Yurdunuseven, “İnsanlık dışı uygulamalara AK Parti döneminde son verildi”

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmesine başlanan 2021 Yılı Bütçe Görüşmeleri Kapsamında Adalet Bakanlığı Bütçesi'nin görüşülmesi esnasında AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi, Tutuklu ve Hükümlü Hakları Alt Komisyonu Başkanı İbrahim Yurdunuseven, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu 2021 bütçesi üzerine kürsüde söz aldı. Konuşmasına 2002 yılından bu yana AK Parti'yi destekleyen bütün vatandaşlara teşekkür ederek başlayan Yurdunuseven, AK Parti döneminde yapılan cezaevlerinin Avrupa Birliği Normlarına tam uyumlu yeni olarak yapıldığını, işkencelere, insanlık dışı uygulamalara yine AK Parti döneminde son verildiğine vurgu yaptı.

Değerli Milletvekilleri; aziz milletimiz 2002 yılında AK Parti’yi iktidara getirmiş ve bütçe hazırlama yetkisini o günden bugüne her yıl bize vermiştir.

Aziz milletimize;

Partimize ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği destek nedeniyle şükranlarımı sunuyorum.

Adalet Bakanlığımıza bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatına Bağlı Kurumlarda Görev Yapan Personelin 42.960’ı kadrolu, 28.000’i sözleşmeli ve 161’i sürekli işçi olmak üzere toplam 71.121 personel görev yapmaktadır.

2020 Aralık ayı itibariyle ülkemizde 367 ceza infaz kurumunda 264.465 hükümlü ve tutuklu barındırılmaktadır. Bunlardan 72.000 kişi covid izninde bulunmaktadır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri;

2002 yılından bu yana 224 adet Avrupa Birliği normlarına uygun yeni ceza infaz kurumu inşaatı tamamlanarak, 179.291 kişilik kapasite artışı sağlanmıştır.

Aynı zamanda infaz rejimine uygun olmayan, yeterli eğitim ve iyileştirme çalışması yapılamayan, çok eski yapılardan oluşması ve bazılarının taş bina olması nedeniyle fiziki kapasitesi yetersiz olan 356 ceza infaz kurumu da kapatılmıştır.

Mevcut ceza infaz kurumlarımızın elektrik, su, doğalgaz, sıhhi tesisat, çatı ve genel tadilatları kapsamında büyük ve küçük onarımları yaptırılarak kurumlarımızın fiziki şartları iyileştirilmiştir.

Yine, herkesin malumudur ki infazlara ve mahkûm isyanlarına tanıklık eden, darbe yıllarının acılarının yaşandığı cezaevleri de AK PARTİ dönemlerinde müzeye dönüştürülmüştür.

AK PARTİ olarak, ceza infaz kurumlarını Uluslararası sözleşmelerin belirttiği standartlara uygun hâle getirdik. Ceza infaz sisteminde tutuklu ve hükümlülerin haklarını koruyacak gerekli tüm tedbirleri aldık.

Hükümlü ve tutukluların iaşeleri Sağlık Bakanlığının belirlediği günlük kalori ihtiyacına göre hazırlanmaktadır. Bütçe imkanları ölçüsünde 2020 mart ayından itibaren uygulanmak üzere;

Hükümlü veya tutuklu Aileleriyle birlikte kalan çocuklar için Kreşler yapılmış.

- Kurumda annesiyle birlikte kalan çocuklar ve süt emziren hükümlü tutuklu anneler için günlük iaşe bedeli artırılmıştır.

Konuşmasında cezaevlerindeki Covid-19 salgınıyla ilgili de gerekli tüm önlemlerin alındığını söyleyen Yurdunuseven;

Sağlık alanında yapılan iyileştirmelerde ise Hükümlü ve tutukluların tedavileri sırasında gerekli görülen her türlü ilaç, muayene, tetkik, tahlil ve tıbbi malzemeleri Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca hükümlü ve tutuklulardan maddi imkanı yetersiz olanların hijyen malzemeleri de Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır.

