günlerden bugüne değişmedi ama gel gör ki bu hükümet devrinde fazla maaş alınmasına karşı çıkmadı hatta önderlik etti. Biz kanunlara uyduk fazla maaş verilmesini kabul etmeyip kanunsuz diye almadık ve yasalara uyduk. Hatamı ettik acaba? bence doğrusunu yaptık çünkü kanunda memur birden fazla maaş alamaz diyor.

SAYGILARIMLA 05326675701