"Hareket Et, Sağlıklı Beslen; Kanserden Uzak Dur"

Her 4 Şubat Dünya Kanser Gününde, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu kamuoyuna anlatıyor, erken teşhisin de önemini vurgulamaya çalışıyoruz.

Günümüz dünyasında yaygınlaşan hastalıklardan biri olan kanser, hepimizin hayatını bir şekilde etkileyen, toplum ve fert olarak farklı şekillerde yansıması olan bir hastalıktır. Bu ürpertici yanına rağmen yine de baş edilemeyecek bir hastalık da değildir kanser.

Doğru yaşam tarzı ile kanserlerin en az üçte biri önlenebilir. Dengeli ve sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam, sigara ve alkol kullanmamak ile kanserden büyük oranda uzak durabiliriz.

Alkolden uzak durmanın bizi ağız, gırtlak, yemek borusu, barsak, karaciğer ve göğüs kanseri riskine karşı koruduğunu unutmayalım.

Dengesiz, sağlıksız beslenme ve hareketsiz bir hayat tarzı sonucunda aşırı kilolu veya şişman (obez) olmamız nedeniyle de barsak, göğüs, rahim, yumurtalık, pankreas, yemek borusu, böbrek, karaciğer, ileri prostat ve safra kesesi kanseri olmak üzere 10 çeşit kanser türüne de yakalanma riskimiz artmaktadır.

Bu nedenle sağlıklı kilomuzu koruyup düzenli fiziksel aktiviteyi günlük hayatımızın bir parçası haline getirdiğimiz zaman birçok kanser riskini azaltabiliriz.

Bir önemli nokta da erken tanı için mutlaka düzenli kontrollerimizi yaptırmaktır. Bunun için Devlet Hastanelerimizin bünyesinde olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM) uğramanızı ve kontrollerinizi yaptırmanızı istiyoruz. Erken teşhis ile pek çok kanserin önüne geçebiliyor ve tedavilerini yapabiliyoruz. Lütfen erken teşhisi görmezden gelmeyin.

Uzm. Dr. Serhat Korkmaz

Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi