Dinar Arıcılarının Sorunları Masaya Yatırıldı

Dinar İlçemizde bal üretiminin arttırılması, paketleme, markalaşma, satış stratejileri konusunda bal üreticileri ile istişare toplantısı yapıldı.

İlçe Kaymakamı Sayın Mustafa ŞAHİN Başkanlığında gerçekleşen toplantıya Orman İşletme Müdürü Tuncer YALÇIN, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arafat CENGİZ, Köylere Hizmet Götürme Birliği Birlik Müdürü Feyzi ŞEN ve çok sayıda bal üreticisi katıldı.

Arıcılık sektöründe faaliyet gösteren arıcılar, yaşadıkları temel sorunları dile getirerek çözüm önerisi getirilmesini istedi.

Yapılan toplantıda Öncelikle, kullanılan arının arıcılık yapılan yöreye uyum yapıp yapmadığına kesin kanaat getirilmesi gerektiği belirtilerek şunlar ifade edildi, “Güz askeri veya kış askeri tabirleri kullanılan, Eylül ayı içinde başlayıp, Ekim ayı içinde son bulacak olan şuruplama işini yapmanız gerekmektedir. (Bölgesel güz askeri şuruplama tarihleri değişken olabilir.)Parazit, Yumurta dönemi arı hastalıkları ile, ergin arı hastalıkları ile (Varsa) mücadelesinin yapılması gerekmektedir.Yaşlı ana arıların değiştirilmeleri sezon içinde en geç Ağustos ayı içerisinde tamamlanması gerekmektedir.Gerekli tüm işlemleri yaptığınız halde, sıhhatli bir kışlamaya hazırlanamayan kolonilerinizi hiç vakit kaybetmeden, doğal flora kokulu oda parfümleriyle birleştirmelisiniz. Zayıf onlarca arı kolonisinden güçlü birkaç koloni daha fazla verim demektir.Bölgesel ve yöresel arıcılık bilgilerini yurdumuzun tüm bölgelerine adapte edemeyerek, arının yeterli balı var şerbetleme (Şuruplama) işine ne gerek var yanlışına düşülmemelidir. Unutmayın ki ana arı Eylül ayına kadar mevcut nektar ve polen akışına eş değerde yumurtlamaya devam edecektir. Amacımız, mevcut kolonilerimizi kış mevsimine yeterli yiyecek ve en yüksek asker kapasitesi ile hazırlayabilmektir.Kovanlarınızın uçuş deliklerini güney istikametinde olmasına gayret edin.
Kovanlarınızı toprak zemin üzerine bırakmak yerine, en az yerden 35 cm yüksekliğe kaldırmalı ve uçuş deliği yönünde % 2 ila % 3 lük bir meyil vermeye gayret edin.
Kovan içinde arılı peteklerin haricinde kalan boşlukları, öncelikle bir bölüm tahtası ile bölüp, kalan boşluğu rutubet emici maddelerle doldurmalısınız. Çerçeve üzerine kapatacağınız örtü bezlerinin rutubet emici bezlerden olmasını sağlamalısınız.Kovan içinde oluşabilecek rutubetli havanın, düzenli bir şekilde kovandan dışarı atılabilmesi için, örtü bezinin bir köşesinden 1 cm lik havalandırma deliği açmalısınız.
Gerek yağışlardan dolayı, kovan deformasyonuna, gerekse yağışların kovan saçlarına vuruş seslerinden koloni içindeki arıların strese girmelerine engel olmak için, kovan kapaklarının üzerine ambalaj kartonu döşemelisiniz.Şeffaf ve ışığı geçirebilen naylonlardan ziyade koyu renkli naylon brandalar tercih etmelisiniz. Zira ışı geçirebilen naylon malzemelerin aralarına arıların girerek öldükleri bilinen bir gerçektir


 

Editör: Haber Merkezi