Acı günlerden 22 yıl geçti unutmadık unutmayacağız

Dinarda 1995 yılında 26 Eylülde başlayan 4.6 şiddetindeki deprem halkı sokağa dökmüştü…

Merkez üstü Dinar olunca halk devamı gelir düşüncesiyle boş esaslara okul bahçelerine derme çatma çadırlar kurarak beklemeye başladı. Artçı depremler oluyordu.1 Ekim günü ikindiye kadar sallantı olmadı. Kaymakamlıkta Valinin katılımı ile yapılan toplantı sonrası halkın evlerine girme anonsu emniyet aracı ile yapıldı. Çünkü belediye Başkanı Yener Emeksiz ‘Bizim anons tesisatı devre dışı anons yapamayız demişti. Depremde Dörtyol camimizin minaresi hasar görmüştü. İnceleme sonrası minareyi yıkım kararı verildi. Biz basın mensupları yıkımı izliyorduk. Deprem yıkamadı Vali Bey yıktı’ diye haber yaptık. Ben 60evlerdeki hasar gören evimin karşısındaki Atatürk ilkokulun bahçesinde oğlum Kaan ın çuvalları birleştirip sağladığı örtü ile kurduğumuz çadır içinde bu haberi AA merkezine yazıyordum. Aile fertleri hasar görmeyen Kaanın evine gidip yemek yiyeceklerdi. Ben küçük yazı makinem ile haber yazarken yanımda kafesteki Keklik gıdaklayarak huysuzlanmaya başlamıştı. Kekliğe ‘Ne huysuzlanıyorsun biraz bekle seni çimenlere salacağım dedim. Sanki anlayacak da ama o kafesten çıkmak için çırpınıyordu. Meğer o büyük felaketi hissetmiş bana haber veriyormuş.

Oturduğum zeminden sanki aşağıdan biri balyozla vurur gibi küt küt sesler gelmeye başladı. Ardından zemin sağa sola doğru sallanmaya ve daha sonrada kalburla un eler gibi çalkalamaya başladı.

Dışarıdan bağırmalar çığırmalar yıkılma sesleri geliyordu. Ayağa zorla kalktım bir taraftan ’Eyvah Deprem oluyor ’dedim. Örtüyü aralayıp dışarı çıkmak istedim ama ayakta duramıyordum. Az sonra dışarıya çıktığımda bize bitişik olan Aynur Toker ablaların evinin öne doğru eğildiğini gördüm.Üç kalı ev iki kat olmuştu.Aynur ablam dışarı fırlamış üstünü giymeye uğraşıyordu.Fırlayarak bizimkilerin yemek yedikleri oğlumun evine doğru koşarken yan tarafta Gül Salman Sonat ablaların üstünde oturan üniversiteli kızların ‘Kurtarın imdat ‘sesleri geliyordu.Köşeye geldiğimde büyük bir toz bulutu vardı.Eyvah ev yıkılmış dedim.Toz bulutunun içinden Rahmetli Gelinim Şadiye,oğlum Kaan eşim Mürvet birbirlerine sarılmış vaziyette karşımdan geldiler.Şükür Allahıma diye bir zayiat var mı diye sordum.Kaan ‘yok baba Mustafa hocaların evi yıkılmış toz onun tozu onlarda da can kaybı yok şükür dedi.Onlara okulun bahçesine gidin ben postaneye gidiyorum diye koşa koşa postaneye gittim.

DPREMİ 4 DAKİKADA AA VASITASIYLA DÜNYAYA DUYURDUM

Postanede kimse yoktu camlı bölümden telefonu alarak karşıma çıkan görevliye acele ödemeli şu numarayı bağla Dinar yerle bir oldu dedim. Karşıdaki bizde hissettik demek Dinar daymış hemen bağlıyorum ayrılma dedi ve karşıma çıkan AA yurt haber müdürüne haberi ulaştırdım. Müdür Bey sen aileni yanına git biz oraya muhabir göndeririz dedi. Ben okulun bahçesine giderken yol boyunca yıkılmış3-5 katlı evleri gördüm yıkılmış evlerden bir delik bulanların kimi Anne,Baba,Hanım ,oğlum,kızım,amca,teyze diye bağırıyordu.

Okulun bahçesindeki derme çatma örtü altına 5 ailenin sıkış depiş birbirlerine sokulmuş dışarıda yağan yağmuru ve ara sıra sarsılan artçı depremleri cankurtaranların siren sesleri dinliyorlardı.

