Şah Hatayi'nin "Duyan gelsin işte meydan... Bilen gelsin işte meydan..." dizeleriyle çağrıda bulunulan ve Selçik Köyü'nde düzenlenecek olan etkinlikte; köyde türbesi bulunan, Anadolu erenlerinden Sarı Dede Sultan (Sarı Selçuk Dede) anılıyor. Yöredeki Alevi ve Bektaşi inancının kültürel yönlerinin gösterildiği anma etkinliğinde Türk Halk Müziği sanatçılarına, halk ozanlarına, yöreden yetişen genç seslere ve semah topluluklarına yer verilerek bir kültür festivali tadında gerçekleştirilmektedir.

YÖREDEN YETİŞEN GENÇ SESLERE DE YER VERİLİYOR

 Birlik, beraberlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali'nde bu yıl, Ali Ekber Eren, Oğuz Boran, Naciye Çokbilir, Cevahir Çokbilir, Emre Yücel ve yöremizden yetişen genç sesler ile diğer konuk sanatçılar yer alacak. Selçik Köyü Semah Ekibi'nin yöredeki semah ritüellerini yansıtacağı etkinlikte, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinden gelen Hacıbektaş Belediyesi Semah Topluluğu da yer alacak. Etkinlikte Türk Halk Müziği'nin önde gelen sanatçıların yanı sıra yöreden yetişen genç seslere de yer veriliyor. Festivale katılan misafirler bu yılda yine deyişlerle, semahlarla ve türkülerle dolu bir akşam yaşayacaklar. Festivale gelen konuklara geleneksel pilav ikramı yapılacaktır.

YÖREDEN YETİŞEN GENÇ SESLERE DE YER VERİLİYOR

15. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivalimiz, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından Aşık Veysel'in Vefatının 50. Yıl Dönümü olması dolayısıyla desteklenmektedir. Etkinliğimizde büyük ozan Aşık Veysel'i şiirleriyle, türküleriyle anılacaktır. Festival vesilesiyle köy gençlerinin arasındaki bağların kuvvetlenmesi, köy ile ilişkilerinin daha güçlü hale gelmesi için bir hafta boyunca köyde; panel, gençlik toplantıları, turnuvalar, spor faaliyetleri, sinema günleri, müzik dinletileri gibi etkinlikler aralıksız olarak devam edecektir.

"KÖYÜM İÇİN BİR FİKRİM VAR"

Köy gençlerinin kendi aralarında gerçekleştireceği etkinliklerde; 31 Temmuz tarihinde "Birlikte Film İzliyoruz" etkinliğinde sinema filmi gösterimi yapılacak.  1-2-3 Ağustos tarihlerinde Voleybol Turnuvası ve Futbol Turnuvası düzenlenecek. Yine gençlere ve çocuklara yönelik geleneksel oyunların yer alacağı "Selçik Köyü Gençlik Etkinlikleri" adıyla yarışmalar düzenlenecek. 2 Ağustos tarihinde "Kültür, Çevre ve Doğa Yürüyüşü" gerçekleştirilecek. Kültür merkezinden hareket edecek olan yürüyüşçüler köyün önemli noktalarına uğrayarak yürüyüşlerini Sarı Dede Sultan Türbesi önüne vararak noktalayacaklar. Bu etkinlik içerisinde yöre ve kültürel değerler hakkında bilgilerde verilecek. Yine 2 Ağustos tarihinde "Konuşuyoruz - Söyleşiyoruz: Köyüm İçin Ne Yapabilirim?" söyleşisi gerçekleştirilecek. Gençlikten eğitime, çevreden, kültür ve sanata, kalkınmadan sağlığa kadar önemli bir çok konuda konuşulacak. "Köyüm İçin Bir Fikrim Var" adı altında gençler köyleri için düşüncelerini paylaşacaklar. 3 Ağustos tarihinde "Kuşaktan Kuşağa Sarı Dede Sultan" söyleşisinde Sarı Dede Sulta ve Anadolu Erenleri hakkında konuşulacak. Yine 3 Ağustos tarihinde köy gençleri tarafından şiirlerin ve türkülerin paylaşılacağı "Muhabbetten Gıdamız Var" etkinliği gerçekleştirilecek.

FESTİVALİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ YÖRE HALKIDIR

Anadolu'da küçük bir yerleşim yerinde düzenlenen bir köy etkinliğinin geleneksel hale getirilerek yıllardır yapılıyor olması ve yurt içinden farklı bölgelerden katılımın olması, etkinliği ulusal bir boyuta taşımaktadır. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen festivalin en büyük destekçisi yöre halkıdır. Yöre halkının maddi ve manevi destekleriyle bugünlere gelen etkinliğe tüm canların maddi ve manevi katkı sunmaları ve festivale katılmaları, bu etkinliğin geleceğe taşınmasında önemli rol oynamaktadır. Festivale çok sayıda siyasi parti, vakıf, dernek ve sivil toplum örgütü temsilcileri katılım sağlamaktadır.

TÜM İNSANLIĞI SEVGİ VE SAYGIDA BİRLEŞMEYE DAVET EDİYORUZ.

Editör: Afyon ZAFERİM