HAYTAP Sandıklı Belediyesini Şikayet Etti

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP); köpeklerin toplanmasında tespit edilen hataları, toplama yerinin uygun olmadığı toplanan köpeklerin akıbetlerini de içeren, Sandıklı Belediyesi hakkındaki şikayet dilekçesini, TBMM Çevre Komisyonu, İçişleri Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı, Afyon Valiliği ve Sandıklı Kaymakamlığı’na gönderildiğini belirtti.

HAYTAP’ın şikayet dilekçesi:

Gaziantep’ te yaşanan elim olay sonrası Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği, sokakta yaşayamayacak derecede hasta, agresif ya da engelli hayvanlar için bakımevi oluşturulması, sokak hayvanları için artan yemeklerden mama imalatı yapılması gibi cümlelerin içinden “köpeklerin toplanması” bazı belediyelerce cımbızla çekilerek sürek avına dönüştürülmüştür. Bu amaçla Afyonkarahisar Sandıklı Belediyesince yapılan toplama görüntüleri ekte sunulmuştur.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun verdiği yetkiye istinaden çıkarılan Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin 4. Kısmının 1. Bölümünün (b) bendinde, toplama ekiplerinin dönemsel olarak eğitimden geçirilmeleri, (d) bendinde ise uyuşturucu tüfek ile olan yakalamaların ancak veteriner hekim denetiminde yapılabileceği belirtilmiştir. Kanuna göre dönemsel eğitimlerden geçmeyen ekiplerin, üstelik başlarında veteriner hekim bulunmadan toplama yapması kanuna açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

Ayrıca 5199 Sayılı Kanunda, belediyelerin sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanları alıp, bakımını yapıp, kısırlaştırıp tekrar aldığı yere geri bırakacağı düzenlenmektedir. Zaten Kanun da yer alan “GEÇİCİ BAKIMEVİ” de, hayvanların sahiplendirilinceye veya alındığı ortama geri bırakılıncaya kadar rehabilite edildiği ve bu süre içerisinde geçici olarak kaldığı tesisi ifade etmekte olup, buna aykırı olarak tüm hayvanların toplanarak istif edildiği yada insanlık dışı koşullarda yaşadığı barınak vs tabir edilen yerlere konulması ya da ortada Kanunen aranan bir haklı neden yokken itlaf edilmesi açıkça Kanuna aykırılık oluşturmaktadır. Ekteki görüntülerde de görüleceği üzere, herhangi bir saldırganlık ya da bulaşıcı hastalık riski teşkil etmeyen sokak köpekleri, geçici bakımevi bile bulunmayan SANDIKLI BELEDİYESİNCE NE İÇİN VE HANGİ EĞİTİME SAHİP KİMSELERCE TOPLANMIŞ VE TOPLANAN BU ZAVALLI HAYVANLAR NEREYE GÖTÜRÜLMÜŞTÜR konusu muallak kalmaktadır.

Tarafımıza ulasan şikâyet ve ihbarlar neticesinde, Sandıklı Belediyesi toplama ekibinin, başlarında veteriner hekim bulunmadan bilgisizce ve acemice uyuşturucu iğneler ile toplama yaptığı, sahipli sahipsiz ayırmadan toplamaya çalıştığı videoda gözükmektedir. Veteriner hekim bulundurmadan toplama yapan bu ekibin sorumlu veteriner hekimi ve sorumlu diğer yetkilileri hakkında gerekli soruşturmanın başlatılmasını ekip ve yöneticilerinin görevden alınmasını ve bu kimselerin bu eylemlerinden dolayı cezalandırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca görüntüdeki hayvanların bakımevi bile bulunmayan belediyece ne yapıldığını ve nereye götürüldüğünün öğrenilmesini talep etmekteyiz.

EK 1: Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği

Dördüncü Kısım

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması, bakılması ile geçici bakımevlerinin çalışma usul ve esasları

Birinci Bölüm

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması ve bakılması, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması

MADDE 20 – (1) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:

a) Belediyelerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.

b) Belediyeler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulmaları sağlanır.

c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşı yapıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir.

Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır.

ç) Gönüllü kuruluşlar, belediye ile işbirliği yaparak bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sahipsiz hayvanları toplayabilir.

d) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır.

Editör: Haber Merkezi