Vali Balkanlıoğlu Orman Yangın Bölgesini inceledi
Afyonkarahisar’a bağlı Işıklar Kasabasında Eniçi mevkisinde dün çıkan yangının kontrol altına alınmasının ardından Vali Balkanlıoğlu, yangının olduğu alanda incelemede bulunurken, tüm vatandaşları bu konuda duyarlı olmaları için çağrısında bulundu.
Vali Balkanlıoğlu’nun incelemeleri sırasında İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan ve Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu hazır bulundular.
Vali Balkanlıoğlu’nun orman yangının olduğu bölgede incelemede bulunması sırasında, bilgiler veren Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu; ‘’Işıklar beldesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları tamamlandı. Dün öğleden sonra henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı çıkan yangını köylülerin haber vermesi üzerine söndürme çalışmalarına yaklaşık 180 kişi ve 53 araçla başladık. Kısa sürede yangına müdahale edildi. Bu sabahta yangın söndürme ekiplerimiz ile soğutma çalışmalarına başladık. Öğleden sonrada tamamen çalışmalarımız sona erecektir. Tabii ki 17 hektarlık orman alanının yanması hepimizi çok üzdü, fakat en kısa zamanda hayatiyetini kaybeden ağaçlar belirlenerek, iş makineleriyle toprağı yeniden işleyip Kasım-Aralık döneminde fidan dikimine başlayacağız.’’dedi.
En kısa sürede yangına etkin bir çalışmayla müdahale eden yangın söndürme ekiplerini tebrik eden Vali Balkanlıoğlu; ‘’Işıklar Beldemizin sırtlarında 87’li yıllarda orman teşkilatımız tarafından oluşturulan ormanlık alanın belirlenemeyen bir sebeple çıkan yangınla yaklaşık 17 hektarı yanmış bulunmakta. Orman Yangın Söndürme Ekiplerinin başarıyla canla, başla çalışmaları sonucunda yangın kontrol alındı. Bizlerde sürekli irtibat halindeydik ve gelişmeleri an ve an takip ettik. Tabiî ki 17 hektar az bir alan değil. Bu anlamda tüm vatandaşlarımızın orman yangınlarına karşı çok dikkatli ve duyarlı olması lazım. Afyonkarahisar orman alanları olarak çok zengin bir il değil. Daha önceleri orman varlığımız %12-13 seviyelerindeyken orman teşkilatımız sayesinde bu oran %24-26’la çıktı. Orman yangınları hepimizi derinden üzüyor. Bu yangınlardan oluşan hasarları ortadan kaldırsak ta buradaki ormanın aynı seviyeye gelmesi için 25 yıl geçmesi gerekiyor. Bu nedenle anız yakılmasında, sigara izmariti atılmasında ve ateş yakılmasında buradaki manzarayı hayal edip dikkatli olmak lazım. Ormanın kıymetini anlatmaya gerek yok. Dünyanın neresinde olursa olsun bir yerde orman yanıyorsa bizimde ciğerimiz yanıyor demektir. Dolayısıyla tüm vatandaşları duyarlı olmaya çağırıyor, bu yangınında ülkemiz ve dünyamız için son olmasını temenni ediyorum.’’dedi.
Editör: Haber Merkezi