Bu toplantının, 7 milyondan fazla çalışan ve toplumun genelini yakından etkileyen asgari ücret Konusunda kritik öneme sahip olduğu biliniyor. İlk toplantıda tesis edilen sosyal diyalogun devamı niteliğindeki bu toplantıda ise, işçi, işveren ve hükümet temsilcileri kapsayan beşer kişilik heyetler yer alacak.
Son derece hassas bir konu olan asgari ücretin tespiti sürecinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışanların enflasyon karşısında korunacağına yönelik söylemleri dikkat çekiyor. Bakan Işıkhan, ekonominin büyümesine katkı sağlayacak ve çalışanların alım gücünün enflasyona yenilmeyecek bir asgari ücret belirleme hedefinde olduklarını belirterek, işçi ve işverenlerin uzlaşısını sağlama yolunda hakem rolü üstleneceklerini ifade etti.
Yaklaşan 18 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenecek ikinci toplantıda ise tüm gözler komisyona çevrilecek. Komisyon, işçi, işveren ve hükümetten oluşan heyetlerle salona girecek. İşçi tarafını TÜRK-İŞ'ten Ramazan Ağar, işveren tarafını TİSK'ten Akansel Koç temsil ederken, hükümet heyetine Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlık yapacak. Toplantıda, başta enflasyon, alım gücü ve istihdam olmak üzere çeşitli ekonomik verilerin değerlendirilmesi ve raporların sunulması bekleniyor. Tarafların asgari ücret için yapılacak olan ara zammı belirleme konusunda ise pazarlık sürecinin devam etmesi öngörülüyor.
Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:
Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.
İHA