Vali, vatandaşı evinde dinliyor

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar'ın merkeze bağlı köy ve beldelerini ziyaret etmeyi sürdürüyor. Bu ziyaretlere büyük önem veren Vali Balkanlıoğlu, vatandaşlarla birebir ilgilenerek, sorun, talep ve önerilerini dinliyor. Vali Balkanlıoğlu, gittiği belde ve köylerde büyük bir sevinçle karşılandı.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar merkeze bağlı Büyükkalecik Belediyesi, Değirmanayvalı Belediyesi, Salar Belediyesi, Belkaracaören Köyü ile Karaaslan Köyü'nü ziyaret etti. Vali irfan Balkanlıoğlu'nun ziyaret ettiği belde ve köy halkı, Balkanlıoğlu'nu kalabalık bir toplulukla karşıladı. Vali Balkanlıoğlu, ziyaretlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 81 ilin Valisiyle toplantı yaparak “Oturduğunuz yerden vilayeti yönetmeyeceksiniz. Vatandaşların sorunlarını yerinde inceleyeceksiniz. Benim de selamımı götüreceksiniz. Bir mağdur vatandaşımızın vebali önce bana sonra da sizedir. Hz. Ömer gibi adaletli olacaksınız” dediğini aktaran Vali Balkanlıoğlu, kendisinin zaten Kaymakamlık yıllarından bu yana halkla iç içe  olduğunu ve sürekli ilçe, köy ve belde gezileri düzenlediğini söyledi. Halkı dinlemeyi, sorun, talep ve önerilerine büyük önem verdiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, gittiği köy ve beldelerdeki vatandaşlara Başbakan Erdoğan’ın selamlarını da iletti.
Vali Balkanlıoğlu ilk ziyaretini beraberinde İl Jandarma Komutanı J.Kd.alb.Okçin Akşit, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel,İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim H.Demirsoy, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Sağlık Müdür Vekili Dr.Deniz Fırat, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, Tarım İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, SYD Vakfı Müdürü Süleyman Arı ve Tedaş Yetkilisi Halil Açıkalan ile birlikte Büyükkalecik Beldesi'ne gerçekleştirdi.
Ziyaret sırasında Büyükkalecik Belediye Başkanı Mustafa Kuyun, beldedeki sorunları Vali Balkanlıoğlu'na aktarırken Büyükkalecik halkı da özellikle SİT alanı dolayısıyla tapu konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi. Bölgedeki SİT alanı nedeniyle gerek alt yapı, üst yapı, konut gerekse ağaç dahi dikilemediğini belirten Başkan Koyun, bu konuda bölge halkının da çok mağdur olduğunu söyledi. Vali Balkanlıoğlu, konuyu araştıracağını ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu ile de görüşeceğini bildirdi. 
Değirmenayvalı'daki ziyarette de Belediye Başkanı Adem Çavdar, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra çözülmesini talep ettiği sorunları dile getirdi. Çavdar'a destek veren halk ise özellikle yol genişletilmesi çalışmasının ardından bazı elektrik direklerinin yolun ortasında kaldığını, bu direklerin uygun bir şekilde kaldırılmasını ve yerleştirilmesini istedi. 
Vali Balkanlıoğlu'nun Salar ziyaretindeki gündem ise Afyonkarahisar'ı Şuhut yoluna bağlayan yolda meydana gelen kazalar oldu. Salar Belediye Başkanı Battal Coşkun'un da aralarında bulunduğu yöneticilere seslenen Salarlı vatandaşlar, “Sayın Valim, yolumuza bir çözüm bulunmalı. Çocuklarımız karşıdan karşıya geçemiyor, yolda yürüyemiyor. Sürekli kazalar oluyor. Çok can verdik biz bu yolda” derken Vali Balkanlıoğlu ise konunun takipçisi olduğunu, daha öncede bu konuşla ilgili bir çalışma yapıldığını kaydetti. Vali Balkanlıoğlu, “Biz, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile irtibata geçtik. Yol üzerinde trafik ışığı konuldu. Ancak yolun genişletilmesi konusunda, kamulaştırma gerekiyor. Yol üzerindeki binaların ruhsatsız olduğu, dolayısıyla yıkılması gerektiği bildirildi. Eğer yol üzerindeki binaların yıkılmasına onay veriyorsanız, çalışmayı hemen başlatabiliriz. Siz karar verin ben yakın yaptırırım.” dedi. Vali Balkanlıoğlu'nun bu sözleri üzerine yol genişletilmesi konusunda Salarlı vatandaşlar arasında bir mutabakat sağlanamadı. 
Belkaracaören Köyü'nde ise Vali Balkanlıoğlu ile beraberindeki heyet Köy Muhtarı Halit Karayiğit tarafından karşılandı. Burada bir konuşma yapan Balkanlıoğlu, “Ben, yanımda sizin sorunlarınızı çözebilecek daire müdürlerimizi de getirdim. Hepimize tahsis edilen makam araçları var. 10-15 makam aracıyla buraya gelebilirdik. Ancak, bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Bir tek dolmuşla ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Devletin parasını tasarruflu kullanmalıyız” ifadelerini kullandı. Vali Balkanlıoğlu'nun bu sözü, Belkaracaörenliler tarafından yoğun bir şekilde alkışlandı. Belkaracaören'de dile getirilen sorunlar, genel itibariyle diğer belde ve köylerle benzerlik taşırken en ilginç talep ise baz istasyonu oldu. Köyün bir kısmında cep telefonlarının çekmediğini bildiren vatandaşlar, cep telefonunun çekmesi için gerekenin yapılmasını istediler.  Özellikle köyde yaşayan kadınların yoğun taleplerini dinleyen Vali Balkanlıoğlu, her türlü talep, istek ve öneriyi kaydettirerek, gereğinin yapılması konusunda talimat verdi. Kadınların özellikle bir köy fırını taleplerini alan Vali Balkanlıoğlu, Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Vali Yardımcısı Ali Muhiddin Varol’a talimat vererek, derhal köy merkezine bir fırın yapılması talimatını verdi.
Belkaracaören Köyü'nün ardından Karaaslan Köyü'ne geçen Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve beraberindeki heyet, Köy Muhtarı Süleyman Karakoç tarafından karşılandı. Karakoç, köyde 5 derslikli bir okula sahip olduklarını, bu okuldaki derslik sayısının 9'a çıkmasını talep etti. Vali Balkanlıoğlu ise bu konunun incelenmesi için İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın'a görev verdi. Karaaslan Köyü'nde söz alan bir vatandaş ise köyün merasının Hazine arazisi olarak göründüğünü, bu Hazine arazisine Cezaevi yapılmasının planlandığını hatırlattı. Vatandaş, “Cezaevi buraya yapılırsa, biteriz” diye konuştu.
Vali İrfan Balkanlıoğlu, köy ve belde ziyaretleri sırasında her gittiği bölgede 2 fakir ve yaşlı aileyi de ziyaret ederek, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla ayni ve nakdi yardımlarda bulundu. Vali Balkanlıoğlu ziyaretleri sırasında kendisinden, eğitim, sağlık, barınma, gıda ve nakdi yardım isteyenlere de yardımcı olunması konusunda Vakıf Müdürü Süleyman Arı’ya talimat verdi.
Vali Balkanlıoğlu, yoğun ziyaret temposunun ardından, son durağı Karaaslan Köyü'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Vali Balkanlıoğlu, köylerin genelinde geçinme ile ilgili bir sıkıntının varlığını gördüğünü belirtti. Vali Balkanlıoğlu, “Köylülerimizin topraktan elde ettikleri mahsulle geçinmeleri zor gibi gözüküyor. Kıt kanaat geçiniyorlar, bu bizi üzüyor biraz. Ellerindeki ürünler, kendilerini geçindirecek meblağa ulaşmıyor. Çocukları ya da kendileri dışarıdan para kazanmasalar, köydeki çiftçilik faaliyetleriyle geçinebilen insan sayısı az gözüküyor. Başlıca sorun bu. Arazi çok bölünmüş. İçme suyu yetersizliği dile getirildi. Yollarında bozulmalar var. Vatandaş, biraz da konfor istiyor artık. Çağ değişti, bunda da hakları var. Elektrikte ani iniş çıkışlar olmasın istiyorlar. Gölet istiyorlar, çamura basmak istemiyorlar, köylerine parke istiyorlar. Tarım ürünleri konusunda piyasa ile rekabet etmeleri lazım” dedi. 
Vatandaşın sorunlarının dilekçeler vasıtasıyla yetkili makamlara iletildiğini, ancak yetkililerin vatandaşların sorunlarını yerinde incelemesinin çözüm noktasında daha çok katkı sağlayacağını belirten Vali Balkanlıoğlu, “Bizim vatandaşları yerlerinde görmemiz gerekir, anında çözüm üretmemiz gerekir. Birçok çözümü de gerçekleştirdik. Bu gezilerimiz, köy ve beldelerimizin tamamı gezilinceye kadar devam edecek. Bizi etkileyen, güdüleyen konulardan biri de gittiğimiz birçok yerde diyorlar ki 'Köy tarihinde ilk defa vali geldi'. Bu da bizim, köy ve belde ziyaretlerini gerçekleştirmemize vesile oluyor. Bana kalsa sabaha kadar gezerim de vatandaşların da dinlenmesi lazım” diye konuştu.
Köy ve belde ziyaretlerine ilgili daire müdürlerinin de katıldığını hatırlatan Balkanlıoğlu, böylelikle talimatların da anında verilebildiğine işaret etti. Vali Balkanlıoğlu, “Maksadımız, köylerimizi, belde halkını yerinde görmek. Problemlerini, yerinde yaşamak. Bize problemler muhtar ya da belediye başkanı tarafından getiriliyor. Ama bunlar kelimelerden ibaret. Yerinde gördüğümüz zaman problemler ete kemiğe bürünüyor. Bozuk yollardan geçerken, o yolu görüyoruz. Bir mağdur vatandaşın evine girdiğimizde, evindeki o perişanlığı gördüğümüzde, bakıyoruz ki hiç yiyeceği, giyeceği yok. O zaman derhal bu aksaklıkların giderilmesi yönünde talimat veriyoruz” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi