Ağustos Ayında Türkiye Geneli Konut Satışları Ne Şekilde Gerçekleşti

Geçmişten günümüze gayrimenkul sektörü her zaman en önemli yatırım kalemleri listesinin en tepesinde yer almıştır. Belirli bir birikime ulaşan insanlar yatırım aracı olarak çoğu zaman gayrimenkul sektörünü tercih etmiştir.

Gerek kişisel yatırım aracı gerekse portföy yöneticileri ve kurumsal kimliği temsil eden profesyonellerin de ilgisi hep bu sektörün üzerinde olmuştur. Fakat küresel ve ulusal ölçekteki ekonomik şartlar, yatırımcıları kimi zaman yatırım araçlarını değiştirmeye, farklı sektör ve kulvardaki üretim veya hizmet sektörüne yatırıma teşvik edebilir. Bu durum da gayrimenkul sektörünün reel hacminin dönemsel bazda değişkenlik göstermesine sebebiyet verebilir.

Gayrimenkul sektörünün her zaman bu denli ilgi görmesi ülkenin ekonomik gidişatının da bir göstergesi olabilir. Sektörün canlı olması iyiye işaretken, durgun bir emlak sektörü aynı zamanda iç piyasanın diğer ekonomik aktörlerinin de olumsuz sinyaller verebileceğinin bir işaretidir.

Bazı olumsuz koşullardan ötürü kimi zaman daralma trendine girmesine karşın gayrimenkul sektörü, popülaritesini her daim üst seviyede tutmuştur. Bu makalemizde Türkiye’nin son dönemlerdeki gayrimenkul sektörünün genel durumu ele alınacak ve geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleşen konut satışlarına dair bilgiler verilecektir.Makalede yer alan istatistiki verilerin tamamı adresinden faydalanılarak bilgilerinize sunulmuştur.

Flatfy, dilediğiniz kriterlere uygun her türlü emlak ilanı araması yapabileceğiniz bir emlak arama motorudur. Diğer arama motorlarının aksine flatfy, sadece emlak sektörüne dair arama sonuçlarını sizin karşınıza getirir. Böylelikle sizi hem yoğun bir emekten kurtarır hem de zamandan tasarruf ettirir.

Flatfy ile sitenin veri tabanında bulunan 1000’in üzerinde emlak sitesinden arama yapabilir, dilediğiniz ilana ve bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Binlerce siteden tek tek arama yapmak yerine tek bir sayfadan tüm bu sitelere kolayca ulaşabileceğiniz flatfy platformu ile emlak yatırımlarınızı daha hızlı ve isabetli kararlarla gerçekleştirebilirsiniz.

Flatfy sadece sizlere kolayca emlak ilanlarına ulaşma imkanı sağlamaz, aynı zamanda belirli periyotlarla sunmuş olduğu istatistiki analiz raporları ile yatırım kararlarınızı daha doğru alabilmenize olanak sağlar. Kendi veri tabanında bulunan tüm emlak sitelerinin istatistiklerini tutarak bu bilgileri belirli periyotlarla sizlerle paylaşır. Böylelikle emlak piyasasının genel durumu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilir ve yatırımlarınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.

Bu noktada dilerseniz Türkiye’deki emlak piyasasına dair bazı bilgilerle devam edelim.

Satılık daire fiyatları ne durumda

Satılık daire fiyatları ile ilgili latformunun sunmuş olduğu verilerin altyapısı hakkında bazı hususlara değinmek konunun ilgilileri açısından faydalı olacaktır.

Flatfy tarafından hizmetinize sunulan istatistiki veriler geçen yılın aynı dönemi baz alınarak oluşturulmuştur. Ayrıca bu veriler enflasyon ve fiyatlamaya etki eden diğer parametrelerden bağımsız olarak belirlemiştir.