Beni görünce ağlamaklı bir sesle yıkıntı çok mu diye sordular. Çok dedim ben sadece postaneden buraya 15 evin yerle bir olduğunu gördüm. Eğer içinde varlarsa çok ölü vardır esas zayiatı sabah göreceğiz dedim. Gelinim hamileydi onun yanına sokulup nasıl olduğunu sordum. İyiyim baba dedi. Depremle birlikte yağmur hızlanmış karanlık çökmüştü. Deprem sonrası tüm ışıklar söndü. Araçlar ilerimizdeki Devlet hastanesine devamlı yaralı taşıyordu. Çevrede Polis ve Askerler ellerinde el fenerleri gezerek dolaşıyorlardı.

Büyük deprem 1.Ekim.1995 tarihinde akşam üstü saat 17.57 de meydana gelen 6.1 şiddetindeki deprem Dinarda taş üstünde taş bırakmadı 94 vatandaşımızı depreme kurban verdik. Ateş her ne kadar düştüğü yeri yaksa da bu ateş kor gibi hepimizin yüreğini yaktı. Zamansız olarak aramızdan ayrılan 94 vatandaşımızın kimileri çocuk, kimileri baba, kimileri anne, dede, amca, hısım, akraba, dost komşuydu. Yaşı üçmüş,30 muş, Seksen doksan ayırım yapmadı. Elbette vadesi dolanı aldı. Hepsinin bu dünyada ayrı ayır hayalleri, ümitleri vardı. Kimisi düğün hazırlığı içindeydi1.Ekim.1995 tarihinde saat 17.57 de 6.1 şiddetindeki deprem hayallerle birlikte 94 can almıştı. Hepsine Allahtan rahmet diliyorum…

Dinar depreminin şiddeti ve büyüklüğü her ne kadar 6.1 şiddetinde olsa da depremin bu kadar hasar verdiğini açıklayan Japon heyeti, Dinar 1.Ekim günü iç içe üç depremi bir arada yaşamıştır, 1- Alttan vurma, 2- sallama, 3- kıvırma nedeniyle bu büyük hasarın meydana geldiğini ve çürük yapı ve kalitesiz malzemelerden yapılmış binaların bu depreme dayanamadığını söylemişlerdi…

Dinar ve bölgesi depremlerle sarsılmıştı, bunlar, 1925 de Dinar, 1933 de Çivril, 1965 de Honaz, 1971 de Burdur, 1995 de Dinar depremi buda gösteriyor ki bölgemiz bir deprem kuşağı içerisindedir…

Devletimiz tarafından yapılan deprem konutları 2 yıl ödemesiz 18 sene (sabit fiyat) taksitlerle ödenen 158 bloktan oluşan 1928 konut ve 223 adet işyeri yapılmıştır. Hak sahibi olup ta ev ve dükkân almayan tek bir kişi kalmamıştır. Yapılan bu konutlar ve iş yerleri depreme dayanıklı radyo temel tünel kalıp sistemiyle yapılmıştır.

Deprem sonrası Dinar bir taraftan göç verirken bir taraftan da çevre köylerden göç almaya başlamıştır, bu nedenle Dinarda konut açığı meydana gelmiştir.

Dinarda konut açığı olduğunu bilen müteahhit firmalar 5 katlı, 6 katlı konutlar yapmaya başlayınca deprem evlerinin tavan yapan fiyatları bir anda deprem evlerine olan hem talebi azalttı hem de fiyatlarda büyük düşüşler yaşandı .Toplu Konut idaresi TOKİ tarafından ev sahibi olmak isteyenler için konut üretimine devam ediliyor, bu güne kadar özel firmalar ve TOKİ tarafından 2000 üzerinde konut üretildi… Son olarak TOKİ nin yapacağı 819 konutla beraber 3000 üzerinde yeni konut üretilecek ama konutlarda bir artış varken nüfusumuzda konuta paralel olarak bir artış olmadığını görüyor.

1995 Dinar Depremi/DEPREM GÜNLÜĞÜ’ ADIYLA 54 sayfalık kitabımı 1997 yılına kadar araştırıp yine esnaflarımızın desteği ile 500 adet Burdur da bastırıp okuyucularıma sundum.Kitaptaki 94 şehidimizi Hastane,Emniyet,Jandarma kurumları arasında mekik dokuyarak iki kişini kimliğini bulamadım 92 kişiyi edindiğim bilgilerle kitabımda yazdım .Deprem Dededen kaç derece kaç tane deprem olmuş bilgl aldım.Unutmayalım insanları deprem değil çürük yapılar öldürüyor…

BİR EKİM 1995 DEPREM KURBANLARIMIZ…

Kitapçığımızda yer alan 94 deprem şehidimizi unutmadık onları kalbimize gömdük. Deprem şehitlerimizin ailelerinin acılarını paylaşıyorum. Onları unutmadık ama onların isimlerinin hafızalarımıza kazınması için deprem şehitlerimizi depremin 22 yılında onları anmak ve isimlerinin unutulmaması için soyadına göre Alfabetik isim sırasına göre deprem şehitlerimizin isimlerini ve adreslerini bir kez daha yayınlamayı uygun buldum. Son üç kişinin tam kimlikleri bulunamadı.22 yıldır yapılan anma programları ve fotoğraflarla 2.baskısını yayınlamayı düşünüyorum

1- Meksan ALDEMİR,1972 doğumlu Burunkayalı Yusuf Aldemirin oğlu.

2- Mustafa AKÇAY, 1952 doğumlu Ökkeş Akçayın oğlu Dinar,

3- Erkan AKÇAY, 1978 doğumlu Mustafa Akçayın oğlu Dinar.

4- Şahin AKIN,1965 doğumlu SSK da Doktor Merzifon,

5- Melahat AKIN,1945 doğumlu Dr. Şahinin annesi Merzifon,

6- Erhan AKSOY, öğrenci olduğu biliniyor adresi belli değil,

7- Ahmet AKSU, 1929 doğumlu Dikici Köyü,

8- Cennet AYDOĞAN,1947 doğumlu Abdullah Aydoğa’nın eşi,

9- Aydın BAĞIŞLI, öğrenci olduğu biliniyor adresi belli değil,

10- Seher BOYACI, 1946 doğumlu Adnan boyacının eşi Dinar,

11- Celal AYŞEGÜL, öğrenci olduğu biliniyor adresi belli değil,

12- Elif CENGİZ, Sarraf Fikri Cengizin torunu Dinar,

13- Ali CEYLAN, Konyalı olduğu biliniyor adresi belli değil,

14- Adnan CİHAN, 1961 doğumlu tapu kadostrada memur Yeşilhüyük köyü ,

15- Hasan COŞKUN, Veteriner sağlık memuru Sandıklı,

16- Ayşegül ÇATAK, öğrenci olduğu belli adresi belli değil,

17- Orhan ÇAVUŞ, 1942 doğumlu lokantacı Emin Çavuşun kardeşi,

18- Bayram Gökhan ÇELİK,1984 doğumlu Muhammetin oğlu,

19-Gülizar DEMİR, 1969 doğumlu Bekir kızı polis memuru Kadirin eşi Amasya,

20-Şerife DEMİR, 1985 doğumlu polis memuru Kadirin kızı Amasya,

21-Şeyma DEMİR, 1993 doğumlu polis memuru Kadirin kızı Amasya,

22-İbrahim DENGİZ, 1937 doğumlu berber Dinar,

23-Songül DENGİZ, 1974 doğumlu Nuri Dengizin gelini, Dinar

  • Ziynet DENGİZ, 1995 doğumlu Nuri Dengizin torunu Dinar,
  • Nimet DİNGİL, Eczacı Halil Özdemir’in halası Dinar
  • Zühre DOĞRUSOY, 1946 doğumlu radyocu Necatinin dünürü Antalya,
  • Emine DOĞAN, 1930 doğumlu Dikici köyü Dinar,
  • Hanife DOĞAN,1326 doğumlu Dikici köyü Dinar,
  • Ayfer DURGUT, 1965 doğumlu icra müdürü Torbalı,
  • İlknur DURGUT, 1966 doğumlu icra müdürü Ayfer’in eşi Torbalı,
  • Ece DURGUT, 1989 doğumlu icra müdürü Ayfer’in kızı Torbalı,
  • Ali ERDAL, 1931 doğumlu Cumhuriyet köyünden Dinar,
  • Sadettin EROL, 1954 doğumlu Diş hekimi Dinar,
  • Nemci EROĞUZ,1958 doğumlu radyocu Necatinin oğlu Dinar,
  • Zehra EROĞUZ, 1964 doğumlu Nemci Eroğuzun eşi Dinar,
  • Berk EROĞUZ, 1993 doğumlu Nemci Eroğuzun oğlu Dinar,
  • Zekiye EROĞUZ, 1960 doğumlu radyocu Necati Eroğuzun gelini Dinar,
  • Mehmet EROĞUZ, 1961 doğumlu radyocu Necati Eroğuzun torunu Dinar,
  • Mehmet GÖÇERLİ, 1959 doğumlu Terzi Hamdi Göçerlinin oğlu Dinar,
  • Hamdi GÖÇERLİ, 1982 doğumlu terzi Hamdi Göçerlinin torunu Dinar,
  • Fatma GÖKGÖZ,1977 doğumlu üniversite öğrencisi Antalya,
  • Emine GÖKGÖZ, 1952 doğumlu Fatma’nın annesi Antalya,
  • Mehmet GÜROLLU, öğrenci adresi belli değil,
  • Mürşide GÜRDAL, öğrenci adresi belli değil,
  • Münevver GÜRBÜZ, öğrenci adresi belli değil,
  • Muammer GÜRBÜZ, öğrenci adresi belli değil,
  • Bülent GÜNER, 1964 doğumlu MHP ilçe başkanı Dinar,
  • Emine İLHAN, 1988 doğumlu bekçi Muhitinin torunu,
  • Aslı KARAÇALLI,1976 doğumlu Dinar cezaevi Müdürünün kızı Tokat,
  • Rukiye KARAÇALLI, 1951 doğumlu Dinar cezaevi müdürünün eşi Tokat,
  • Fatma KARAKAŞ, Belediyede Lütfünün annesi Dinar,
  • Nasıf KARAKAŞ, 1939 doğumlu emekli imam bakkal Dinar,

