Raif İnan: Aira Olarak Madene Katma Değer Kazandırmayı Hedefliyoruz

Türkiye’nin madencilik sektöründeki gelişmelerine değinen Türk girişimci Raif İnan, Aira olarak hedeflerinin madenlere katma değer katmak olduğunu açıkladı. Türkiye’nin oldukça zengin maden kaynaklarına sahip olduğunu belirten Raif İnan, bu madenlerin ham hâlleriyle üretilmesinin önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri de anlattı.

Raif İnan, zengin yer altı kaynaklarına sahip olan Türkiye’nin, ülkede çıkarılan madenlerin ham biçimde ihraç edilmesinin önüne geçmek için metalurjik AR-GE faaliyetlerine yönelmesinin gerekli olduğunu vurguladı. Aira olarak madenlere katma değer kazandırma aşamasına geçmeyi hedeflediklerini de belirten Raif İnan, Türkiye’nin bu anlamda uzun bir yol kat etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Raif İnan: Türk Madenciliğinde Katma Değere Odaklanılmalı

Türkiye’de krom, bakır ve kurşun başta olmak üzere pek çok maden çıkarılıyor. Elde edilen bu maden kaynakları, Çin gibi oldukça gelişmiş endüstriye sahip olan ülkelere ham hâlde ihraç ediliyor. Türk girişimci Raif İnan, bu süregelen durumun artık Türkiye lehine değişmesi ve yüksek katma değerli üretim aşamasına geçilmesi gerektiğini vurguladı. İnan, aynı zamanda madencilikte katma değere odaklanılması gerektiğinin de altını çizdi.

Raif İnan: Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı Artmalı

Türkiye, dünyanın ikinci büyük krom üreticisi olarak öne çıkıyor. Buna rağmen ülkede, saatten silaha kadar neredeyse her bir üründe yer alan bu ileri teknolojili ferrokromun üretim tesisi bulunmuyor. Ülkemizdeki bu açığın farkında olunması gerektiğini belirten Aira Yönetim Kurulu Başkanı Raif İnan, sözlerine şu şekilde devam etti;

“Yüksek teknolojili ürün ile orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımız içindeki payı yüzde 34. Sadece yüksek teknolojili ürün ihracatımızın toplam ihracat içindeki payı ise yüzde 2,4. Gelişmiş ülkelere göre düşük sayılan bu rakam, ülkemizin önünde yüksek katma değerli üretimde alması gereken uzunca bir yol olduğunu gösteriyor. Aynı şekilde, Dünya Bankası verilerine göre dünya sıralamasında yüksek teknolojili ürün ihracatında, Çin 757 milyar dolarla birinci olurken ülkemiz ise ne yazık ki 4,5 milyar dolarla 37. sırada yer alıyor.”

Raif İnan: Metalurjik AR-GE Faaliyetleri ile Madenlerden Alınan Verim Artırılabilir

Türkiye’de çıkarılan tüm bu madenlerin en verimli şekilde kullanılması ve katma değere odaklanılması gerektiğini ifade eden girişimci Raif İnan, “Ülkemizin süratle bu süreçteki eksiklerini kapatarak, madenlerini ham olarak ihraç etmekten kurtulmasını diliyoruz. Bunun yolu da metalurjik AR - GE faaliyetlerinden geçiyor. Aira olarak hedefimiz; madenin çıkarma aşamasından, ikinci ve en önemli safha olan katma değer kazandırma aşamasına geçmesidir.” diyerek sözlerini noktaladı.

Türkiye’de Yeni Maden Kaynağı Arayışları Sürüyor

Madencilik, Türkiye’nin gelişmiş sanayi kolları arasında bulunuyor. Bu açıdan zengin kaynaklara sahip olan Türkiye’de her geçen gün yeni kaynakların bulunması da yurt dışına ihraç imkânının artmasını sağlıyor. Peki, Türkiye’de şu ana kadar bulunan maden kaynakları nelerdir?

Türkiye’de uzun yıllardır çıkarılan pek çok maden çeşidi bulunuyor. Bunların başında altın ve bakır gibi önemli madenler geliyor. Bor, boksit, demir ya da krom gibi önemli alternatiflerin çıkarılmasına da hâlen devam ediliyor. Yeni kaynak arayışının aktif olarak devam ettiği Türkiye’de bulunan kaynaklar arasında, tuz ve taş kömürü gibi günlük hayatta en çok ihtiyaç duyulan madenler de mevcut.

Editör: Haber Merkezi