Alzheimer’ı önlemek için ne yapılabilir?

Çağımızın ciddi sağlık sorunları içerisinde gösterilen ve yaşam süresi arttıkça görülme sıklığı artan Alzheimer’ı önlemek için yapılabilecekler, en çok merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Tedavisi noktasında henüz kesin sonuçların elde edilmemiş olması nedeniyle de, önlenmesi oldukça önemli bir konu haline geliyor. Doktor Süreyya Ataus, Alzheimer’ın önlemesinde yardımcı olabilecek hususlar hakkında bilgiler veriyor.

Alzheimer Önlenebilir mi?

Alzheimer, gizemini büyük ölçekte koruyan ancak vaka sayısında artışa bağlı olarak hakkında her geçen gün daha fazla sorunun yanıtlandığı bir hastalık olarak tanımlanıyor. Alzheimer tedavisinde hali hazırda ulaşın seviye itibariyle, hastanın yaşan süresi önemli ölçüde artarken, kendisi ve ona bakmakla yükümlü kişilerin konforu da yükseliyor. Tabii çok önemli bir husus hastalığa yakalanmamak veya olabildiğince geç hasta olmak olarak kabul edilmelidir. Bunun için bazı koşulları yerine getirmek, sadece bu hastalığa yakalanmak noktasında değil, genel olarak sağlığın korunmasında da faydalı olabiliyor.

Bir beyin hastalığı olan Alzheimer, beyin hücrelerinin rejenereasyonunun durması olarak tanımlanıyor. Belli bir yaştan sonra, yaşlanan ve yenilenmesi gereken beyin hücreleri, yenilenmeyip ölü hücrelerin fonksiyonlarını kaybetmesi neticesinde hastalığın etkileri ortaya çıkıyor.

Alzheimer ve demans yaklaşık aynı sonuçları ortaya çıkarıyor olmaları nedeniyle, birlikte ele alınıyor ancak tam olarak aynı sorunlar olduklarını söylemek de doğru olmaz. Bunama veya demans, vücudun doğal süreçlerinin bir sonucu iken, Alzheimer bir hastalıktır. Fakat her iki durumda da, geçmiş yaşantıdaki sistematiğin büyük etkisi vardır. Şimdi Alzheimer’ı önlemek için neler yapabileceğimizi inceleyelim.

Obeziteden Kaçının ve Uygun Kiloda Kalın

Obezite veya aşırı kilolu olma durumu, vücudun tüm mekanizması üzerinde negatif etkiye sahip bir durumdur. Tersi biçimde aşırı zayıflığın da, belli ölçekte bilişsel fonksiyonlar üzerinde negatif etkiye dene olma durumu olabilir. Bu nedenle, hayatın her döneminde olmak üzere özellikle yaşlılık periyodunda, vücut kitle endeksinin, yaşa uygun üst ve alt eşikler içerisinde olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Fiziksel Aktivite

İnsan bedeni, belli fiziksel aktiviteleri sürekli yapmak üzerine evrimleşmiştir. Günlük egzersiz döngüsü, hayatın her döneminde yaşın elverişliliği ölçeğinde sürdürülmelidir. Ağır fiziksel aktiviteler değilse de, günlük yürüyüş, basit fizik kültür hareketleri, özellikle 60 yaş ve üzerinde son derece önemlidir.

Bilişsel Aktivite

Beyin hücreleri, yorulma özelliği olmayan hücrelerdir. Hatta bu organ, kullanıldığı ölçekte daha aktif hale gelir. Bebeklikten itibaren her yaş bireyin, sürekli aktif bir beyne sahip olması, kendisini bu yönde motive etmesi bu bakımdan büyük öneme sahiptir.

İleri seviyede eğitilmiş bireylerde Alzheimer görülme sıklığı azalırken, örneğin; ileril yaşlara kadar akademik çalışmalarını sürdüren bireylerin, bu hastalığa daha az yakalandığı bilinir. Bu nedenle, emeklilik kavramını hayattan elini çekmek olarak algılamamalı ve sürekli yeni şeyler öğrenmek için çabalamalıyız.

Zararlı Alışkanlıklar

Alkol, sigara ve uyuşturucu maddelerin beyin hücrelerine zarar verdiği bilinen bir gerçektir. Herhangi bir yaşta bu alışkanlıklardan uzak durmak, bu nedenle son derece önemlidir. Yanlış ve/veya kötü beslenmeyi de kötü alışkanlıklar içerisine dahil edebiliriz. Yeterli ve doğru beslenme, beyin hücrelerinin sağlığını korumak için son derece önemlidir.

Hastalıklar ve Tedavileri

Diyabet, vücudumuzda bir hemen her sistemin negatif etkilenmesine neden olan bir sağlık sorunudur. Diyabetin önlenmemesi halinde, dolaşım sistemi ve kalp sağlığı gibi, beyin sağlığı da etkilenir. Diyabetin giderilmemesi veya uygun tedavi sürecinde kontrol altında tutulmaması halinde, demans riski çok yükselir ve bununla birlikte Alzheimer da görülebilir.

Beyin hastalıkları ve damar hastalıkları, Alzheimer ile doğrudan ilişkilendirilir. Alzheimer hastalarının bir kısmında bu sağlık sorunlarının kronik olduğu tespit edilmiş olduğundan, bu hastalıkların kontrol altında tutulması önemlidir.

Psikiyatrik hastalıkları olanların, hayatları boyunca takip edilmeleri ve depresyon gibi sorunlar olsa dahi, Alzheimer bakımından dönemsel olarak tetkike tabi tutulmaları doğru olabilir. Bu sayede olası bir sorun önceden tespit edilebilir.

Şehir yaşantısının günlük stresi de beraberinde birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Bu bakımdan stresten uzak durmaya gayret etmek doğru hareket olacaktır.

Sonuç olarak Alzheimer hastalığını önlemek için yapılacaklar listemizi aslında sağlıklı olmak için yapılacaklar olarak da tanımlamak mümkündür. Hayatımızı sağlıklı beslenip, yeterli aktiviteyi gerçekleştirerek sürdürmek ve hastalıkların tedavilerini en uygun zamanda yeterli biçimde almak şeklinde sürdürmenin, Alzheimer gibi, diğer tüm sağlık sorunları üzerinde de etkili olacağını kabul ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi