Burun kırığı ameliyatı zor mudur? Operasyon ne kadar sürer?

Burun kırığı ameliyatı, farklı durumlar için farklı sürelerde yapılıyor. Pekiyi operasyonun ortalama tamamlanma süresi ne kadar? Bu işlem zor bir uygulama mıdır? Burun kırığı ameliyatı hakkında bilmek istedikleriniz Op. Dr. Candan Mezili yanıtlıyor.

Burun kırığı ameliyatı kaç saat sürer?

Burun kırığı ameliyatı süresi, burunun aldığı hasara ve yapısına göre değişiklik göstermektedir. Buruna yapılan ilk müdahale ameliyat süresini uzatıp kısaltabilmektedir. Şöyle ki; buruna alınan darbe veya hasar 1-2 saat içinde müdahale ile kontrol altına alınmışsa, ameliyat normal seyrini izler ve yaklaşık olarak 3-4 saatte operasyon sonucu tamamlanır. Ve yahut 1-2 saat içinde müdahale edilmediği takdirde ola ki ciddi bir hasar varsa yapılan müdahale etkisini büyük oranda yitirebilir hatta etkisiz olabilmektedir. Daha sonrasında günler sonucu müdahale halen olmamışsa burun şekil bozukluğuna uğrar ve tedavisi hastaya fayda vermeyebilir.

“ Burun kırığı kaç saat sürer “ sorusunu sorarken hastanın yaşının da büyük oranda etkilediğini söyleyebiliriz. Yapılan ameliyat ve müdahalelerde hastanın yaşı da önem arz etmektedir. Çocuklar hassas ve daha tam olarak oturmamış burun yapısına sahip olduğu için ve aldığı hasarın üzerinden belli bir vakit ( 1 veya 2 saat ) geçmesine rağmen müdahale edilmemişse 2-3 gün içinde zorunlu ameliyat olması gerekmektedir. Yetişkinlerde ise bu süre 7-10 gün arası sürmektedir.

Genel itibariyle Burun kırığı kaç saat sürer sorusunu özetledik. İçerisine girerek alt başlıklarda genişletelim.

Burun kırığı ameliyatı sonrasında iyileşmenin hızlandırılması adına hasta, darbe alınan yeri ameliyattan sonra yüksek güvenlikle korumalıdır. Ameliyattan sonra burun çevresinde ağrı hissedilecek derecede kendini gösterecektir, hasta bu durumda ağrı kesiciler ile ağrıyı azaltabilir.

Burun kırığı ameliyatı çeşitleri ve süreleri

Burun ameliyatının pek çok çeşidi vardır bununla birlikte süreleri de değişmektedir. Burun ameliyatının bazı çeşitlerinde süreler belli olmamaktadır çünkü operasyon sırasında; kanama, komplikasyon gelişimi veya buruna gelen hasardan dolayı birçok ameliyatı bir arada gerçekleştirme olabilmektedir. Aşağıda ameliyat çeşitlerini ve sürelerini sıralayacağız.

  • Burun eti ameliyatı ( Yarım saat ile 1 saat arasında değişmektedir. )
  • Burun ucu ameliyatı ( 1 saat ile sınırlandırılmıştır. )
  • Kırık burun ameliyatı ( genel olarak 2- 3 saat. )
  • Burun asimetrisi ameliyatı ( yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. )

Burun kırıldıktan sonra nasıl bir yol izlenmeli

Burun kırığı ameliyatı olan hasta öncelikle şok içinde olduğu için vücut duruma tepki gösterecektir. Sakinleşmesi adına hastanın 1 gün boyunca hastanede yatması fazlasıyla yararlı olacaktır. Bu süreç içinde burunda tekrardan bir sorun oluşabilir bu nedenle doktor muayenesi altında muhafaza edilmelidir. Ameliyattan sonrası morlukların meydana gelmesi çok normaldir. Hastaneye yatış süresinde bu morluklar yavaş yavaş etkisini kaybedecektir. Morluklarla beraber şişliklerin de meydana gelmesi olağandır. Morluklar gibi şişkinliklerde ortalama 15 gün içerisinde bitecektir. Ameliyattan sonra buruna takılan alçı özenle korunmalıdır ve oldukça dikkat edilmelidir. Alçı bu süre içinde ıslatılmamalıdır. Islatılma ile etkisini yok edebilmektedir. Ameliyattan 7 gün sonra alçı görevi bitirir ve alınabilir.

Burun kırığı kaç saat sürer sorusu ve nasıl bir yol izlemesi hastanın meşguliyetine bağlıdır. Hasta bu süre zarfında özenle kendini muhafaza etmesi gerekmektedir. Yatarken çift yastık ile yatarak kafa bölgesini hava da tutmalıdır. Bulunduğu ortam ne sıcak ne soğuk olmalıdır ki burun kendini bulunduğu zemine adapte edebilsin.

Burun kırıldıktan hemen ameliyat mı olunmalı

Burada baz alınan en önemli nokta alınan hasarın şiddetidir. Burun kemik ve kıkırdakların sonucu kırılmaya uğramışsa hemen müdahale gerekmektedir. Aksi takdirde yukarı da anlatılan olaylar sıralaması gerçekleşmektedir. Yapılan ameliyat darbenin şiddetine veya burunun hassasiyetine göre değişmekte olup redüksiyon ve ya da burun kırığı olarak ikiye ayrılmaktadır.

Editör: Haber Merkezi