Bilindiği üzere, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun ceza infaz kurumlarına ilişkin tavsiye kararları, tedbirlere ilişkin kararların dayanağını ve gerekçesini oluşturmaktadır. Bu kapsamda alınan tedbirlere dair kararlar, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından taşra teşkilatına ve ilgili kurumlara iletilmektedir.

Sonuç itibarıyla, kurumlarda olası Kovid-19 pozitif vakaların önüne geçilebilmesi için dinamik bir çalışma modeli oluşturulmuş, pozitif vaka belirtisine rastlanması veya pozitif vakanın tespit edilmesi halinde ise izlenecek yöntemlere dair etkin, süratli ve eşgüdüm içinde bir çalışma yürütülmesi sağlanmıştır.

İnsan Hakları konusuna da ayrıca vurgu yapan Yurdunuseven;

İşkenceye karşı sıfır tolerans politikası çerçevesinde, insan hakkı ihlallerine hiçbir müsamaha göstermeyen Bakanlığımız, kötü muamelenin yaşanmaması ve bu yöndeki iddiaların ortadan kaldırılması için tüm yasal değişiklikleri yapmış olup, buna ilişkin tüm adlî idarî denetim ve sivil izleme mekanizmalarını oluşturmuştur.

AK Parti olarak iktidara geldiğimiz günden bugüne kadar ceza infaz sisteminde köklü değişiklikler ve önemli reformlar gerçekleştirilmiştir.

Bugün gelinen noktada sağlanan değişim ve gelişim sürecine ivme kazandıran tamamlayıcı unsurlardan birisi kuşkusuz, başta Avrupa Birliği olmak üzere diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla yapılan işbirliği çalışmaları ve bu kapsamda yürütülen projelerdir.

Kurumumuz;

Ceza İnfaz Kurumlarında Terör ve Tehlikeli Mahkumların İdaresinin İyileştirilmesi ve Radikalleşmenin Önlenmesi Eşleştirme Projesi

Ceza İnfaz Kurumları Personel Eğitim Merkezlerinin Kurumsal Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi

Ceza İnfaz Kurumlarında Sivil İzleme Kurullarının Etkinliğinin Avrupa Standartları Doğrultusunda Arttırılması Projesi

gibi ceza ve adalet alanında pek çok Avrupa Birliği destekli projeyi başarıyla yürütmüş ve hâlihazırda yürütmeye devam etmektedir.

Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri;

İşyurtları Kurumu hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi veya bir meslek ve sanat öğrenmeleri amacına yönelik olarak çalışmalarını sağlamak üzere 1997 yılında kurulmuş özel bütçeli, Adalet Bakanlığına bağlı bir kuruluştur.

Bu bağlamda, hükümlü ve tutukluların mesleki eğitimleri sağlanması yanında ayrıca Adalet Bakanlığının merkez ve taşra teşkilâtı ile bağlı kuruluşlarının yatırım ve cari ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.

Hükümlü ve tutukluların istihdam olanaklarının ve meslek kazanım oranlarının artırılması için “İşyurtları Ortak Üretim ve İşbirliği Programının Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” hazırlanarak resmi gazetede yayımlanmıştır. Bu sayede diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör paydaşları arasında sağlıklı işbirlikleri kurularak hükümlü ve tutukluların meslek sahibi edindirilmelerine yönelik imkan sağlanmıştır."dedi

Büyük bir özveriyle çalışan cezaevi personeline de teşekkür eden Yurdunuseven;

"2021 bütçemizin tüm ülkemize hayırlı olmasını, hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyor, Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere bugüne kadar görev yapmış tüm Adalet Bakanlarımıza, Bütçenin hazırlanmasında emeği geçen Plan Bütçe Komisyonundaki tüm Milletvekili arkadaşlarımıza, Tüm Adalet Bakanlığı personeline ve büyük özveri ile çalışan İnfaz Koruma Personellerine teşekkür ediyorum. Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum." sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi