45 YILLIK PARA KOLEKSİYON MERAKI DEVAM EDİYOR

Araştırmacı Yazar Ayhan Kalkan’ın yeni bir uğraşı ortaya çıktı. Kalkan 45 yılıdır devam ettiği nikel para koleksiyonu her geçen yeni bir yılda değeri ve adedi artıyor.

120-1300 yıllarının Osmanlı döneminden Abdülmecit, Abdülaziz ve 4.Murat, Sultan Mahmut tuğralı paralardan başlayıp Cumhuriyet döneminin nikel paralarından oluşan koleksiyonda özel basılmış BJK,GS, Dünya Gıda zirvesi, Hoşgörü, Dünya spor gibi özel baskılı nikel paralara da sahip olan Kalkan’ın tek sıkıntısı paraları koyacak albüm temin edememesi olduğunu söylemiştir. Kalkan eski bloknot takvimlerini n sayfalarını keserek koleksiyon için albüm yaparak koleksiyonunu zenginleştirmeye uğraşıyor. Nikel paraların baskısına göre temin edebildiği yılların Tura ve Yazı kısımlarının görülmesi için ikişer adet biriktirdiğini eğer aynı yıl 3-4 defa basımı yapılmış olan varsa onlarında temin edildiği ancak bazı yılların paralarının eksik olduğu öğrenilmiştir.

Yazın para koleksiyonu özel hazırladığı albüm biçiminde kiralık banka kasasında saklandığı öğrenilmiştir. Değerinin şimdilerde az olduğu ancak ilerde torunlarının değerlendirdiğinde kıymetleneceği koleksiyoncularca beklenilmektedir.

Nikel para 001

Nikel para 002Nikel para 004Nikel para 005Nikel para 006