Dinar’da 28 Mahalle var!

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde mahalle sayısının aşırı derecede fazla olması kamuoyunun da dikkatini çekti.

25 bin merkez nüfuslu Dinar ilçesinde 28 mahalle bulunması vatandaşlar tarafından da yadırgandı.

Dinar’a bağlı bazı muhtarlar ve vatandaşlarımız tarafından dillendirilen, bazı vatandaşların ise Belediye Başkanlık makamına konuyla alakalı dilekçe vermeye hazırlandığı mahalle birleşme olayının sonucu şimdiden merak edilmeye başlanıldı.

Edinilen bilgiye göre 28 mahalle muhtarının mahalle birleştirme olayına belirli bir kısmının sıcak baktığı, vatandaşların ise mahalle sayısını çok gördüğü öğrenildi. Afyonkarahisar’a bağlı Sandıklı ilçesinde 35 bin nüfus olduğu ve bu nüfusa 11 muhtarın baktığı biliniyor. Denizli ilinde ise 554 Bin nüfusa karşılık 50 mahalle bulunuyor. Isparta’da ise 250 bin kişiye 42 muhtar düşmüş durumda.

Dinar’da Muhtar Başına Ortalama 850 kişi Düşüyor Dinar’da 28 mahalle muhtarının bulunması ve ilçe merkez nüfusunun baz alınmasıyla dengeli bir şekilde dağıtım yapıldığında her mahalleye ortalama 850 kişi düşüyor. Sandıklı da ise her mahalleye 3300 kişi düşüyor. Dinar’da Mahalleler Birleşmeli Son günlerde ilçe gündeminde yer almaya başlayan mahalleler birleşmelerine destek her geçen gün artıyor.

Merkez’de 28 mahallenin bulunması ilçe nüfusuna göre fazla olarak görülüyor. Afyonkarahisar olmak üzere ülkenin birçok yerinde mahalle birleştirmeleri gerçekleştirildi. Afyonkarahisar merkezde 81 mahalle belediye meclisi 5393 sayılı belediye kanununun 9. Maddesi gereğince birleştirilerek 48 mahalleye düşürüldü.

Şaka Gibi 150 Oy İle Muhtar Ol

Dinar’da da merkezde 28 mahallenin bulunması ve bazı mahallelerde 150 ya da 200 oy ile muhtar seçilmesi mahalle birleştirmelerinin ne denli gerekli olduğunu ortaya koydu.

Vatandaşlardan ve Bazı Muhtarlardan Destek

İlçede 28 mahallenin 9’a düşürülmesi gerektiğini savunan vatandaşlar ve bazı mahalle muhtarları belediyenin alacağı kararla en uygun mahalle birleştirmelerinin yapılması gerektiğini söyledi. Takdirin Belediye Meclisinde olduğunu da belirten bazı görüşler şu mahallelerin birleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

(Atatürk, Konak, Üçlerce, Ilıca mahalleleri), (Bağlar, Pazar, Santral, İtfaiye mahalleleri), (Fatih, İncirli Mahalleleri), (Pancar, İstasyon, Sanayi Mahalleleri), (Camikebir, Adliye, Emniyet Mahalleleri), (Gazi Mehmet Çavuş, Suçıkan, Toptepe, Pınarbaşı Mahalleleri), (Korubaşı, Stadyum, 60 Evler Mahalleleri), (Dörtyol, Otogar Mahalleleri), (Yeni, Cumhuriyet, Hürriyet mahalleleri).

Birleştirmenin gerçekleşmesinin ardından mahalle sayısı 9’a düşüyor. En yakın ilçelerden olan Sandıklı ilçesinde bile nüfusun Dinar’dan fazla olmasına karşın 11 mahalle bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi