Ramazanımız Sağlıklı Geçsin

Bereket ve rahmet ayı Ramazan’a bir kez daha kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Sağlıklı bir Ramazan geçirip bayrama sağlıkla erişmek için sağlıklı ve doğru beslenme önerilerimizi tekrar hatırlatmak istiyoruz. Oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği Ramazan ayı, aynı zamanda sıhhat demektir. Ancak doğru beslenme düzeni olmazsa; yeteri kadar sıvı (özellikle su) tüketilmez, az miktarda besin alınır ya da aşırı kalorili gıdalar ile beslenilirse sıhhat bozulabilir. Oruçlu kişide gıda alımının azalmasıyla metabolizma daha yavaş çalışacağından, istenmeyen şekilde kilo artışıyla karşılaşılabilir. Aşırı kilo alımının önüne geçmek için doğru beslenmeye dikkat edilmelidir. Diğer zamanlarda olduğu gibi oruçlu iken de öğün atlamamaya özen gösterilmeli; iftar ve sahurda uygun gıdalar mutlaka alınmalı, ikisin arasında da bir ara öğünle hafif gıdalar ( bir adet elma veya bir kâse yoğurt vb.) alınmalıdır. Sahur atlandığı takdirde açlık saati uzayacağı için kan şekeri daha erken düşecek ve bu da çeşitli sağlık sorunlarına neden olacaktır. Sahurda tok tutacağı zannedilerek tüketilen hamur işleri, makarna ve buna benzer bol karbonhidratlı gıda alımı, kan şekerinin erken düşmesine sebep olabilir. Bunların yerine tercih edilen bulgur pilavı, mercimek, tam buğday ekmeği gibi besinler erken acıkmayı önleyebilmektedir. Ayrıca sağlıklı bir sahur öğününde bol domates, salatalık, bir adet haşlanmış yumurta, bir avuç kadar fındık-ceviz gibi kuruyemiş alınırsa günün oruçlu kısmı daha rahat bir şekilde geçirilecektir.

Doğru beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken diğer hususlar da şu şekildedir: Yemeklerin pişirilme şekline dikkat edilmeli; kızartma ve kavurma yerine daha çok haşlama, ızgara ve fırınlama tercih edilmeli; yoğun şerbetli ağır tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmeli; yemeğin yanında su dışında başka içecek tüketilmemeli; gazlı, kafeinli içecekler çok tercih edilmemeli, bunun yerine meyve suyu (taze sıkılmış), ıhlamur, ayran gibi içecekler tüketilmeli; yemekler hızlı bir şekilde yenmemeli (beyin doyma hissini 15-20 dakika sonra verir, hızlı yendiği zaman fazla da yenmiş olur ); özellikle iftarda kan şekerini birden yükselten ( beyaz ekmek, pirinç pilavı vb.) yerine enerji veren ama kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten gıdalar (bulgur pilavı, kepekli ekmek ve kepekli makarna vb.) tüketilmeli; iftardan sonra hemen televizyon ve bilgisayar başına oturmak, uzanıp dinlenmek yerine hareket ederek, kısa mesafe yürüyüş yaparak (dışarı çıkılamasa bile evin içinde hareket etmeli) sindirime yardımcı olunmalı; yemeklerde tek seferde büyük öğünler değil, aralıklarla küçük porsiyonlar tüketmeye gayret edilmeli; beslenme düzeninde oluşan değişikliğe bağlı olarak yaşanabilecek kabızlığı önlemek için yemeklerde bol lifli gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar ve sebzeler) sahurda ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ile taze ve kuru meyveler tüketilmeli; günlük ortalama 2-2,5 litre (12-14 bardak) su içilmelidir.

Oruç tutmak isteyen, düzenli ilaç kullanması zorunlu, kronik hastalığı olan kişilerin öncelikle hekimlerine danışması, hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir.  

Bolluk, bereket, mağfiret ayı Ramazan’ı hep birlikte sağlıklı bir şekilde idrak edip bayrama da sağlıkla erişmeyi diliyorum. Bu mübarek günlerin ülkemizde ve dünyada sağlığa, huzura, mutluluğa vesile olmasını temenni ediyorum.

                                                                                                                                   Uzm. Dr. Serhat Korkmaz

                                                                                                                    İl Sağlık Müdürü