Nazmi KARAKAŞ, 1980 doğumlu Nasıfın oğlu Dinar,

54-Fatma KARAKAYA, 1955 doğumlu öğ. Mehmet Karakayanın eşi Yaka köyü,

55-Bilge KARAKAYA, 1982 doğumlu öğretmen Yaka Köyü,

  • Soner KARABULUT, 1964 doğumlu Hüseyin Karabulutun oğlu Dinar,
  • Adnan KAYA, 1962 doğumlu telefoncu Taci Kayanın kardeşi Dinar,
  • Burak KAYGISIZ, sağlık memuru Mehmet Kaygısızın oğlu Dinar,
  • Hilmi KEÇECİ, 1965 doğumlu Vasfı Keçecinin oğlu esnaf Dinar,
  • Vesile KEÇECİ, 1976 doğumlu Hilmi Keçecinin eşi Dinar,
  • Şerife KEÇECİ, 1928 doğumlu Hilmi Keçecinin annesi Dinar,
  • Feray KOLAMAN 1976 doğumlu üniversite öğrencisi Antalya,
  • Hatice KOLAMAN, 1941 doğumlu Ferayın annesi Antalya,
  • Filiz KUŞÇU, 1970 doğumlu Dinar,
  • Hayati ONGUN, 1963 doğumlu Diyaş yağ sanayinin sahibi Dinar,
  • Mülayim ÖZ, 1942 doğumlu Halıcı Dinar,

Fatma ÖZBOZDAĞLI 1954 doğumlu Dinar emniyet müdürünün eşi Adana,

  • Zahide ÖZDEMİR, 1944 doğumlu eczacı Halilin annesi Dinar,
  • Ramazan ÖZTÜRK, 1960 doğumlu terzi Dinar,
  • Fatma ÖZTÜRK, 1962 doğumlu terzi ramazanın eşi Dinar,
  • Melahat SAĞDİÇ, Üniversite öğrencisi adresi belli değil,
  • Sultan Sertçelik 1330 doğumlu Hastanede Yaşar Sertçelikin annesi Dinar,
  • Ramazan SEZEN, belediyede işçi Dinar,
  • Halil ŞİMŞEK, Başkan yardımcısı Rafet Şimşekin kardeşi Dinar,
  • Dede Hüsem TOKER, adresi belli değil,
  • İrem TOMBULOĞLU, sarraf Ömer Tombuloğlunun kızı Dinar,
  • Süleyman TUNCAY, 1329 doğumlu Dikicili Dinar,
  • Mehmet TUNCAY, 1948 doğumlu dikici köyü Dinar,
  • Behiye TUNCAY, 1986 doğumlu dikici köyü Dinar,
  • Mehmet TUNCAY, 1948 doğumlu dikici köyü Dinar,
  • Emine TUNCAY, 1928 doğumlu dikici köyü Dinar,
  • Fatma TUNCAY, 1961 doğumlu dikici köyü Dinar,
  • Yusuf UYSAL, 1966 doğumlu devlet hastanesinde memur Dinar,
  • Ahmet VURAL, 1334 doğumlu Dinar,
  • Gülhan YEŞİL, 1955 doğumlu Ramazan Yeşilin eşi Dinar,

86-İsmet YILDIZ, Bornova-İzmir

87-Türkan YILDIZ, 1970 doğumlu Dr. Şahinin baldızı Eskişehir,

  • İbrahim YURTER, 1935 doğumlu Pata tezci Dinar,
  • Münevver YURTER, 1935 doğumlu ibrahimin eşi Dinar,
  • Halil Sami YÜKSEL, 1959 doğumlu Burhanettin yükselin oğlu Dinar,
  • Sibel YÜKSEL, 1992 doğumlu Germencik- Aydın,
  • Ziynet YÜKSEL, adresi belli değil,
  • Mehmet Demirel adresi ve kim olduğu belli değil,

94-Kimliği belli olmayan bir erkek kişi,