Flatfy tarafından sunulan verilere göre geçtiğimiz Ağustos ayı içerisindeTürkiye’deki konut fiyatlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 5.66 oranında düşüş gözlemlenmiştir. Bu oran tüm Türkiye’deki oran olmakla beraber çoğu şehirde bu düşüşün yansımaları görülmektedir.

Açıklanan verilere göre bir düşüş trendi yaşanmasına karşın bazı illerde konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış gözlemlenmiştir. Genel düşüşe karşı konut satışlarında artış yaşanan iller ve artış oranları şu şekildedir:

  • %19.5 ile Tunceli
  • %17.5 ile Ağrı
  • %17 ile Nevşehir

Türkiye geneli konut satış trendinin ön plana çıkmasında en önemli pay sahibi olan yani en çok konut satış oranlarında düşüş gözlemlenen iller;

  • %13 ile İstanbul
  • %7 ile Çanakkale
  • %6 ile Kırklareli

olarak kayıtlara geçmiştir.

Şimdi dilerseniz konut fiyatlarında artış ve azalış görülen bu illerimizi daha yakından tahlil edelim.

Konut fiyatlarında artış görülen şehirler

%19.5’lik Artış ile Tunceli

Geçtiğimiz Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemi baz alındığında konut satışlarında Türkiye’de en fazla yüzdelik artışın görüldüğü şehir Tunceli olmuştur. Bu oran hiç de azımsanmayacak bir oran olan % 19.5’tir.

Bu artışın çok çeşitli sebepleri olabilir. Fakat o bölgedeki yerel yönetimin konut satışlarına yönelik kentsel dönüşüm politikaları ve insanları konut almayateşviki gibi sebepler gösterilebilir. Bölgeye son dönemde fazlaca yatırım yapılması ve insanların bu kayda değer gelişimi fark etmesi neticesinde kente ve yönetime güven artmış ve konut satışlarında büyük oranda artış yaşanmıştır. Ayrıca büyük kentlerden göçün etkisi de bu oranın bu denli yüksek çıkmasında etkin rol oynadığı söylenebilir.

Tunceli’de geçen yılın ağustos ayında ortalama büyüklüğe ve standartlara sahip bir dairenin satış fiyatı 226.050 TL iken, geçtiğimiz ağustos ayında aynı standartlardaki ev için bu rakam 276.220 TL olarak kayıtlara girmiştir.

Konut fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık % 22’lik bir artış olması rağmen konut fiyatlarında % 19.5’lik bir artış yaşanması bölge insanının gayrimenkul sektörünü halen çok güçlü bir yatırım aracı olarak gördüğünün ispatı niteliğindedir.

%17.5’lik artış ile Ağrı

Türkiye’de Tunceli’den sonra konut fiyatlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla artış gözlemlenen il Ağrı’dır.

Ağrı’nın coğrafi konumuna bakıldığında dışarıya genelde göç veren bir il konumundadır. İnsanlar maddi olarak belli bir seviyeye geldiğinde başka şehirde yaşasalar bile memleketlerinden konut alma eğiliminde olduklarından Ağrı da bu sene konut piyasasını hareketli geçiren illerin başında gelmiştir.

Özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan şehirlerdeki konut satış oranları göz önünde bulundurulduğunda buradaki şehirlerin neredeyse tamamında konut satışlarının arttığı gözlemlenmektedir.

Ağrı’da geçen yıl ağustos ayında ortalama standartlarda bir konut fiyatı 120.900 TL iken, bu yıl aynı dönem 139.209 TL olarak gerçekleşerek yaklaşık % 17’lik bir artış gerçekleşmiştir. Konut fiyatlarındaki bu yükseliş konut satışlarının artmasına engel olmamıştır.

% 17’lik artış ile Nevşehir

Geçen yılın aynı dönemine göre %17’lik bir artışla Nevşehir, Türkiye’nin konut satışlarında en fazla artış gözlemlenen 3. Şehri olmuştur. En fazla artışın gösterildiği ilk 2 il Doğu Anadolu bölgelerine ait şehirler olmasına karşın Nevşehir İç Anadolu bölgesine ait olması dikkatleri çekmiştir.

