TR33 Bölgesi’nde uluslararası yatırımcıların adresi: yatırım destek ofisleri

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli OĞUZ, Yatırım Destek Ofislerinin yerli ve yabancı yatırımcıların Bölge’ye çekilmesi hususunda yürüttüğü faaliyetler hakkında önemli bilgiler verdi.

Konuşmasına,Zafer Kalkınma Ajansı bünyesinde yer alan Yatırım Destek Ofislerine yönelik bilgiler aktararak başlayan Veli OĞUZ, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinde olmak üzereTR33 Bölgesi’nde toplam 4 (dört) adet Yatırım Destek Ofisinin (YDO)faaliyet gösterdiğini belirtti.YDO’ların, temel görevinin “yatırımcıların tüm iş ve işlemlerini devlet adınatek elden takip ve koordine etmek” olduğunu belirten OĞUZ, bu ofisleri Ajans’ın dışarı açılan penceresi olarak tanımladı.Yatırıma yönelik her türlü rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunarak, yerli ve yabancı yatırımcılara, Bölge’deki iş ve yatırım imkânlarının tanıtılması, yatırımcıların yerel aktörlere etkin ve hızlı ulaşmalarının sağlanması veyatırımların planlı ve koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi hususunda,YDO’larınAjans adına yatırımcının kendi personeli gibi hizmet verdiklerini önemlevurguladı.

Yatırım Destek Ofislerinin sunduğu tüm yatırım destek ve rehberlik hizmetlerinin ücretsiz olduğunu söyleyen OĞUZ, TR33 Bölgesi’ne en yüksek faydayı sağlayacak şekilde hizmet etmeyi amaçladıklarını belirtti.

OĞUZ sözlerine “Yatırım Destek Ofislerimiz yatırım süreçlerinde kolaylaştırıcı bir rol üstlenmektedir. Yatırım yeri araştırmasında, yatırımcılara güncel ve hızlı bilgi sağlanmasında ve özellikle illerdeki özel sektör, kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle olan bağlantıları sayesinde yatırımcıların yerel ağlara erişiminin kolaylaşmasında, Yatırım Destek Ofislerimiz yatırımcılar için önemli bir duraktır.” diyerek devam etti. YDO’ların yereldeki paydaşlar ve ilgili kurumlarla kurduğu iyi ilişkilerin yanı sıra,eski adı Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı olan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisiyle koordinasyon halinde hareket etmelerisayesinde yerel ve merkez arasında hızlı ve doğru bilgi akışının sağlandığını belirtti. Bu sayede,bilgi kirliliğinin önüne geçilerek, yatırımlara yönelik iş ve işlemlerin hem bölgesel hem de ulusal çapta uyumlu bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı.

Ülke ekonomilerinin büyümesi ve toplum refahının artmasında yabancı yatırımların önemine değinen OĞUZ, Zafer Kalkınma Ajansı’nın kurulduğu günden bugüne yabancı yatırımcılara verilen rehberlik ve danışmanlık hizmetleri hakkındada bilgiler verdi. Yabancı yatırımlar ile ilgili olarak “TR33 Bölgesi’nde Afyonkarahisar’da 25, Kütahya’da 35, Manisa’da 60 ve Uşak’ta 16 olmak üzere toplam 136 yabancı yatırımcıya rehberlik ve danışmanlık hizmeti verdik.Bu hizmetler sonucunda toplamda yaklaşık 1,8 milyar TL’lik sabit yatırım tutarı ve 1000 kişiden fazla istihdam öngörülen uluslararası yatırımların Bölgemize kazandırılmasında danışmanlık hizmeti sunduk. Böylelikle ülkemizin ve Bölgemizin kalkınması adına yapmış olduğumuz katkının haklı gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Yeni teşkilat yapılanmasıyla birlikte, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü veKalkınma Ajanslarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na dâhil edilmesiyle, yatırımcılara sunulacak devlet destekleri, teşvikler ve danışmanlık hizmetlerine yönelik faaliyet gösteren birim ve kuruluşların tek çatı altında toplandığını vurgulayan OĞUZ, yatırımcı dostu bir döneme girildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisiyle de koordineli bir şekilde çalışan Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak Yatırım Destek Ofislerinin, yabancı yatırımcıların hem ülkemizin hem de TR33 Bölgesi’nin sunduğu fırsatlar hakkında bilgilendirilmesi hususuna özel bir önem atfettiğini belirtti. İstanbul, Kocaeli ve İzmir gibi gelişmiş fakat doygunluğa ulaşmış illere olan coğrafi yakınlığı sayesinde TR33 Bölgesi’nin yatırımcılar için oldukça cazip olduğunu belirterek, Afyonkarahisar ve Kütahya illerinin 4. Bölge, Uşak ve Manisa illerinin ise 3. Bölge teşvik kapsamında olmasının yatırımcıları Bölge’ye çeken önemli bir unsur olduğunu belirtti. Bu kapsamda, yabancı yatırımcılara ulaşılarak ülkemizin yatırımcı dostu politika ve uygulamalarını ve TR33 Bölge’sinde yer alan illerde yatırım yapmanın avantajlarını anlatarak, Yatırım Destek Ofislerinin yabancı yatırım çekme hususunda aktif ve sistematik bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Zafer Kalkınma Ajansı’nın uzman ekibiyle birlikte bundan sonraki süreçte de yatırımcının her zaman yanında olduğunu ifade eden Genel Sekreter Vekili Veli OĞUZ yerli ve yabancı yatırımcıları TR33 Bölgesi’ne yatırım yapmaya davet etti.

Editör: Haber Merkezi