Üretim için Her türlü Destek Verilecek

Vali Mustafa Tutulmaz’ın Katılımıyla Makine, Termal ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Sektörleri İstişare Toplantısı Yapıldı

İlimizde var olan potansiyeli ortaya koymak ve geliştirmek adına yapılan Makine, İlaç, Termal Şehir ve Tıbbi Bitkiler İstişare Toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla gerçekleşti.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Afyonkarahisar Milletvekilleri Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile yönetim kurulu üyeleri, BMC TR Motor'un Genel Müdürü Dr. Osman Dur, yerli ve milli motor üretimi ile ilgilenen iş adamları, makine, ilaç ve termal sektörü temsilcileri katıldı.

Sanayicilerimiz Bu İşin Arkasında Durmalı

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile motor üretiminin stratejik sektör olarak ilan edilmesinin ardından yerli ve milli motor üretilmesi hedefiyle uçak ve dizel motorunun üretilmesi noktasında çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda ilimizde yapılan toplantıda sunum eşliğinde bilgilendirme yapan BMC TR Motor'un Genel Müdürü Osman Dur: “Türkiye artık savunma sanayiinde dışa bağımlılığı kaldırmak ve tamamen yerli ve milli üretimde bütün patent hakları, IP hakları kendisinde olan teknolojiler üretmenin süreçlerini yaşıyor. Bu dönemde uluslararası ilişkilerde yaşanan rahat tedarik edebildiğimiz ürünlerin bile zor zamanda ihtiyacımızın olduğu dönemde verilememesi ve alınamaması Türkiye’nin artık bu tip teknolojilere sahip olması düşüncesiyle, Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından birkaç proje başlatıldı. Bugün benim buraya geliş sebebim şudur: Sayın Bakanım ve Milletvekillerimiz ‘Biz bölgemiz için neler yapabiliriz, bu bölgeye ne tür katkımız olur’ diye sordular ve bizi Afyonkarahisar’a davet ettiler. Sanayicilerimiz bu girişimlerin arkasını doldurabilirlerse ve sürdürülebilir bir eko sistem yakalayabilirsek gerçek fayda sağlanabilir. Bitmiş olan ürünlerle pazara girmek çok zor. Bu tür ürünlerin pazarda hiçbir rakibi yok. Yeni başlıyoruz. Ekosistem oluşturup bunu yerli tedarikçilere yaptırmaya çalışıyoruz. Yenilikçi teknoloji geliştirme ekosistemi oluşturma için Afyonkarahisar’dayız. İnşallah Afyonkarahisar bu üretimden payına düşeni alır.” dedi.

Üretim için Her türlü Destek Verilecek

Daha sonra konuşan Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Jet motoru üretiminin ve bazı aksamlarının Afyonkarahisar’da üretilmesi için her türlü destek verilecektir. Bu konuda ve ARGE çalışmaları konusunda hükümetimizin çok büyük destekleri var. Ülkemizde demiryolu ulaşımı için büyük bir hedef konuldu. Ülkemizin ray üretimi ve vagon üretimi konusunda ihtiyaçları var. Burada çok büyük bir potansiyel olduğunu vurgulamak istiyorum. Bir diğer hususta Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya çıkardığı milli ve yerli ilaç sanayiidir. Bu konuda da hükümetimiz tam destek verecek. İnşallah Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesinin arkasında bir binada ilk defa ilaç üretimi başlayacak. İlimizde Alkaloid Fabrikası var. Burada çok büyük bir ilaç üretimi potansiyeli var. Biz Afyonkarahisar’ı ve Bolvadin’i milli ve yerli ilaç üretiminde bir merkez haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Her Türlü Teşvik Var Yeter Ki Yatırım Olsun

