Dinar’da Vatandaş TOKİ Taleplerinin Açılmasını Bekliyor

Dinar'a yapılması düşünülen, siyasiler tarafından da konut açığının giderilmesi için bazı girişimlerin yapıldığı TOKİ evleri için vatandaşlar taleplerin açılmasını bekliyor.

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, Fatih Mahallesinde bulunan TOKİ evlerinin yanında bulunan boş araziyi incelemiş, bu boş alana TOKİ evleri ve Okul yapılabileceğini açıklamıştı. Daha sonra Milletvekili Ali Özkaya konut açığının kapatılmasıyla ilgili bazı girişimlerde bulunmuştu. Bütün bu gelişmeleri yakından takip eden Dinarlı vatandaşlar isteğe bağlı olarak TOKİ evlerinin yapılması adına yapılan girişimleri taktir etmişti. Vatandaş şimdi ise Toplu Konutlar için taleplerin açılmasını bekliyor. Bankaya yapılması planlanan başvuruların ne zaman açılacağını merak eden vatandaş, ön peşinatlı ve aylık vadeler şeklinde TOKİ evini ödemeye hazır.

Yine konuyla ilgili TOKİ evleri için yazılı bir anket çalışması yapılmış, halkın büyük bir çoğunluğunun 70-75 M2 küçük ev talebi ortaya çıkmıştı. 120 veya 180 ay vadede ev borcunu ödemek isteyen vatandaşlar, aylık taksitlerin ise sabit kalmasını istiyor.

Vatandaş Taleplerin Açılmasını Bekliyoruz

Dinar'da ve Dinar'ın köyünde ikamet eden vatandaşlar, TOKİ'nin ilçeye konut yapması halinde bu konutlardan alacaklarını, kira öder gibi ev sahibi olmak istediklerini belirtti. Dinar'da TOKİ evlerine karşı aşırı derecede talebin de olduğunu belirten vatandaşlar şunları söyledi, "Dinar'a yapılan ilk iki etap ve sonradan yapılan 110 konutlar konut açığını kapatabilmiş değil. Orta gelirli ve dar gelirli aileleri sadece TOKİ aracılığıyla ev sahibi olabilirler. Özel sektörden orta gelirli vatandaşların ev alması mümkün değil. Bu sebeple ısrarla TOKİ'den, Dinar'a isteğe göre konut yapmasını istiyoruz. Belirli miktarlarda peşinatlarımızı belirlenecek olan bankaya ödemeye hazırız. Yeter ki TOKİ evleri inşa edilsin"

Taksitler Sabit Olsun

Vatandaşlar TOKİ evleri taksitlerinin sabit olmasını istediklerini, ev ve taksit fiyatlarının da buna göre belirlenmesi gerektiğini savundu. Yıllık olarak ödemelere zam gelmesini istemediklerini belirten vatandaşlar konuyla ilgili şunları söyledi, "Orta gelirli aileler olarak aylık taksitlerin, enflasyon ya da memur maaşlarına göre her altı ay da bir zamlanmasını istemiyoruz. TOKİ Başkanlığı evlerin fiyatlarını ve aylık taksitlerini ona göre belirlesin. Dinar'da her vatandaş ortalama 400-500 TL kira ödüyor. Zaten bizlerin de aylık olarak ödeyebileceğimiz rakamlar bunlar"

Dinar Bir Çıkmazın İçine Girdi

Konuya duyarlı vatandaşlar İlçenin ev konusunda çok büyük bir çıkmaza girdiğini ev ve kira fiyatlarının bazı bölgelerde büyükşehirlerle yarıştığını söyledi. Dinar gibi küçük ilçelerde bir çok insanın ev ve kira fiyatlarının altında ezildiğini iddia eden vatandaşlar şöyle konuştu, "Herkesin bildiği üzere kira ve ev fiyatlarında % 300 artma yaşandı. Son üç ve dört yıla baktığımızda bu oranı rahatlıkla görebiliyoruz. Dinar'da yaşayan ve 600-700 TL kira vermesi gereken bir aile neden Dinar'da asgari ücret ile yaşasın. Bu rakamlarda Denizli, Antalya gibi iş olanağı daha büyük şehirlerde vatandaşlar yaşayabilir. Bir kere herkes ev ve kira fiyatlarının aşırı yüksek olduğunu kabul etsin. Ortalama 1.050 TL olan asgari ücretli bu maaşın yarısını kiraya verirse geriye kalanla nasıl geçinebilir? Yani ilçede insanlarımız ev konusunda çok mutsuz. Zaten yıllardır gündeme konut açığı ve kiraların yüksek olması konuları geliyor. Bizlerin isteği yetkililerden konut açığının kapatacak ölçüde TOKİ evlerinin yapılmasıdır"

 

Editör: Haber Merkezi