Yüz Yüze veya Online Psikolog Öfke Sorunlarına Nasıl Yardımcı Olur?

Online psikolog seansları veya yüz yüze terapi, insanların onları öfkelendiren tetikleyicileri tanımasına ve bunlardan kaçınmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, insanlara bazen uyarı vermeden alevlenen kaçınılmaz öfkeyi yönetmelerine yardımcı olacak yollar sağlayabilirler.

Herkes zaman zaman öfkelenir, öfkenizin hedefi bir yabancı, sevilen biri veya hatta kendiniz olabilir. Veya rötarlı bir uçuş veya siyasi bir olay gibi dış olaylarda kendinizi öfkeli bulabilirsiniz. Öfke normal bir insani duygu olsa da kontrolsüz öfke hızla sorunlu hale gelebilir.

Öfkenizi kontrol etmenize yardımcı olacak stratejiler öğrenebilirsiniz. Ancak bazen insanlar öfkelerini uzak tutmak için uzman yardımına ihtiyaç duyarlar.

Öfke Kontrol Bozukluğu için rahatınız ve rahatlığınıza göre Türkiye’nin en çok tercih edilen psikoterapi merkezi İzmir Nora Psikoloji Kliniği, yüz yüze veya online terapi tercih edin. Yüz yüze seanslarımız tamamen güvenli, gizli ve sakin bir ortamda gerçekleştirilir.

Kontrolsüz öfke ve Online Terapi

Kontrolsüz öfke kişiden kişiye farklı görünür. Bazı insanlar çoğu zaman dünyada sessizce yaşarlar. Bazıları çabuk sinirlenir ve hatta saldırgan veya şiddet içeren davranışlar sergileyebilir.

Kontrolsüz öfkeyi tanımlamak zor olabilir. Depresyonun (işlevsel olmayan bir üzüntü biçimi olarak düşünülebilir) veya kaygının (işlevsiz bir endişe biçimi) aksine, kontrolsüz öfkenin bir adı veya resmi bir teşhisi yoktur.

Bununla birlikte, öfke işlevsiz olabilir ve onu deneyimleyen insanlar genellikle ne kadar büyük bir sorun olduğunun farkına varmazlar. Çünkü kısa vadede öfke etkili olabilir. Çocuklarınıza sinirlenmek, onların işlerini yapmalarıyla sonuçlanıyorsa, iyi bir strateji gibi görünebilir. İş arkadaşlarınızın işleri sizin istediğiniz gibi yapmasını sağlıyorsa, öfkenizi kaybetmek üretken hissedebilir.

Ne yazık ki, insanlar genellikle kontrolsüz öfkenin uzun vadeli sonuçlarını göremezler. Bunlar, yüksek tansiyon ve artan kalp hastalığı riski gibi sağlık etkilerinin yanı sıra aile üyeleri, arkadaşlar ve iş arkadaşları arasındaki sosyal uyumsuzluğu içerebilir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, öfkenizi kontrol etmeyi öğrenmek için biraz yardıma ihtiyacınız olabilir:

  • Arkadaşlarınız veya aile üyeleriniz, öfke probleminiz olduğunu düşündüklerini veya davranışlarınız nedeniyle sizden uzaklaştıklarını söylediler.
  • İş arkadaşlarınızla anlaşmazlıklarınız var.
  • İşyerinizde hoş karşılanmıyorsunuz.
  • Çoğu zaman kızgın hissediyorsunuz.
  • Kin besliyorsun ya da intikam almayı düşünüyorsun.
  • Öfkeliyken saldırgan oldunuz ya da olmayı düşündünüz.

Öfke için Yüz Yüze veya Online Terapi

Yüzlerce araştırma çalışması, öfke tedavisi için terapilerin etkinliğini araştırdı. Yayınlanmış araştırmanın birkaç büyük analizi, genel olarak, öfke yönetimi tedavisi alan kişilerin yaklaşık %75'inin sonuç olarak iyileştiğini göstermektedir.

Öfke tedavisi üzerine yapılan araştırmaların çoğu bilişsel-davranışçı terapiye (BDT) odaklanmıştır. BDT'de hastalar yararsız veya olumsuz düşünce kalıplarını belirlemeyi ve yanlış inançları değiştirmeyi öğrenirler.

BDT temelli bir öfke tedavisi, Stres Aşılama olarak bilinir. Bu yöntem, kişiyi öfkeye neden olacak hayali olaylara maruz bırakmayı, öfkesini kendi kendine izlemesi için fırsatlar sunmayı ve baş etme yöntemlerini uygulamayı içerir.

Öfkeyi tedavi etmek için diğer yöntemler hakkında daha az araştırma olmasına rağmen, birçoğunun umut verici olduğu görülüyor. Bunlar şunları içerir:

  • Aile terapisi, aile üyelerinin çatışmaları çözmesine ve iletişimi geliştirmesine yardımcı olur. Romantik bir partnere ve/veya çocuklara yönelik öfke sorunlarının ele alınmasında yardımcı olabilir.
  • Psikodinamik terapi, terapistlerin, insanların duygusal sıkıntılarının psikolojik köklerine odaklanmak için öz-yansıtma kullanmalarına yardımcı olduğu bir yaklaşımdır.

Öfke genellikle travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), depresyon veya alkol sorunları gibi diğer sorunlarla birlikte gelir. Psikologlar, bu durumların tedavisine yardımcı olurken, onlarla birlikte gelen öfkeyi yönetmek için stratejiler de sağlayabilir.

Birçok ruhsal sorunun tedavisinde olduğu gibi öfke kontrolü için de online terapi ve online psikolog danışmanlığı en iyi sonucu almanız için yüz yüze terapiye göre ekstra faydaları kanıtlanmış tedavi biçimidir. İzmir Nora Psikoloji Kliniği uzman ve deneyimli kadrosu ile Türkiye’nin her noktasına hizmet vermeye devam ediyor.

Öfke için psikoterapiden Ne beklemelisiniz?

Öfke sorunlarıyla ilgili yardım için bir yüz yüze veya online psikolog ile iletişim kurarsanız, sizi harekete geçiren tetikleyicileri incelemeyi planlayabilirsiniz. Öfke deneyimlerinizin hem kısa hem de uzun vadede nasıl yararlı veya zararlı olduğunu keşfedeceksiniz.

Muhtemelen öfkenizden önce gelen düşünceleri inceleyecek ve gerçekliğin doğru değerlendirmeleri olup olmadığını keşfedeceksiniz. Psikologlar ayrıca çatışmaları daha yapıcı bir şekilde çözmeyi ve öfkenizden zarar görmüş ilişkileri yeniden kurmayı öğrenmenize yardımcı olabilir.

Ne yazık ki, tüm öfke yönetimi sınıfları en son bilimsel kanıtlara dayanmamaktadır. Öfkeniz için yardım arıyorsanız, öfke tedavisi deneyimi olan bir terapist ile görüşmelisiniz.

Psikologlar, her hastanın benzersiz ihtiyaçlarını ele almak için bir tedavi planı hazırlayan yüksek eğitimli uzmanlardır.

İzmir Nora Psikoloji Kliniğindeki terapistler, online psikolog veya yüz yüze terapi seansları ile size şu konularda yardımcı olur:

  • Kendine güven ve kabullenme geliştirme
  • Çözülmemiş travmadan kurtulmak
  • İç sesinizi dinlemeyi öğrenmek
  • İlerlemek için uyarlanabilir başa çıkma stratejilerini öğrenmek

Editör: Haber Merkezi