Cuma hutbemiz ve vaaz bu hafta çok uygun ve güzeldi ama!

Bu haftaki Cuma namazı öncesi vaaz veren Sayın Müftümüz çok güzel bir konuya değinerek ona benzer bir konuşmayı da sayın cami imamımız Hutbede anlattı.

Ben çok beğendim ve severek dinledim. Öncelikle bir kız isteğindeki ALLAHIN EMRİYLE sözüne dikkat çekerek Peygamber kızının düğününe şahit olanlar, “Biz, Fâtıma’nın düğününden daha güzel bir düğün görmedik.” demişlerdi. Diyerek kısaca yapılan düğünleri ve yapılan masrafları anlatarak bu Allahın emrini yerine getirirken her iki tarafın anne ve balarının dikkatli olmalarını iğneyi karşısındakine batırırken bir gün kendisine de batırılacağını iğnenin çuvaldıza dönüşmemesine dikkat edilmesini vurguladı.

Sayın müftümüz ve imamımız uygun konuşmalarında birde SİLAH atılma konusuna geçtiler kısa olsa da atılmamasına dikkat çektiler.Konumun başlığında AMA diyerek ünlem işaretini bunun için koydum.Masraf konusu hakkına belki zorlayanlar vardır.İlle de şu olacak bu olacak diye zorlayıp sıkıntıyı kendi çocuklarının çekeceğini düşünemeyen büyüklerine ne diyebilirim.Ama ben kaç aile tanıdım alışverişlerde BAK DÜNÜR ARTIK AKRABA OLDUK BİZ ÇOCUKLARIMIZI DÜŞÜNMELİYİZ ONLAR SIKINTIYA DÜŞMESİN BEN ŞAHSEN KENDİM VE AİLE FERTLERİME ALINACAK DÜĞÜN HEDİYESİ İSTEMİYORUM BİZE ALINMASIN SADECE OĞLUMUZ VE KIZIMIZA ALINSIN diyerek öncülük edenlere şahit oldum.Hem de bu teklifi kız babası yapmıştı. Ne kadar güzel bir düşünce değilmi? Acaba bu sıralarda böyle düşünen atalar var mı bilmiyorum.

Havai fişekler ve silah atılması konusunu biraz daha sert konuşmayla yapmanızı dilerdim. Bir kaç kişi para kazanacak diye onlardan özür dilemeye gerek yok. Hatdaha onlar satarlarken düğünde atmayın diye uyarıda bulunmaları daha iyi olur. Belediye bayramlarda havai fişek atarak bu işi yapıyor. Silah atmaya birçok kişi karşı çıkıyor.1-2 tane atılmıyor kaç tane carcur boşaltıyorlar düşünün. Her atılan bir tek mermi nin fiyatını atanlar iyi bilir ama öğrendiğim kadarıyla kutusunun 50-60 lira olduğunu duydum ruhsatı olan emniyetten alırsa 50-55 liraya iniyormuş diğer satıcılar 60 ve üstünde satıyormuş. Ruhsatı olanlara bir şey demiyorum elbette ki bir çekindiği vardır korunmak için almıştır.Ama bunu zevk için havaya atanlara diyorum ki her attığınız bir mermi boşa gidiyor değilmi çünkü havaya atılıyor.DÜĞÜNLERDE ATANLARA SORUYORUM 3-4 CARCUR FİYATI KADAR GELİN VE DAMADA TAKI TAKIYORMUSUNUZ ACABA Yoksa ben onların şerefine havaya attım mı diyorsunuz.Gelin böyle demeyin bakın emniyette artık sıkı denetimlere girdi.Kaza kurşununda kaç canları yitirdik.Havaya atacağınız o 50 -100 lirayı damat ve geline taksanız daha iyi olmaz mı?Günümüzde insanlar 10 lirayı bile takmaya utanıp zarfın içinde cebine koyuyorlar. Ben camideki konuşmalarında bu yönden yapılmasını beklerdim. Emniyetimizden düzenleyeceği atış sahalarında nişancılık yarışması düzenleyip ruhsatlılara izin verip düzenleyip heveslerini almalarını sağlayabilir. Hiç olmazsa gözetim altında bir yarışma ve havaya değil de 12 den vurma yarışı olur düşüncesindeyim.