Acılı günlerden 23 yıl geçti 95 kişiyi unutmadık

1 EKİM 1995 o acılı günlerimizden bugün tam 23 yıl geçti. Unuttukmu? Elbette unutmadık.Nasıl unuturuz önce ikindinden sonraydı sallantılar başlayınca yakın komşumuz Burdur depremini hatırlayıp acaba yine Burdur da deprem olduda bizde sarsıntıyı duyuyoruz diye düşündük. İşinde olan, çarşıda evinden uzak olanlar kimileri koşarak evlerine gittiler.Kimileri arabalarına atlayıp kendilerini evlerinin önünde buldu.Gördülerki evlerde zayiat yok her kes sokaklara dökülmüş merakla bekleşiyorlar. Bende o an gazeteler başbayi Yahya Şeker’in iş yerindeydim. Çalışanımız Ahmet ile Yahya’nın arabaya atladık önce 60 evlerdeki bizim sokağa gittik sonra ilerde Yahya’nın eve baktık kimsede bir şey yok Hal caddesindeki iş yerinde bekleyen Yahya ya evlerde bir şey yok dedik. Yahyada ben öğrendim ki depremin Merkez üstü dinarmış dedi” Sonra haberciliğimiziyaptık. Vatandaş korkmuştu Deprem birkaç kez yokladı sonra durup sakinleşti halk evlere girmiyordu her kaz mahallesinde uygun boşluklarda geçici çadır baraka kurup 3 gün dışarda kaldı meşhur Afyon Valisi Dinaragelerek toplantılar yaptı. Hasar gören cami minareleri araçlarla yıkıldı. Vali emriyle ila edildi “Deprem bitti korkmayın herkes evine girebilir “dendi Elbetteki girenler oldu ama çoğu da girmedi. İşte o akşamın yaklaşmasıyla karanlık çökmek üzereyken birden hava da bulutlaşıp kapandı.

1 Ekim 1995 saat 17.57 gökyüzünde yüzlerce veya binlerce çeşitli kuşlar sürü olmuş bağırarak uçuyorlardı. Kimilericık cık kimileri gak gak her kuş bağırıyordu. Aşağıda ne kadar köpek varsa sokaklara çıkmış bağırarak uluyorlardı. Acı acı uluma sesleri ortalığı çınlatıyordu. Sanki yukardan kuşlar aşağıdan köpekler bağırıyordu “İMDAD ÇABUK KAÇIN DEPREM GELİYOR “âmâ insanlar onların bu çağrısını anlamadı. Bazı yaşlılar “Hayırdır İnşallah bu kuş ve köpeklerin bağırmaları hayra alamet değildir bir afet geliyor ”demeleriyle toprak zıplamaya aşağıdan küt küt vurmaya başladı.Ya sonra bir sağ bir sol sallamasının ardından toprak çalkalamayabaşlayınca binalardaki çatırdamalar korkunçsesler insanların bağrışlarını bastırdı.3-5 Katlı binalarda çöktü tek katlı binalarda.

Depremle birliktehavada gök gürlemelerini ardından yağmur da yağmaya başladı.Bu günü hiç unutmam 3 dakik gibi bir koşmayla PTT den Ankara Anadolu Ajansına YEETİŞİN DİNAR YERLE BİR OLDU diye haber verip PTT DEKİ NÖBETCİYE “neolur Dinar için Askerlerden yardım ulaştırın “diye yalvarmıştım.Postaneden okul bahçesindeki çadırlara giderken yağmurdan ıslanmıştım.Kimin umurundaydııslanmak. Herkes çaba sarf ediyordu bir hayat kurtarmaya. Yıkık binaların kovuklarından bağırıyorlardı cevap bekliyorlardı yıl herkeste cep telefonu yoktu.Evlerdeki telefonlar çalıyordu dışardan duyuluyordu ama korkudan içeriye kimse girip bir Alo diyemiyordu. Seslerin en acısı yakınımızda bulunan Hasta haneyolundangeliyordu. Cankurtaranların acı sirenleri ortalığı yıkıyordu. Herkes İNŞALLAH AĞIR DEĞİLDİR KURTULUR İNŞALLAH diye dualar ediyordu. Gece boyunca o kahraman Askerlerimiz omuzlarında silahlarıyla sokaklarda devriye gezdi evinize girin diyen vali merkeze alındı ve Afyon Erzincan depremini yaşamış bir vali Ahmet Özyurt Afyona atanmıştı. Vali Özyurt her gün dinardaydı. Sanki Dinar valisi olmuştu. Her kesin yarasını sarmak için çaba gösteriyordu. Elbette ki zamanın büyük devlet adamı rahmetli Süleyman Demireli unutmak mümkün mü? O Sabahı sabah yaptık üstümüze örttüğümüz çuvallar örtüler yağmurdan zibit gibi olmamızı belki kurtardı ama en sonunda kaybettiklerimizin isimleri açıklanmaya başlandı yürekler yandı kül oldu.

95 kişiyi kaybettik. İçlerinde okumak için Dinara dışarıdan gelen öğrenciler vardı. Dışarıdan görev yapmak için gelen memurlar vardı. Dışardan düğüne katılmak için gelen köyden ziyarete gelen kimleri sayayım? O kaybettiğimizin isimlerini DEPREM GÜNLÜĞÜ kitabımda yayınladım 95 VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK 23 Yıl geçse neyazar ne çizeriz onları geri getirmeye gücümüz yok onlar için o acı günü yazmaya devam etsem inanın bu sayfalar yetmez biz onları unutmadık unutmayacağız da. Dinar da her cenaze defnederken asri Mezarlıkta yatan onları görüp Fatiha okuyoruz İnsanları depremler değil çürük yapılar öldürüyor, Allahım tüm Dinarlılarave insanlara bir daha böyle acılar vermesin. (ÂMİN) Rahmetli Deprem dedemiz Işıkara ne demişti. İNSANLARI DEPREM ÖLDÜRMEZ DEMİRİ BETONU TAM VERMEDEN YAPILAN BİNALAR ÖLDÜRÜR diye tüm inşaatçıları uyarmıştı. Boşuna dememiş miydi bu sözü. Nitekim sonunda yapılan inceleme ve tutanaklar deprem dedeyi doğrulamıştı. İnşaatlardan malzeme çalanlar binaların yıkılmasına sebep olmuştu. Yeni bina yapanlar ve yaptıranlar DİNARIN DEPREM KUŞAĞINDA OLDUĞUNU UNUTMASINLAR…1.Ekim.2018 Dinar AK