Dünyada artık kimyevi ilaçlardan ziyade tıbbi bitkilerden üretilen ilaçların kullanımı konusunda bir temayül olduğuna değinen Milletvekili Eroğlu: “Dünya’da tıbbi ve aromatik bitkiler için pazar 115 Milyar dolar civarında. Ama biz bundan istifade edemiyoruz. Halbuki bizdeki şifalı bitkiler dediğimiz endemik türler bütün Avrupa’dan çok daha fazladır. Afyonkarahisar’da bunun merkezi durumundadır. Bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle Afyonkarahisar’da tıbbi ve aromatik bitkiler merkezi adıyla bir merkez kurduk. Halen üretim yapıyor. Bu konuda da bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Her türlü teşvik var. Yeter ki işadamlarımız bu konuda girişim yapsın ve ürünlerini pazarlasın. Çin Büyükelçisi’ni buraya davet etmiştik. Sonrasında İş Geliştirme Derneği kuruldu. Arkadaşlarımız Çin’e gittiler. Orada birtakım protokoller imzalandı. Önümüzdeki Haziran ayında İstanbul’da büyük bir zirve yapılacak. Çin’den çok sayıda sanayici ve işadamı Türkiye’ye gelecek” ifadelerini kullandı.

Termal Şehir Kurmak İstiyoruz

Termal şehir projesine de değinen Eroğlu: “Sayın Cumhurbaşkanımızın destek verdiği bir termal şehir projesi var. Burada da çok önemli bir potansiyel var. Termal ilimizin çok önemli bir potansiyellerindendir. Bu potansiyeli kullanmak istiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamız da Özel Endüstri Bölgesi kurulması hakkında bir çalışma yapıyor. Zafer Havaalanına yakın bir alanda orta ve yüksek teknolojide ihracata yönelik bir bölge kuralım diye düşünüyoruz” dedi.

Makine Sektörünün Merkezi Olma Yönünde İlerliyoruz

Toplantıda son konuşmayı yapan ve Afyonkarahisar’ın makina sektörünün merkezi olma yönünde hızla ilerlediğine dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “İlimiz her geçen gün değişik alanlarda kendisinden bahsettiriyor. Makine sektöründe geldiğimiz noktayı görmek adına iki ay önce bir toplantı yapmıştık. Makine sektöründeki arkadaşlarımızla ben o gün açıkçası çok büyük bir mutluluk duydum. Çünkü 20’nin üzerinde mermer sanayi ile ilgili makine üreten tesisimiz ile küçüklü büyüklü 10’un üzerinde de yine tarım makinaları üreten tesisimiz var. Afyonkarahisar artık makina sektörünün de merkezi olma yönünde ilerliyor. Hemen arkasından birkaç tesisi yerinde inceledim, çok güzel ve ümit verici gelişmeler var. Tecrübe ve altyapımız var. Bu tür toplantılarla ufkumuzu geliştirmemiz gerekir. Biraz AR-GE’ye imkân ve zaman ayırmamız gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Makine Sektörünün Ülkemizin Önemli Sektörü Haline Gelmesi Gerek

Üretim olmadan kalkınmanın devamlılığının olmasının mümkün olamayacağını belirten Vali Mustafa Tutulmaz:” Üretimin temeli de makineleşmektir. Biz bir fabrikayı yapıyoruz ve fabrikanın tamamını makina ile dolduruyoruz. Ancak o makinaları biz üretemiyoruz, bizim üretemediğimiz o makinalara en az 5-6 yıl ödeme yapmak durumunda kalıyoruz. O geçen 5-6 yılda da o makinalar ömrünü tamamlama aşamasına geliyor ve bir daha makinaları yeniliyoruz ve bir daha 5-6 yıl para veriyoruz. Bu kısır döngüyü kırmamız gerekiyor. Makine sektörüne gerek hükümetimizce gerekse de diğer kurum ve kuruluşlarca destek verilmesi ve makina sektörünün ülkemizin önemli sektörlerinden biri haline gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Termalde ve diğer ilaç üretimiyle de ilgili potansiyellerimiz var. Bütün girişimcilerimize bu alanlarda yatırım yapmaları çağrısında bulunuyorum. Bu konuda Valilik olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu ifade ediyorum. ” dedi.

Makine, Termal ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Sektörleri İstişare Toplantısı Alkaloid Fabrikası’nın durumu hakkında fabrika yetkilileri ve Termal Şehir Projesi hakkında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi yetkililerince sunum yapıldı. Toplantıda Milli ve Yerli İlaç Sanayi, Milli ve Yerli İlaç Üretim Merkezi Termal Turizm, Termal Şehir Projesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile Özel Endüstri Bölgesi konularında bilgi alış verişinde bulunuldu. Toplantı iş adamlarının sorularının yanıtlanması ve karşılıklı görüş alış verişinin yapılması ile tamamlandı.

Editör: Haber Merkezi