“Dünyanın En Kaliteli Kirazı Bu Topraklarda Yetişiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Fatih Aydın Sultandağı’nda çiftçi, esnaf ve vatandaşlar ile buluştu.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Fatih Aydın, seçim çalışmaları kapsamında Sultandağı ilçesinde ve Dereçine - Yeşilçiftlik beldelerinde vatandaşlarla buluştu. Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız’ı makamında ziyaret ederek çalışmasına başlayan Aydın, sonrasında Sultandağı ve Yeşilçiftlik Beldesi’nde esnaf, çiftçi ve vatandaşlar ile buluştu.

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Aydın şöyle konuştu; Yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Sultandağı ilçemizde bulunmaktan gurur duyuyoruz. Burada Dereçine ve Yeşilçiftlik beldelerimizi de ziyaret edip özellikle çiftçi, esnaf ve vatandaşlarımızla buluştuk. Bu bölgenin geçim kaynağı noktasında tarım önemli bir yer tutmakta, Kiraz, Vişne, Elma üretimi ilçe ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Burada en önemli meyve ise malumunuz Kiraz’dır. Türkiye, dünya kiraz üretim miktarı ve üretim alanı sıralamasında birinci sırada gelmektedir. Sultandağı bölgemiz ise il genelinde en çok kiraz üretiminin yapıldığı yerdir. Bu bölgede üretilen Kiraz’ın ise %80'i ihracata gitmekte olup, elma ve vişne daha ziyade iç piyasaya sürülmekte, kalan kısmı da ilçede bulunan meyve suyu ve konserve fabrikalarında değerlendirildiğini görmüş olduk. Dünyanın en güzel ve en kaliteli Napolyon kirazı buradan toplanarak Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Belçika'ya ihraç edilmektedir.

ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR, TÜKETİCİ PAHALI ALIYOR

 

Kiraz üreticinin destekler ve satış süreçlerinden şikayetçi olduğunu dile getiren Aydın; Hasat zamanı başlarken yüksek olan fiyatlar biraz zaman geçtikten sonra yüzde 80’e varan kayıp yaşıyor. Kiraz üreticisi bu durumda hep zarar ediyor. Cebine giren bir kazanç yok. Çiftçinin girdi maliyetleri zaten çok yüksek. Şu anda en büyük sıkıntı üretici para kazanamıyor, tüketicide kirazı pahalı yiyor. Örneğin geçtiğimiz yıl pazarda veya marketlerde kiraz 30 TL ile 40 TL arasında değişkenlik gösterirken, ancak üretici 15 TL'ye kirazını satıyor. İktidarın üreticiye destek olması lazım. Verdiği sözü tutması lazım. Tarım Kanunu'na göre gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'i üreticiye verilmesi gerekir. Ama şu anda bakıyoruz çiftçiye verilen destek yüzde 1 bile değil. Yani iktidar çiftçiye verdiği sözünü bile tutamıyor. Çiftçi kendi kaderine terk edilmemeli. Eğer sen çiftçine sahip çıkamıyor ve onun sesini duyamıyorsan iktidarda kalmanın bir manası yoktur. Sen bu durumda iktidardan inmiyorsan, çiftçimiz 14 Mayıs’ta sandık hakkını kullanarak seni indirecektir” dedi.

GÜÇLENDİRİLMİŞ VE DENETLENEBİLİR KOOPERATİF KURULACAK

 

Çiftçilerin son iki senede ortalama aynı fiyata kiraz satmak zorunda kaldıklarını ifade eden Aydın; “Maalesef pazarlarımızda iş yok. Kiraz üreticisinin giderleri iki katına çıktı. Fiyatı alıcı firmalar belirliyor. Çiftçiye ne fiyat verirlerse mecbur kabul etmek durumunda kalıyorlar. Ağacından kopardıkları mahsulü satamazlar ise çöpe atmak durumunda kalıyorlar. Bizler bu konuda kiraz üreticisi sahipsiz bırakmayacağız. Devlet kiraz üreticisini kaderine terk etti. Bizler yönetimi devraldığımız zaman özellikle bu bölgede şirketleşme ile veya güçlendirilmiş ve denetlenebilir kooperatif sistemi kurarak pazarlama yaptıracağız. Bununla ilgili projelerimiz hazır. Birkaç ay sonraki hasat döneminde çiftçimizi birkaç kişinin iki dudağının arasından çıkan fiyata muhtaç etmeyeceğiz’’ dedi.

ÜRETİCİMİZ BU YAZ HASAT DÖNEMİNDE HAK ETTİĞİNİ ALACAK

 

Bu sistemde üreticinin hep kaybeden olduğunu dile getiren Aydın; Neden kaybeden hep üretici olsun. 1 saatte ürün toplanıyor. Ancak tam 12 ay o ürüne hazırlık yapılıyor. Serbest piyasanın ‘bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler’ ekolünün artık üreticiyi ezen bir yapıdan destekleyen bir yapıya dönüşmesi gerekiyor. Her şey pahalanırken, kiraz fiyatları neden düştü? Bugün Sultandağlı, Dereçineli, Yeşilçiftlikli üreticimiz yaklaşık 30 bin ton ihracata kiraz gönderiyor. Ülkemize, şehrimize ve ilçe ekonomisine yüksek değerde katkı sağlıyor. Bizler 15 Mayıs sabahından itibaren önümüzdeki hasat döneminde üreticimizi mağdur etmeyecek sistemi kuracağımızın sözünü veriyoruz. Sonrasında güçlü şirketleşme ve güçlü kooperatifleşme ile bölge üreticisinin büyük bir sıkıntısını çözmüş olacağız’’ dedi.