Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, 2021 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülünü Aldı

Afyonkarahisarlı sanat insanı Hüseyin Başkadem Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2021 yılı özel ödülüne layık görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı 2021 Özel Ödülleri Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sözlerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2021 yılı özel ödüllerine layık görülen, Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneğini, Türk Edebiyatı Vakfını ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfını kutladığını belirten Oktay, Türkiye'nin ve şehirlerinin kültür ve sanat hayatına yaptıkları katkıları için teşekkür etti.

Fuat Oktay, bu üç kuruluşun uzun yıllar Türkiye'nin kültür havzasının daha da serpilmesi gayesiyle önemli çalışmalara imza attıklarını dile getirerek, Türkiye'nin tanıtımı yanında kültür ve sanat erbabının yetişmesi için de gayret sarf ettiklerini söyledi.

Türkiye’de özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarla katkı sunanlara verilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri’nde bu yılın sahipleri belli oldu.

Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği ile Türk Edebiyatı Vakfı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı 2021 yılı ödüllerinin yeni sahipleri olarak belirlendi.

Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına gönül birliği içinde hizmet veren topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik etmek amacıyla verilen ödüller jüri değerlendirmesiyle belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un başkanlığındaki jüride Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İskender Pala ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri' töreninde açıklama yaptı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Küreselleşmenin tüm kültürlerin tek potada eritileceği yönündeki temel varsayımına karşı bizler güçlü bir gelecek kurmak adına sahip olduğumuz mirası ve geleneği keşfetmeye devam edeceğiz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “Kültür Ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri” törenine katıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katılım gösterdi. Kültür, sanat ve turizmin gelişmesine katkıda bulunan, söz konusu alanlarda eseri ve hizmeti bulunan ve sektöre doğrudan ve dolaylı olarak başarılı hizmet veren kişi, topluluk, kurum, kuruluş, tesis ve işletmeleri ödüllendirmek amacıyla düzenlenen Özel Ödüllere 2021 yılında Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, Türk Edebiyatı Vakfı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı sahip oldu. Tören, ödül alan dernek ve vakıfların yaptığı çalışmaların anlatıldığı videonun izlenmesiyle başladı. Burada bir konuşma gerçekleştiren Bakan Ersoy, sahip oldukları mirası ve geleneği keşfetmeye devam edeceklerini vurguladı.

“NE DOĞUNUN NE DE BATININ KADİM ŞEHİRLERİ BİR GÜNDE KURULMAMIŞTIR”

Kültür ve sanat alanında yapılan çalışmalar incelendiğinde tüm bunların belirli sürekliliklerin neticesinde ortaya çıktığının net olarak görüldüğünü belirten Bakan Ersoy, “Kültürel ve sanatsal alanda iddia ortaya koyan toplumlarda yapılan çalışmaların çok uzun yıllara dönük olduğunu görürüz. Ne doğunun ne de batının kadim şehirleri bir günde kurulmamıştır. Dünyanın en saygın üniversiteleri, bilim merkezleri, kütüphaneleri, görkemli sanat yapıları üç ya da beş ayda inşa edilmemiştir. Bugün gidip gördüğümüz, incelerken büyük hayranlık duyduğumuz mekanlar; Düşünce ekolleri, edebiyat anlayışları, bilimsel atılımlar, felsefi ve ahlaki öğretiler günü birlik anlayışlarla meydana gelmemiştir. Kültür ve sanat alanında yapılan çalışmaları incelediğimizde tüm bunların belli sürekliliklerin neticesinde ortaya çıktığı net olarak görülmektedir” diye konuştu.

“SAHİP OLDUĞUMUZ MİRASI VE GELENEĞİ KEŞFETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, tarihi yapılar ve tarihi yapanların köklü geleneklerin içerisinden süzülerek ortaya çıktığını anlatarak, “Tarihi yapılar ve tarihi yapanlar köklü geleneklerin içerisinden süzülerek ortaya çıkarlar. Bu açıdan Mevlana’nın, Yunus’un, Sinan’ın, Tanpınar’ın, Sezai Karakoç’un bu topraklardan çıkması asla bir tesadüf değildir. Onlar aynı geleneği farklı dönemlerde temsil eden köşe taşlarıdır. Küreselleşmenin tüm kültürlerin tek potada eritileceği yönündeki temel varsayımına karşı bizler güçlü bir gelecek kurmak adına sahip olduğumuz mirası ve geleneği keşfetmeye devam edeceğiz. Unutmamalıyız ki o mirasa sahip olmadan, kültür alanında uzun vadeli çalışmalar yapmadan güçlü bir gelecek inşa etmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

“FARKLI ALANLARDA DA GELENEKLERİ DİRİ TUTMAK DURUMUNDAYIZ”

Çalışmalarını güçlü bir gelecek kurmak adına sahip oldukları mirası ve geleneği keşfetmeye devam ederek sürdürdüklerini açıklayan Bakan Ersoy, şunları kaydetti:

“Kültür ve sanat alanında yapılan çalışmaların gelenekselleşmesinin, geçmişi geleceğe taşıma konusunda büyük bir katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödüllerinin 1979’dan itibaren devam etmesi gibi farklı alanlarda da gelenekleri diri tutmak durumundayız. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek; sinemada, romanda, resimde, güzel sanatlarda kendimize ait bir üslup kurabilirsek, geleneksel sanatları çağdaş bir anlayışla bugüne taşımayı başarabilirsek o zaman çok daha güçlü bir gelecek tasavvuruna da sahip olmamız mümkün olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, törenin açılış konuşmalarının ardından 2021 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri’nin sahiplerine ödüllerini takdim etti.

Editör: Haber Merkezi