Fuar Hastanesinde uygulanan “Bacak kurtaran yöntem”

Afyonkarahisar Fuar Hastanesinde tıkalı olan damarlar, anjiyo yerine ülkemizde 8 aydan bu yana uygulanan, ilimizde de ilk kez Fuar Hastanesinde uygulanan bir yöntemle açılıyor. Bu yöntem bacak kesilmelerinin önüne geçiyor.
Güçlü sağlık kadrosu, başarılı doktorları, özel eğitimli hemşireleri, teknik donanımı ve geniş mekanı ile 24 saat hizmet veren Fuar Hastanesi yeni bir uygulamaya daha geçti. Uygulama hayati önem taşıyan vücut uzuvlarımızın kesilmesini önlemekle kalmıyor, kaliteli bir yaşam sunuyor.
Türkiye’de 8 aydır, ilimizde ilk kez uygulanıyor
Kalp ve damar cerrahi uzmanı Operatör Dr. Ercüment Ayva yaptığı açıklamada, Fuar hastanesinde yapmaya başladığımız yeni bir teknikten bahsetti. Yöntemin adı endovaskuler periferik aterektomi. Ayva açıklamasında, “Bacak damarlarında özellikle tıkalı olan hastalarda uygulanıyor. Bu uygulama ülkemizde yaklaşık 8 aydır yapılan bir uygulama. Şehrimizde de ilk kez Fuar Hastanesi’nde uygulamaya başladığımız yeni bir cerrahi yöntem” dedi.
“Yüzde yüz tıkalı damarlarda iyi neticeler alamıyorduk”
Ayva, “Bu yöntemle bacak damarları tıkalı olan hastalarımızı daha öncesinden biz hep açık cerrahiye alırdık. Açık cerrahi yapamadığımız, ya da ameliyat riskinin çok yüksek olduğu hasta grubunda anjiyo yaparak balon ve stent ile açmaya çalışırdık. Tıkalı değil de daralma olan hastalarda, bacak damarlarındaki darlıklarda kısmen bu yöntemle ameliyatsız başarı sağlayabiliyordu. Fakat yüzde yüz tıkalı damarlar da ameliyatsız anjiyo esnasında iyi neticeler alamıyorduk” diye konuştu.
“Cerrahi müdahale edilemeyenlere bile uygulanabiliyor”
İlk kez aynı gün içerisinde iki hastaya müdahale ettiklerini kaydeden Ayva, “daha önceden farklı merkezlerde cerrahi ameliyat geçirmiş ve sonra sol bacak damarlarında ciddi darlık olan bu hastalarımıza müdahale ettik. Ayak damarları yüzde yüz tıkalı olan hastalarda uyguladığımız bu yöntemin bir avantajı hastanın herhangi bir anestezi almaması, hastaneden bir gün sonra yürüyerek taburcu olabilmesi ve cerrahi anlamda hiçbir şekilde müdahale şansı olmayan hastalarda tama yakın bu damarlarda açıklık sağlanması en büyük avantajdır” ifadelerini kullandı.
Nasıl uygulanır?
Bu yeni yöntemle yeni teknoloji ile hastanın tıkalı olan damarına bir iğne deliğinden giriliyor. Bu giriş yerinden bir kateter vasıtasıyla, kateterin ucunda sistemin kendine ait tıkalı olan damarı açan bir bıçak mekanizması var. Bu mekanizmayı çalıştırıp tıkalı damarlar içerisinde ilerlediğimizde bir avantajı damar içinde bıçak mekanizması dönerken hiçbir şekilde damarı zedeleyip damar dışına çıkmıyor. Bu cihaz ve güvenli bir şekilde tıkalı olan damarın içinden giderek, açık olan yere kadar ilerleyip damar içinde kan akımını sağlamış oluyor.  Böylelikle kangren olmuş hastaların bacaklarının kesilmesinin bile önüne geçilebiliyor.
“Bu yöntemin neticesi bizleri mutlu ediyor”
Bu yöntemin en büyük avantajı lokal anestezi altında yapılıyor olması. Opr. Dr. Ayva, “Hastanın hastanede 24 saat yatması ve hemen akabinde taburcu olması bizim için çok önemli bir avantajıdır. Kalp damar cerrahisi olarak özellikle diyabetik hastalarda ve şeker hastalarında maalesef ayaklarında dirençli yaralıların hiç kapanmadığı, sürekli yıllarca pansumanlarla takip ettiğimiz bir hasta grubumuz mevcuttu. Cerrahi olarak hiçbir müdahale edemediğimiz, tıkalı damarları açamadığımız bir grup bu grup. Bu yeni yöntemle özellikle bu hastalarımızı için açıkçası bizi de mutlu eden bir tedavi olanağımız oldu. Ülkemizde bu yaklaşık 8 aydır yapılmaya başlandı. Toplamda da 100 civarında vaka vardı” diye konuştu.
“Ağrılarımdan eser kalmadı”
Ameliyat olan hastalardan Cemile Altunkaynak’ta “uzun süredir yoğun ve şiddetli ağrılar yaşıyordum. Yıllardır da çaresini bulamamıştık. Buraya geldik hocamız sağolsun bizi ameliyat etti ve çok memnun kaldık. Şimdi o yaşadığım şiddetli ağrılardan eser kalmadı. Hocamızdan da burada çalışanlardan da Allah razı olsun” dedi. >>Oktay Yüksel
 
Editör: Haber Merkezi