Yenidoğan İşitme Tarama Programı Eğitimi

Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülüyor. Ulusal İşitme Tarama Programı da bu programlardan biri.

Tarama protokolünde risk faktörü olan bebeklerin ilk testi tarama ABR (Auditory Brainstem Response) cihazı ile, risk faktörü olmayan bebekler ise tarama OAE (Otoakustik Emisyon) cihazı ile ile yapılıyor. Riskli bebek sevkini elimine etmek ve referans merkezlerine sevk oranlarını azaltmak amacıyla Ulusal İşitme Tarama Programı Bilim Komisyonu tarafından; riskli olsun ya da olmasın bütün bebeklere ABR tarama protokolünün uygulanması kararı alınmıştı. İlimizde de bütün bebeklere işitme tarama testleri yapılmakta olup görevli personele yönelik bilgi tazeleme, yeniliklerden haberdar etme amacı ile eğitim yapıldı. Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Başkanlığınca düzenlenen eğitime ilimizde doğum yapılan bütün hastanelerden (kamu, özel, üniversite) ilgili personel katıldı.

Eğitim sonunda katılımcıların soruları, sorunları tartışılıp genel olarak konu ile ilgili fikir alış verişinde bulunuldu.

Editör: Haber Merkezi