Uluslararası Emirdağ Sempozyumu gerçekleştirildi

24-26 Ağustos 2017 tarihlerinde Emirdağ Belediyesi Kültür ve Sanat Sarayı'nda "Türk tarih, kültür ve sanatında dikkate değer bir yere sahip olan Emirdağ’ın coğrafî, arkeolojik, tarihî, sosyal, kültürel, edebî, folklorik, ekonomik ve tarımsal özelliklerinin ortaya konulduğu ve ilçenin geleceğine ilişkin perspektiflerin değerlendirildiği Uluslararası Emirdağ Sempozyumu" gerçekleştirildi.

Katip Çelebi Üniversitesinin organizesini üstlendiği sempozyumda Oturum Başkanlıklarını Prof. Dr. Selahattin Sarı, Prof. Dr. Osman Köksal, Prof. Dr. Mustafa Arslan, Prof. Dr. Osman Konuk, Prof. Dr. Turgut Tok, Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Prof. Dr. Kasım İnce, Yrd. Doç. Dr. Ünal Şenel'in yaptığı oturumlarda Emirdağ ve havalisinin tarihi, arkeolojik, edebiyat, kültürel, folklorik, coğrafi zenginlikleri ile tarımı, ekonomisi, sosyal durumu, iç ve dış göçü, camileri, mezartaşları, vakıfları, meşhur topak evi, konargöçer yaşam tarzı ele alındı.

Sempozyumun organizesini yürüten Katip Çelebi Üniversitesi yanında Pamukkale Üniversitesi ile Osmangazi Üniversitesinden akademik katılım yüksek oldu. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Bozok Üniversitesi mensubu akademisyenler ile araştırmacı- yazar ve fikir adamları sempozyuma bildirileri ile katkı yaptılar. Belçika, Azerbaycan, Hollanda ve İtalya gibi ülkelerden kişiler ve konular sempozyum içinde yer aldı.

Uluslararası Emirdağ Sempozyumu'na Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, Kocatepe Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cihad Cihan, Sinanpaşa Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karazeybek, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Köse, Emirdağ Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Abdullah, Arş. Grv. Taner Tunç ile Afyonkarahisar Müzesi Müdürü Mevlüt Üyümez katıldılar.

Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya'nın başkanlığında Prof. Dr. Prof. Dr. Osman Köksal, Prof. Dr. Mustafa Arslan, Prof. Dr. Turgut Tok, Prof. Dr. Kasım İnce, Doç. Dr. Turan Akkoyun, Doç. Dr. Kamil Sarıtaş, Yazar Şükrü Türkmen'in katılımıyla gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında sempozyum sonuçları bilim camiası ile paylaşıldı.

Değerlendirme oturumunda Emirdağ ve yöresinin Türk kültürü içinde değerlendirilmesi gereğine işaret eden Doç. Dr. Turan Akkoyun, Selman-ı Farisi'nin bu topraklarda hak yolculuğunda kat ettiği mesafenin somut eserlerle ortaya konulmasının ilçeye prestij sağlayacağını, Amorium'daki kazıların hepimizi heyecanlandırdığını, Emirdağ-Şuhut-Afyonkarahisar- Sandıklı hattının bağımsızlığı müjdelediğini, sempozyumun en önemli kazancının genç araştırıcıların dikkate değer tebliğleri olduğunu, özgür düşünce ile bilimin her türlü tekamüle temel teşkil ettiğini belirtip sempozyum daha ileriye doğru açılan kapılara vesile olmasını temenni etti.

Editör: Haber Merkezi