Yapılan düzenleme ile kripto paralar "Dağıtık Defter Yapısına Sahip Dijital Varlıklar" olarak tanımlanıyor. Ülkedeki kripto para borsaları, Bitci, Paribu, BTCTürk gibi önemli platformlar, finansal işletme statüsüne alınacak. Bu kapsamda, Sermaye Piyasası Kurulu'nun denetimine tabi olarak faaliyet gösterecekler. Kripto para borsaları artık sadece kripto para alım satımı gerçekleştirecek; varlıkların güvenli saklanması ise bankalar tarafından üstlenilecek. Ayrıca, bankaların kripto para alım satımı gibi işlemleri yapması da düzenleme ile mümkün hale gelecek.

VERGİ ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Yasal düzenleme ile birlikte kripto paralara vergi konusu da netlik kazanıyor. Bireysel kullanıcıların kripto işlemlerinden vergi ödemesi gerekmeyecek. Thodex gibi olayların yaşanmaması ve kullanıcıların korunması adına çeşitli tedbirler alınıyor. Bu tedbirlerden biri, yatırımcıların belirli bir limit dahilinde kripto varlıklarını teminat altına alması olacak. Ayrıca, olası mağduriyetlerin önlenmesi için kripto para borsalarının katılımıyla fon oluşturulması da gündemde. Global borsalardan kaynaklanabilecek sorunlarda ise kullanıcıların kendi sorumlulukları artırılıyor.

KALDIRAÇLI İŞLEM YAPILAMAYACAK

Düzenleme ile birlikte kripto para borsalarının yükümlülükleri de artırılıyor. Şirketlere sermaye şartı getirilirken, finansal şartlara ve denetimlere tabi olmaları sağlanacak. Kripto para ile alışveriş uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılmazken, kaldıraçlı işlemlerin önüne geçilmesi planlanıyor.

YEYGÜN: KULLANICI ODAKLI BİR YASA

Bitci'nin CEO'su Ahmet Onur Yeygün'e göre, yeni yasa tamamen kullanıcıların güvenliği gözetilerek hazırlandı. Yeygün, regülasyonun özellikle saklama hizmetlerine odaklandığını ve kripto paraların korunmasını sağladığını belirtti. Buna göre, kripto alım satım işlemleri borsalarda gerçekleştirilecek, ancak varlıkların saklanması bankalar tarafından yapılacak. Yeygün ayrıca, kripto para şirketlerinin finansal şirketler gibi tüm yükümlülükleri ve sorumlulukları üstleneceğini vurguladı.

Kaynak: BÜLTEN