Çiftçi yağışlardan beklediği ürünü alamadı

Dinar Zahire Esnaflarından Başak Tarım Sahibi Murat Orhan 2017-2018 hububat yılının çok güzel bir şekilde başladığını, ancak zamansız yağan yağmurlar nedeniyle ürünlerin olumsuz şekilde etkilendiğini söyledi.

Umut Haber’e bu yıl ki arpa, buğday sezonunu değerlendiren Murat Orhan şunları söyledi, “2017-2018 hububat yılı çok güzel başladı. Ama 2018 yılına geldiğimizde Bahar yağmurları dediğimiz yağmurların 20 gün 1 aylık bir süre zarfında geç kalması dolayısıyla ürünlerde büyük zafiyet oluştu.

Ürünlerin ilk çıkışı fevkalâde güzeldi. Vatandaşlarımız gerek ot ilacı gerekse gübre ile yapmış olduğu uygulamalarla iyi bir başlangıç yapılmıştı.

1 aylık yağış gecikmesiyle birlikte ekinlerin gelişmesiyle ilgili bir anormallik yaşandı. Gübredeki gösterilecek performans yağışa Endeksli olduğu için yağmurların da gecikmesi ister istemez mahsul ile ilgili anormal bir sıkıntı doğurdu.

Bu güney kanat dediğimiz Dazkırı bölgesi Evciler belgesi Başmakçı bölgesi çok daha kötü duruma düştü.

Fiyatlarla ilgili aşağı yukarı 10 yıldır Türkiye'deki hububat sektöründeki Buğday ve arpa fiyatları girdi maliyetlerinin anormal yükselmesine rağmen 2008 yılından bu yana hububat fiyatları da bir sıçrama olmadı.

Bugün birim başına buğday ortalama 850 lira ile 1000 lira arasında değişmektedir. Devlet kendi Ofis kanalları ile beraber 1050 liraya açıklamış olduğu fiyatı yer kiralamış olmasına rağmen uygulanamadı.

Zahire pazarının uzun yıllardır bahsedilen ama bir türlü sonuca ulaşmaya Zahire pazarının yenilenmesi ile ilgili ve taşınması ile ilgili süreç sağlıklı bir zeminde oluşturulamadığı için Merkez olma özelliğini kaybetti.

Zahire pazarının yenilenmesi yeni yerine taşınması ile ilgili buradaki toplayıcı özelliğinin Ne olacağı ile ilgili de birçok soru işareti var.

Bugün pazar kendini yenilemeden Merkezi özelliğini kaybetti. Artık bu sektörle ilgili bizim kuşaktan sonra da bu işin artık yapacak olan insanların da kalmadığını görüyoruz.

Vatandaşlarımızın alternatif ürünlerle ilgili beklentisi iyi bir sonuç doğurmadı. Bu sene hem Rekolte bakımından hem ürün kalitesizliği bakımından hem fiyat bakımından maalesef istediği şekilde bir sonuca ulaşılamadı.

Burada vatandaşın gözle görülmeyen sıkıntılardan biri Türkiye'deki ekonomik faaliyetler ile beraber gerek döviz kuru ile ilgili gerek faiz ile ilgili şu andaki mevcut konumu ile ilgili mücadelesi de üretim bazında Türkiye'de genel olarak büyük sıkıntı yaşanacak.

Dinar ve çevresinde de üretim ve tarımla ilgili birçok sorunları tetikleyecektir. Geçen yıl 75 lira olan bir gübre bu yıl 130 135 lira ya çıkmıştır. Daha Nereye gideceği de belli değildir. Geçen yıl dört dört buçuk lira olan mazotun bu yıl 6 liraya dayanması ya da Nereye gideceği ile ilgili birçok sıkıntılar var. Çiftçi maliyetleri anormal derecede artacağı gibi önümüzdeki dönem hava şartları da etkili olacaktır. Bu konuyla ilgili Devletimiz Tarım Bakanlığı ya da ilgili kurumlarımız gerekli çalışmaları mutlaka yapacaklardır. Normal şartlarda Tarım sektörünün bu maliyetler ile ilgili ülke ekonomisinin gelmiş olduğu bir takım daralma oldu. Para kazanma daha sıkıntılı bir hale geldi ve borç ödeme kabiliyeti zayıfladı” dedi.

Editör: Haber Merkezi