YERELDEKİ İHTİYACI SEÇİMLE GELEN BİLİR
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, valilerin seçimle göreve gelmesi konusuna doğru gidildiğini savunarak, "Buna karşı değiliz. Yereldeki vatandaşın ihtiyacını, yerelde seçimle gelenler bilir" dedi.
Balkanlıoğlu, Marmara Belediyeler Birliği'nin, Afyonkarahisar'da bir otelde düzenlediği belediye başkanları bilgilendirme toplantısında, birliğin aktif ve başarılı çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Yerel yönetimlerin yetkilerinin, mevzuat ve genelgelerle gittikçe genişletildiğine ve kamu yönetiminde en önemli birimler haline getirildiğine işaret eden Balkanlıoğlu, bu yöndeki sürecin devam ettiğini bildirdi.
Balkanlıoğlu, toplantıya katılan belediye başkanlarına hitaben, "Korkarım bu gidişle mesleğimizi de elimizden alacaksınız" ifadesini kullanarak, "Valilerin seçimle gelmesi konusuna doğru gidiliyor. Buna karşı değiliz. Yereldeki vatandaşın ihtiyacını, yerelde seçimle gelenler bilir. Hizmet, en önemli görevdir" diye konuştu.
Vatandaşların, yerel yönetimlerden beklentilerinin arttığına dikkati çeken Balkanlıoğlu, halkın, her şeyi belediyelerden bekleyen bir duruma geldiğini dile getirdi.
Balkanlıoğlu, halkın, sadece kanalizasyon, içme suyu, temizlik, çevre düzenlemesi değil, eğitimden sağlığa, güvenlikten yaşlı bakımına, özürlülere yönelik hizmetlerden kadın sığınma hizmetine kadar kamu adına yapılması gereken konularda belediyelerden beklentileri bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Belediyelerin birçok dalda hizmet götürmesi gerekiyor. Yetkiler, görevler arttıkça sorumluluklar da artıyor. Bu alanda bilgili ve bilinçli olmak her zaman güç verir. Toplantı ve seminerler de bilgi sahibi olma bakımından önemli bir yere sahiptir. Bilgi ve deneyimlerin paylaşılması bakımından da önemli katkılar sağlıyor.
Türkiye'de şehircilik anlayışı değişti. Daha önce yurt dışında gıptayla izlenen şehirciliğin benzerleri, hatta çok daha ilerisi Türkiye'de görülüyor. Birçok konuda örnek alınacak çalışmalar yürütülüyor."
-"Kadın haklarının korunması" çalışmaları devam edecek-
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de birliğin çalışmalarının, Türkiye'nin yanı sıra yabancı ülkelere de örnek olduğunu belirtti.
Geçen yıl, Marmara Denizi'nin temizlenmesi ve kentsel dönüşüm konularında önemli çalışmalar yaptıkları bilgisini vererek, düzenledikleri toplantıların medya ve halka ilişkiler ayağında destek sağlayan Anadolu Ajansı (AA) ve diğer medya kuruluşlarına teşekkür etti.
Altepe, Marmara Belediyeler Birliği'nin katkılarıyla hazırlanan 'Yerel Yönetimlerde Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme - Marmara Modeli" başlıklı projenin, TBMM tarafından desteklenip örnek gösterildiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Üye belediyeler bünyesinde kadının statüsü, kadın haklarının korunması ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması amacıyla kurulan 'Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu', bu yıl da çalışmalarını, kadın istihdamı, sığınma evleri, kadına yönelik şiddeti önleme eylem planı gibi konularda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzmanlarının eğitim, seminer, panel ve konferanslarıyla sürdürecek. Belediye başkanlarının en büyük destekçisi eşlerine yönelik de bu kapsamda bir toplantı düzenleyeceğiz. Ayrıca İş Sağlığı ve İş Kanununun belediyelere getirdiği yükümlülükler konularını görüşeceğiz. Belediyelerin emek zaman ve harcamalarına neden olan, kentleşmeyle beraber gelişen, yaz aylarında yoğun vatandaş şikayetlerine yol açan, çevre ve insan sağlığı bakımından tehlike oluşturan haşereyle mücadele konusunu da ele alacağız. Marmara'nın yarınları için el ve gönül birliğiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
Yarın sona erecek toplantının ilk gün oturumlarına, Marmara Belediyeler Birliği'ne bağlı belediyelerin yöneticileri katıldı.
 
Editör: Haber Merkezi