MENDERES’İN KAYNAĞI’NDAN-----RAİF ÖZTÜRK

RAHMETLE ANDIKLARIMIZ
DİNAR’IN YAZAR VE ŞAİRLERİ
9.HALK ŞAİRİ ALİ GÜNEŞ(1926-1995)

Şair Ali Güneş, 1926 yılında Dinar’a bağlı Yeşilçat Köyü’nde bir çiftçi ailesinin üç çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya geldi. İlkokulu köyünde, ortaokulu da Isparta’da bitiren şair, rahmetli Süleyman Demirel’in ortaokuldan okul arkadaşıdır.

Şair Ali Güneş, ortaokuldan sonra okumamış, köyünde hayvancılık ve çiftçilik yapmaya başlamıştır. Vatanî görevini çavuş olarak Çanakkale’de tamamlayan şair, askerlikten sonra yeniden köyüne dönmüş, 1950 yılında Emine hanımla evlenmiştir. Köyünde yaşamaktan büyük bir hâz duymuştur.

Çok çalışkan, yerinde duramayan, girişken, tuttuğunu koparan, iş bitirir bir kişiliği vardı. Köyde yaşamasına rağmen her gün Dinar’da görmek mümkün olurdu. Dinar’da tüm daire amirleri, memurları, tüm halk tarafından tanınırdı. Onu tüm köylüleri, Dinar’da tanıyan herkes severdi. Koltuğunun altından dosyalar eksik olmaz, daireden daireye köyün ve köylülerinin işini takip eder dururdu. Köyünde dört dönem muhtarlık yapmıştı. Muhtarlığı döneminde gecesini gündüzüne katarak güzel hizmetlere imza atmıştır.

Ali Güneş, geçekten de iyi bir halk şairiydi. Şiir yazmaktan çok şiir okurdu. Gerek ses tonu, gerek jet ve mimikleri, bir de palabıyıkları şiire daha bir anlam kazandırırdı. O, tüm milli bayramların davetsiz katılımcısı, programların da canlandırıcısıydı. Mutlaka katıldığı programlarda halk adına, halkın temsilcisi olarak şiir okumak isterdi. Herkes ondaki milli duygu ve coşkuyu bildiği için geri çevirmez, programda yer verirlerdi. O da gür sesiyle meydanı inletir, halkı coştururdu.

Halk Şairi Ali Güneş’in destansı çok sayıda şiiri vardı. Şiirlerinin çoğu milli duyguları içerirdi. Gurbetlik, ayrılık, sevgi ve doğa üzerine onlarca şiirini gençliğimizden itibaren dinledik. Yaşar Sağlam arkadaşımla “ Dinarlı Şairler” kitabını hazırlarken, şiirlerini araştırdık, ne yazık ki çok azına ulaşabildik. Oysa Ali Güneş’in en az iki üç kitap olacak şiirleri vardı. Köyüne ve çevresine daha çok güzel hizmetler edeceği ve yeni şiirler üreteceği bir yaşta -1995 yılında- aramızdan ayrıldı.

Kendisini rahmetle anıyorum. “Ruhu şad, mekânı cennet olsun,” diyorum.

Saygılarımla. 17.07.20220