AKÜ’DEN HALK KONFERANSI
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin her ay Afyonkarahisar halkına yönelik ücretsiz olarak düzenlediği konferansların bir diğeri dün gerçekleştirildi.
AKÜ Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Tunçer Konferans Salonunda düzenlenen “Ergenlik ve Ebeveynlerin Tutumları” konulu konferans, AKÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan tarafından verildi. Konferans, AKÜ Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şerife Özdinç’in açılış konuşmasıyla başladı.
Konferansta ergenlik döneminin tanımını yaparak konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Alpaslan, “Ergenlik dönemi; gençlik, çocukluk ve erişkinlik dönemi arasında yer alan ve birçok değişimin bir arada görüldüğü bir dönemdir. Aslında insan yaşamında bütün dönemlerde çok büyük değişim olur. Dünyaya yeni gelen bir çocuğu düşünecek olursak, onun ilk günleri ile 3 ay sonrası arasında çok ciddi farklar var ya da bir yetişkini düşündüğümüzde 25′li yaşları ile 40′lı yaşları arasında çok ciddi farklar vardır. Ergenlik döneminde de çok fazla değişiklikler olmuyor ama ergenlik döneminin biraz riskli olması nedeniyle bu dönemde meydana gelen değişikliklerle iyi baş edilemezse, o ergenin o dönemde geliştirdiği kişiliğinde ve karakterinde problemler ortaya çıkabiliyor. O yüzden insan yaşamının en kritik ve en riskli dönemlerden biri ergenlik dönemidir. Ergenlik dönemi, 30-40 yıl öncesine kadar daha çok 15 yaşında başlayıp, 18 yaşında sona eren bir süreç olarak anlatılırdı ama şu anda bütün dünyada ergenlik, çok gerilere kaydı. Artık 10-11 yaşlarında ergenlik döneminin belirtileri görülmeye başlanıyor ve bu belirtilerle hastanemize başvuran anne-baba sayılarında çok ciddi artışlar var” dedi.
Ergenlik döneminde birçok alanda ve düzenli olmayan şekilde değişiklikler olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Alpaslan, ergenlik döneminde sosyal, bedensel, zihinsel ve duygusal alanla değişiklikler olduğunu ve bu değişikliklerin birbiriyle etkileştiğini de sözlerine ekledi. Konuşmasında kız ve erkeklerde bu alanlarda ortaya çıkan değişiklikleri tek tek açıklayan ve bu durumlarda ailelerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini de anlatan Yrd. Doç. Dr. Alpaslan, konuşmasının sonunda dinleyicilerin sorularını da yanıtladı.
 
Editör: Haber Merkezi