31 Mayıs’ da Bir Adım Atın ve Sigarayı Bırakın

Tütünün en yaygın kullanım şekli sigaradır. Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenendenönce ölümüne yol açmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise pasif sigaraiçimine (sigara içilen ortamlarda dumana maruz kalma) bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin %80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir. Sigara dışında farklı şekillerde tüketilen tütün de aynı zararlı etkilere sahiptir.

Sigara endüstrisinin ana hedefinin 11-13 yaş grubu çocuklarolduğu ve ülkemizde de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu yaş grubuna kaydığıbilinmektedir. Eğer çocukların sigaraya başlaması engellenemez; uzun süre pasif içiciliğe maruz kalırsa 20-30 yıl sonra maalesef bugünün çocukları sigaraya kurban verilecektir.Kapalı bir yerde sigara içenlerle birlikte 4 saat geçiren bir kişi 10 adet sigara içmişçesine tütünün zararlarına maruz kalmaktadır. Çocuklar bu durumdan en çok etkilenen kesimdir. Çocukları sigaradan korumak için büyüklerin onlara örnek olarak sigaradan ve her türlü tütün mamulünden uzak durması gerekmektedir.

Ülkemizde 5727 sayılıyasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte sigarasız bir toplum olma yönünde önemlibir yol alınmıştır. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sigara satışlarında%5 civarında düşme meydana gelmiştir. Bu sayede hem sigara içenlerin oranındaazalma olmuş, hem de kapalı yerlerde sigara içme yasağı ile, pasif içicilik dediğimiz, sigara dumanına maruz kalmaoranları azalmıştır. İlimizde de tütün denetim ekipleri tarafından kapalı alanlar sürekli denetim altında bulundurulmakta ve yasağın delinmesi engellenmektedir.

Bütün dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan tütünün zararlarına dikkat çekmek ve halkın farkındalığını arttırmak için yılın belirli günleri ve haftaları sigara ve tütün ile ilgili gün ve haftalar olarak belirlenmiştir. Bunlardan birisi de “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” dür. Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) tarafından belirlenen gün 1987 yılından beri bütün üye ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanmakta; halk tütüne karşı uyarılmakta, sigara ve tütün kullanıcıları bırakmak için teşvik edilmektedir.

Maske ile dolaşmak zorunda olduğumuz bu günlerde rahat nefes almanın, temiz havanın önemini hepimiz bir kez daha idrak etmiş bulunuyoruz. Tütün ve tütün mamullerinin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve kullanıcıların hastalıklara daha çabuk yakalandığı gerçeğini de göz önünde bulundurarak, içinde bulunduğumuz salgın günlerinde, koronavirüs hastalığına yakalanmamak için aldığımız tedbirlere, tütün ve mamullerini hayatımızdan sonsuza kadar çıkarmayı da eklemeyi özellikle tavsiye ediyorum. Ailece evde daha çok vakit geçirilen bu günlerde yukarıda sözünü ettiğimiz pasif içiciliğe meydan vermemek, hem kendinizi hem sevdiklerinizi korumak için 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü tütünden uzaklaşmak için miladınız olsun. Bırakmak isteyip başaramayacağınızı düşünüyorsanız bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü olarak bütün kurum ve kuruluşlarımız ile her zaman yanınızdayız. Evde kaldığınız süre içinde de Alo 171 hattını arayarak danışıp, destek alabilirsiniz.

  1. her bağımlılık bir hastalıktır ve hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.

Uzm.Dr.Serhat Korkmaz

İl Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi