Vali Mustafa Tutulmaz İlimizdeki Muhtarlarla Bir Araya Geldi

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün talimatları ile gerçekleştirilmesi istenilen “Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele” konulu Ocak Ayı Muhtarlar Toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında Rehberlik Araştırma Merkezinde yapıldı.

Toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hamza Çömez, İl Emniyet Müdür Vekili Zafer Ünüvar, İlçe Kaymakamları, ilimiz merkezi ile ilçelerimizdeki Köy ve Mahalle Muhtarları ile Kurum Müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Mustafa Tutulmaz; “Hepiniz hoş geldiniz. Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele konulu toplantı nedeniyle sizlerle birlikteyiz. Çağımızın ve günümüzün en büyük problemlerinden birisi bağımlılıktır. Artık bağımlılık sadece uyuşturucu olarak da algılanmıyor. Uzun süre teknoloji ile ilgili olmak, teknolojik cep telefonu, bilgisayar, oyunlar bunlarla birlikte olmak da bağımlılığın bir yönü olarak karşımıza çıkmaktadır. Belki bunlar insanların özel hayatı bunları da çok fazlada irdelemeyelim diyebiliriz. Ancak belli bir aşamadan sonra bu bağımlılık toplumun genel asayişini, huzurunu ve güvenliğini büyük bir şekilde tehdit etmeye başlıyor. Bilhassa uyuşturucu kullanımıyla ilgili önemli sıkıntılar her geçen gün toplumumuzda ve dünya toplumunda problem olarak karşımıza çıkıyor. Bugüne kadar uyuşturucuyu çok önemsemeyen batı ülkelerinde bile artık nasıl mücadele edebiliriz anlayışı ve çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Hollanda’da uyuşturucu ile ilgili mücadelede yeni bir metodu uygulamaya başladılar. Hollanda’da uyuşturucu serbest bir şekilde alınıp, satılıp ve kullanılmakta idi. Ancak orada bile artık bunun bu şekilde devam edemeyeceğini, sonlandırılması ya da en azından azaltılması gerektiği yönünde bir anlayış gelişmeye başlamış ve yeni programlar uygulanmaya konulmuştur. ”dedi.

Güvenlik Güçlerimiz Uyuşturucu ile Eskiyle Kıyaslanmayacak Bir Şekilde Mücadele Ediyor

Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın uyuşturucu kullanımının en aza indirilerek tamamen yok edilmesi yönünde gayret gösterdiğini ifade eden Vali Tutulmaz; “Kendi ülkemiz açısından bakarsak bu geçmiş 5 yılla bugünü kıyaslarsak uyuşturucu kullanımında çok ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Ayrıca uyuşturucu ile mücadelede de çok ciddi artışlar var. Güvenlik güçlerimiz uyuşturucu ile eskiyle kıyaslanmayacak bir şekilde mücadele ediyor. Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız uyuşturucu kullanımının en aza indirilerek tamamen yok edilmesi yönünde gayretler gösteriyor. Rakamlarda bunları ortaya koyuyor. Ancak geldiğimiz noktada hala bunun ciddi bir problem olarak devam ettiğini açıkça görüyoruz.

Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadelede Üzerimize Düşeni En Üst Düzeyde Yerine Getirmemiz Gerekiyor

Uyuşturucu ile ilgili istatistiki bilgelere yer vererek konuşmasına devam eden Vali Tutulmaz; “İlimiz açısından baktığımızda 2018 yılında 383 tane uyuşturucu ile ilgili yakalama olayı gerçekleşti. Bu 2017 yılına göre % 23 lük bir artıştır. 2018 yılında yakalanan kişi sayısı 673, tutuklu kişi sayısı da 137’dir. Geçen yılki rakamları incelediğimizde dikkatimizi çeken hususlardan birisi de yapılan mücadeleyle ülke içinde üretilen esrar, doğal uyuşturucular veya bitkisel uyuşturucular da sayı azalmıştır. Ancak kimyasal dediğimiz uyuşturucular yani batı kaynaklı uyuşturucuların miktarı ise artmıştır. Yani bu rakamlar bize şu sonucu veriyor. Biz mücadele edersek, biz bu konuda gayretli olursak bunu azaltacağız. İnşallah kimyasallarında Türkiye’ye girmesine, girse bile vatandaşlara ulaşmasını engellemede bizim bu mücadelemizle önemli bir oranda etkili olacaktır. İşte ilimizde Extacy’nin yakalanma miktarı % 700 artmış. Yani extacy hapının, çok fazla bir miktar değil ama bir yıl önceye göre yakalama oranı % 700 artmış. Şimdi bu konuda kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlarımız, halkımız olarak herkes, hepimiz üzerimize düşeni en üst düzeyde yerine getirmemiz lazım. Bu nemelazımcılıkla, ya bu beni ilgilendirmiyor demekle, ya da beni ilgilendiren bölümü şu kadar demekle geçiştirilebilecek bir durum değildir. Çünkü bugün bize çok uzak gibi gelse bile bizim evlatlarımız, torunlarımız, komşumuzun çocukları, çevremizde yaşayanlar ağır ağır buna başladığı zaman bunun sıkıntısını toplum olarak çekeriz. En fazlada bizler çekmeye başlarız. Bu bilinçle hareket edelim. ”dedi.

Muhtarlarımız Uyuşturucu ile Mücadelede Güvenlik Güçlerimizle İşbirliği Yaparak Yardımcı Olsunlar

Muhtarlarımızın köy ve mahallelerde uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile ilgili sıkıntıları güvenlik güçlerimizle ve bizlerle paylaşması gerektiğine dikkat çekerek konuşmasına devam eden Vali Tutulmaz; “İçişleri Bakanlığımız tüm muhtarlarımızı önemsemektedir. Muhtarlarımızın bu konuda diğer alanlarda olduğu gibi, bu konuda da yaşadıkları ve bulundukları mahallelerdeki sıkıntıları öncelikle emniyete, jandarmaya ve bizlere ulaştırsınlar. Bu sıkıntıları ulaştırırlarsa, bizlerin bunları çözme yönündeki çabalarımız daha bir anlamlı olur, daha da bir sonuç odaklı olur. Yoksa Emniyetimizde, Jandarmamızda gerçekten gayret gösteriyor, bir şeyler yapmaya çalışıyor. Çok beklenmedik, umulmadık bir şekilde yoldan geçen bir araçta belli bir miktar uyuşturucu yakalanabiliyor, ancak bunun daha iyi bir şekilde ve sistemli bir şekilde yapılabilmesi için muhtarlarımızın gerek hint keneviri, gerek kaçak haşhaş gibi bu tür şeylerinde köylerinde ekilmesinde ya da merkezdekilerin ve köylerdeki gençlerin kullanıp kullanmadığı konusunda muhtarlarımızın belirli bir oranda bilgisi olur. Çünkü oraları sizler yönetiyorsunuz, yönettiğiniz yerlerle ilgili duyumlarınızı en yakın Jandarma Komutanlığına en yakın Emniyet birimine ulaştırın ki bizlerde bu melanetle ciddi bir şekilde mücadele edelim. “dedi.

Uyuşturucu ile Mücadele Uyanık Olmamız Gerekiyor

Eskiden tankla, topla, tüfekle yapılan savaşların artık uyuşturucu ile yapıldığını ifade eden Vali Tutulmaz; “Dünyada savaş şu anda bir uyuşturucu bir savaşı şeklinde karşımıza çıkıyor. Uyuşturucu savaş unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Eskiden savaşlar, tankla, tüfekle, topla yapılıyordu ama şimdi savaşlar çok farklı şekilde yapılıyor. Şu anda bu kadar kimyasal uyuşturucunun Türkiye’ye giriyor olmasını sadece bir rant veya ticaret olarak algılamayalım. Bu tamamen Türkiye’ye yönelik önemli bir şekilde hazırlanmış bir projenin sonucudur. Yani bunun için uyanık olmamız gerekiyor. Gençlerimizi korumamız gerekiyor, bugün cephede savaşmakla, uyuşturucu ile savaşmak arasında çok fazla bir fark yoktur. Birisinde vatanını kaybedersin, öbürküsünde de bütün kişiliğini, benliğini, sağlığını toplumun bütün değer yargılarını kaybedersin. Onun için uyuşturucu ile mücadele önemlidir. Uyuşturucu, olmazsa olmaz şekilde önlenmesi gereken veya bağımlılık olmazsa olmaz önlenmesi gereken bir husustur. Bunu hepimizin, kamu görevlilerinin, muhtarlarımızın, vatandaşlarımızın bilmesi gerekir. Bu toplantının en önemli amaçlarından birisi budur. Bu önemli konuya dikkat çekmektir. Ayrıca tüm kamu görevlileri bu konuda en üst düzeyde gayret göstermek zorundadır. Şimdi bu hususta hazırlanan sunumları hep beraber izleyelim. Daha sonra sizlerin değerli önerilerinizi, görüşlerinizi ve benzeri ne varsa onları hep beraber değerlendiririz. ” dedi.

Açılış konuşmasının ardından İçişleri Bakanlığınca hazırlanan “Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele” konulu slayt Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ercan Kıyaslı tarafından sunum yapıldı.

Toplantının devamında Türkiye Yeşilay Cemiyeti Afyonkarahisar İl Temsilcisi Dr. Yusuf GÖKÇE tarafından Türkiye Yeşilay Cemiyetinin ülkemiz genelinde yürüttüğü faaliyetlere ilişkin hazırlanan slayt sunumu gerçekleşti.

Sunumların ardından toplantı muhtarlarımızdan gelen soruların cevaplanmasıyla devam etti.

Toplantının kapanışında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz; “Gerek Jandarmamız, gerekse emniyet tarafından ele geçirilen malzemelerin rakamsal değerlerini hepimiz izledik. Eğer bu ele geçen malzemeler tam kullanılmış olsa uyuşturucudan oluşan ölüm sayıları artıracaktır. Bizler kamu kurum ve kuruluşları olarak çok iyi mücadele yapıyoruz. Ancak bu mücadeleyi sadece Emniyet ve Jandarmamızın üzerine yıkarak yapamayız. Bu böyle olursa kısır döngü oluşur. Bütün kurum ve kuruluşlar işbirliği içerisinde bu alanda en son enerjisini kullanacak şekilde planlamalarını yapmalıdır. Bu konuda muhtarlarımızın da kamu kurum ve kuruluşlarına destek olması ve işbirliği içerisinde olması gerekir.” dedi.

“Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele” konulu muhtarlar toplantısının sonunda Vali Tutulmaz, kurum müdürleri ve muhtarlarımıza ilimiz gündeminde bulunan güncel konular ile ilgili bilgiler aktardı.

Editör: Haber Merkezi