Ürün, “Engelli vatandaşların desteklenmesi ortak sorumluluk”


Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, engelli vatandaşların yeterli oldukları alanlarda desteklenmesi ve yetersiz oldukları alanların iyileştirilmesinin tüm toplumun ortak sorumluğu olduğunu bildirdi.

Ürün, Engelliler Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Ürün, mesajında AK Parti iktidarları ile engellilere ilişkin pek çok olumlu gelişmenin yaşandığını söyledi. Engellilere yönelik pozitif ayrımcılığın Anayasa ile güvence altına alındığını belirten Ürün, Türkiye’de şu anda, evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan yakınına ayda bir asgari ücret ödeme yapıldığını ifade etti.
2006 yılından itibaren 285 bin özürlü yakınının bu desteklerden faydalandığını aktaran Ürün, devletin özürlü aylıklarının 25 TL’den 300 TL’ye yükseltildiğini de belirterek, engelli çocuğu olan annelerin, 5 yıl erken emekli olabildiğini ve engelli çocuğu bulunan ebeveynlerin, günde 1 saat bakım izni alabildiklerini ifade etti.
Ürün, engellilerin sosyal yaşam kadar iş yaşamında da var olabilmeleri için açılan sınavlar ile istihdam sağlanması adına önemli adımlar atıldığını kaydetti.
Engelli olmayan tüm insanların da bir gün engelli olabileceğini ve bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğini kaydeden Ürün, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Uluslararası Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre dünyada 500 milyon engelli yaşamaktadır. Ülkemizde yaşayan engelli sayısı ise 8,5 milyonu yakındır ki bu rakam Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'una tekabül etmektedir. Ülkemiz, 2002 yılından bu yana engelli kardeşlerimizin sağlık, istihdam, eğitim ve evde bakım gibi temel hizmetlerinin sunumunda önemli aşamalar kaydetmiştir” dedi.
“Engelli vatandaşımızın hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır” diyen Ürün; “12 Eylül referandumu ile Anayasamızın 10. maddesiyle engellilere pozitif ayrımcılık getirilmiştir. Engelli vatandaşlarımızın acınmaya değil fark edilmeye ve önemsenmeye ihtiyaçları vardır. Engelli vatandaşlarımızın önündeki engeller kaldırıldığında çok şeyler başarabileceğini inancımla birlikte tüm engelli vatandaşlarımızın engelliler haftasını kutluyorum” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi