Yılmaz’dan Eğitim Önerileri
Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Üyesi ve 36 yıllık eğitimci Ünal Yılmaz, Aralık ayı toplantılarında, ildeki eğitimin son durumunu ortaya koydu, üyesi bulunduğu İl Milli Eğitim Danışma Kurulu’nda getirdiği önerileri sıraladı, yapılması gerekenleri anlattı.
Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Üyesi Ünal Yılmaz, Aralık ayı toplantılarında yaptığı konuşmada, il genelindeki eğitim sorunlarına değindi. 36 yıllık eğitimcilik kariyerine sahip olan Yılmaz, İGM Aralık toplantısında yaptığı konuşmada, tespitlerini sıraladı, eğitimde yapılması gerekenleri anlattı. Her yıl iki defa olmak üzere eğitim yılı sonunda ve başında yapılan İl Milli Eğitim Danışma Kurulu’nda İGM’yi temsilen yer alan Ünal Yılmaz, bu toplantıların “Rutin işlerden değil, senede daha fazla yapılması gerektiğini” belirtti.
İl Genel Meclisi Aralık ayı toplantılarında konuşan Ünal Yılmaz, eğitimde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı: Kurul üyeleri zaman zaman çeşitli vesilelerle bir araya gelmeli. İlimizin eğitim problemlerinin çözüm önerilerine odaklanmalı. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri veya kurul yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaşılmalı
Yeni sisteme ayak uydurabilmek için kurulun görüşleri alınmalı. Hatta kamuoyuna kurul kararı olarak duyurulmalı.
Ölçülemeyen hiçbir şey geliştirilemez. Sınav sonuçları elbette eğitim öğretim için esas alınmaz Alınmamalı Ama elimizde sayısal veri de bunlar. İlçe ilçe, Okul okul, hatta ders ders tahlilleri mevcut. Bu verileri iyi okuyacak, yorumlayacak ve çözüm önerileri üretecek bir laboratuar çalışması yapılmalı. Ya da çöpe atmalı.”
SSK VE KÖY HİZMETLERİ BİNALARI EĞİTİME VERİLSİN
Konuşmasında, boşaltılan SSK hastanesi ve Konya yolundaki Köy Hizmetleri binalarının eğitim öğretimin hizmetine sunulması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
Biz hep okulların öğretim kısmıyla ilgileniyoruz. Aslolan eğitim işlevini göz ardı ediyoruz. Eğitim için önce bireyin potansiyel yeteneklerinin öne çıkarılması gerekiyor. Yeni sistemde de buna fırsat veriliyor. Yapacağı etkinlikler seçilirken kıstaslar neler olacak? Belirlendi mi?
2011 yılında yapılan etkinlikler ve sonuçları rapor edilebilir mi? 2012- 2013 eğitim öğretim yılında Spor, müzik, resim, tiyatro folklor gibi okulların ne gibi etkinlikler yapacaklar?
Çalışmalarımız kurulumuzun çok değerli STK’ların toplantılarında da gündeme gelmeli Halkı bilinçlendirilmeli
Uygulamayı bürokrat yapıyor fatura siyasete kesiliyor. Siyasi mekanizmasıyla da sık sık fikir alış verişinde olunmalı
Veli okul işbirliğinde veli eğitimine önem verilmeli. Yapılabilirse okul etkinliklerinde velilerle işbirliğine gidilmeli.
İlimizde kiminle işbirliği yapılması gerekiyorsa işbirliği içinde olunmalı.”
GÜZ DÖNEMİ İL MİLLİ EĞİTİM DANIŞMA KURULU’NA VALİ, VALİ YARDIMCISI VE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ KATILMADI
Bu yılın Ekim ayında yapılan Güz Dönemi İl Milli Eğitim Danışma Kurulu’na, başkanlık etmesi gereken Vali ya da Vali Yardımcısı ve Milli Eğitim Müdürü’nün katılmamasını da eleştiren İGM Üyesi Yılmaz, “4+4+4’ün önemli değişikliklerden biri de öğrencinin genel yeteneklerinin gün yüzüne çıkarılmasını hedeflemiştir. Bu meyanda seçmeli derslerin çokluğu bunu bir göstergesidir. Yeteneklerimizi gün yüzüne çıkarma da Güzel sanatlar ve Spor liseleri sayesinde gerçekleşmektedir. Yeri arsası hazır olan Güzel sanatlar ve Spor Lisesi bir an önce yapılmalı” diye konuştu.
Konuşmasında, “İmam Hatip ortaokullarında okuyan öğrencileri çağdaş, çağı iyi okuyan, bilim ve teknolojiyle donanımlı bireyler yetişmesi için her türlü teknik ve bilim donanımları yapılmalı” diyen Yılmaz, öğrencilerin ilin tarihi ve kültürel varlıklarını tanıması için okullarda gerekli çalışmaları da şöyle anlattı:
OKULLARDAKİ BİLGİSAYARLAR HAFTA SONU DA HİZMET VERSİN
“1997 yılında çıkarılan bir yönetmelikle oluşan kurulumuzun yapı bakımından çağa uygun çalışma prensipleri bakımından daha disiplinli, çalışma süresi bakımından daha uzun, toplanma süreleri bakımından daha sık, çalışma temposu bakımından daha verimli hale getirilmesi için gerekli ortamın oluşturulmalı.
Öğretmenlerin moral ve motivasyonu artırıcı seminerler ve etkinlikler düzenlenmesi, mesleki bilgi ve becerilerini artırıcı çalışmalar yıl içinde yapılmalı.
Bilgisayar Laboratuarlar okulun tatil günlerinde hizmet verebilir. Çok cüz’i bir ücret konur. Orada kalan görevliye de ücret verilir. Öğrenciler internet cafelerde kontrolsüzlükten kurtulmalı.”
ÖĞRENCİ, ÖĞRETMEN VE VELİLER EĞLENCELERDE DE BİR ARAYA GELEBİLMELİ
Okul kütüphanelerinin zenginleştirip öğrencinin kullanması özendirilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Her okul kendine has projeler üretmesi için özendirilmeli ve teşvik edilmeli. Veli seminerleri belli periyotlarla sürekli olmalı. Zaman zaman öğrenci, öğretmen ve velilerin katılabileceği eğlence ve geceler tertip edilebilir” ifadesini kullandı.
MERKEZDEKİ OKUL ARSALARI ÖZEL SEKTÖRE VERİLMELİ, OKULLAR YAPTIRILMALI
“Yeri müsait okullarda halı sahalar yapılmalı, hem öğrencilere hizmet vermeli hem de çevre gençlerine. Bu çalışmalar yaparken suistimale meydan vermemek için her türlü önlem alınmalı” görüşünü savunan İGM Üyesi Yılmaz, “Her eğitim çevresinde ve bölgesinde anketler yaparak eğitimin ailelere nasıl yansıdığını ve değişimleri gözlemleme ve beklentileri belirlenmeli. Bir öğretim yılı içerisinde sınava hazırlanan öğrencilere sınava destekli seminerler yıl içine yayılmalı ve profesyonel kişilerce sunulmalı. Eğitim Kampüsleri kurulmalı. Merkezdeki okul arsaları özel sektöre verilip okul yapmaları sağlanabilir” şeklinde konuştu.
Yılmaz, konuşmasının sonunda şu önerileri dile getirdi:
“Sorunlara STK’lar da çözüm üretmeli. Öğrenci velisi ile okul arasında iletişim sistemi kurulmalı. Yaşamboyu eğitim alanında Eğitim camiası olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Sorunlara duyarlı olunmalı Bir daha ki toplantıda sonuçlar hakkında bilgi verilmeli.”