Son yıllarda turizm bölgelerinden biri haline gelen Nevşehir’de bu artışın gözlemlenmesi aslında tabidir. Konut satışlarının özellikle turistik beldelerde yoğunlaşmış olması bu tezi destekler niteliktedir.

Nevşehir’de geçen yılın ağustos ayında ortalama bir konut 185.881 TL’ye alıcı bulurken, geçtiğimiz ağustos ayında bu rakam 221.760 TL olarak gerçekleşmiş ve konut fiyatları yaklaşık % 21 oranında artmıştır.

Konut satışlarında en çok düşüş görülen şehirler

Yukarıda da ifade edildiği gibi geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarında en çok düşüşün görüldüğü iller Marmara bölgesinde yer alan İstanbul, Çanakkale ve Kırklareli illeri olmuştur. Konut satış rakamlarına bağlı olarak bu illerin tamamında konut fiyatlarında çok ciddi düşüşler yaşanmıştır. Şimdi dilerseniz bu şehirleri biraz inceleyelim.

% 13’lük düşüş ile İstanbul

Her sektörde olduğu gibi emlak sektörünün de en yoğun yaşandığı şehir Türkiye’nin ticaret başkenti olan İstanbul’dur. Emlak sektördeki düşüşün ana sebepleri arasında insanların ekonomik olarak daralması ve insanların büyük kentlerden küçük kentlere göç etmesi gösterilebilir.

İstanbul’da geçen yıl aynı dönemde ortalama standartlara sahip konut fiyatları 467.360 TL olarak satışa çıkarken, bu yıl bu rakam 405.145 TL bandında seyretmektedir. Yaklaşık % 13’lük bir düşüş konut fiyatlarına yansımış gözükmektedir.

% 7’lik düşüş ile Çanakkale

Türkiye’de konut fiyatlarında İstanbul’dan sonra en büyük düşüşün yaşandığı şehir Çanakkale’dir. Yeni yapılan köprüler ve ulaşım imkanlarının artması ile insanların eğilimleri biraz olsun değişmiş ve bu durum da konut fiyatlarına yansımıştır. Geçen yılın aynı döneminde ortalama bir konut fiyatı 260.016 TL iken, bu yılın aynı döneminde bu fiyat 242.028 TL olarak saptanmıştır. Bu durum konut fiyatlarında % 7’lik bir düşüşe tekabül etmektedir.

% 6’lık düşüş ile Kırklareli

Nüfus yoğunluğu kısmen az olan şehirlerimiz arasında buluna Kırklareli, konut satışlarındaki düşüş sıralamasında Türkiye genelinde 3. Sırada gelmektedir. Kırklareli’nde geçen yılın aynı dönemi ortalama bir konut 207.988 TL bandında satışa çıkarken bu yıl aynı dönemde aynı standartlara sahip evin fiyatı 195.344 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnsanların farklı şehirlere göç etmesi, ekonomik dengelere bağlı olarak değişen gelir durumları, insanların yatırım önceliklerinin değişmesi gibi sebeplerden bu illerimizde konut fiyatlarında düşüşler meydana gelmiştir.

Flatfy tarafından sağlanan veriler neticesinde geçtiğimiz ağustos ayına ait konut satış verileri incelenmiş ve konut satış miktarı en çok artan ve azalan iller incelenmeye çalışılmıştır. Genel itibariyle Doğu Anadolu illerimizdeki konut fiyatlarında bir artış gözlemlenirken, Marmara bölgesindeki illerimizdeki konut fiyatlarında düşüş gözlemlenmiştir.

Emlak sektöründe dönemsel bazda trend kısa vadede artış veya azalış yönünde bir eğilimseyretmesi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de normal karşılanmaktadır. Fakat gelecek dönemlerde bu sektörün popülaritesini her daim üzerinde bulunduracağı bir gerçektir.

Editör: Haber Merkezi