Dinar 2 mahalleden 28 mahalleye

Geyikler Osmanlı İdari taksimatında Geyikler Nahiyesi önce Geyikler İlçesi olmuş ve 1908 yıllarındaki bu ilçenin adının Dâhiliye Nezareti Muhaberatı Umumiye Dairesinin 15 Mart 1328 (1910) tarihli yazılı emirleri ile Geyikler adının Dinar adına tesmiyesi(ad verilmesi) emirleri ile GEYİKLER adı DİNAR adını almıştır.

Dinar’dan önceki Geyikler adından Dinar adını alması böylece Osmanlı zamanında gerçekleşmiştir. Dinar’ın Osmanlı döneminde Camikebir Mahallesi ve Üçlerce Mahallesi adıyla iki mahallesi vardı, Dinarın İzmir’e bağlantılı Demiryolunun hizmete girmesi ve daha sonra Afyon-Isparta-Burdur hatlarının açılmasıyla Dinar hızla gelişip büyümeye başlamış ve 1928 yılında Tekke Mahallesi kurulmuştur. Mahalle sayısı 3’e çıkmıştır.

Dinar da mahalle Osmanlı döneminde Camikebir ve Üçlerce mahalleleri varken Cumhuriyet döneminde 1924-1928 yıllarındaki belediye başkanımız Hasan Tokyüz başkanlığındaki ekip kararıyla Tekke mahallesiyle üç mahalle olmuştur.

Hükümet konağının İstasyon yakınında olması han, Jandarma ve yeni binaların caddeye yapılması İSTASYON MAHALLESİ nin de kurulması 1932-38 yıllarının belediye başkan Ahmet Veziroğlu zamanı ve sonraki yıllarda gelişen Dinar da Konak, Ilıca, Bağlar, Adliye, Altmışevler, Atatürk, Cumhuriyet, Dere/Mehmet Çavuş, Pınarbaşı, Dörtyol, Emniyet, Fatih, Hürriyet, İncirli, İtfaiye, Koru başı, Otogar, Pancar, Pazar, Sanayi, Santral, Stadyum, Suçıkan, Toptepe ve Yeni mahalleleri gibi mahalleler kurularak bu gün 28 mahallemiz olmuştur.

Son yıllarda hızla gelişen Dinarın belediyesi 2018 yılında 144 yaşına girmiştir. DİNAR’DA 28 MAHALLEDE 596 CADDE VE SOKAK MEVCUDU VARDIR. Listesi aşağıda sunulmuştur. Mahallelerimiz de en fazla ve en az cadde ve sokak ikişer mahallelerimizde vardır. Bunlar Hürriyet mahallesinde 40 adet, Otogar mahallesinde 47 adet, en az mahalle de Suçıkan mahallesinde 8 Üçlerce mahallesinde 9 adettir.

Dikkatimizi çeken bizce sanki isim bulunamamış gibi 1-2 DİYE BAŞLAYIP 5 TANE BOZKURT,6 TANE MEVLANA,7 TANE YONCA,11 TANE TOKİ,12 TANE SANAYİ BEŞDEN AŞAĞI OLAN 1-3-4 DİYE YAYLA, BADEMLİ, BAŞAK, BAHAR, DAR, KADER, MERA,KAYA,PANCAR DİYE KONAN SOKAK İSİMLERİ VE LÜZUMSUZ OLARAK GÖRÜLEN KAPISIZ,SULU,YENİ,ESKİ Gibi isimlerin konmasına bu isimleri koyanlar ne cevap veriri acaba ?