TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANDI..
Afyonkarahisar Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında düzenlenen 16. dönem Toplu İş Sözleşmesine ilişkin görüşmeler tamamlandı.
Toplu görüşmelerde varılan uzlaşmaya ilişkin protokol, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile Belediye-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Yücel Şahin arasında imzalandı. Uzun müzakereler sonucu hazırlanan Afyonkarahisar Belediyesi 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda düzenlenen bir törenle imzalandı. Tören Belediye-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Yücel Şahin'in sözleşme şartlarına ilişkin açıklamalarıyla başladı.
 'HUZURLU BİR ÇALIŞMA ORTAMI VAR'
Toplu sözleşme görüşmelerinin olumlu geçtiğine işaret eden Belediye-İş Sendika Başkanı Yücel Şahin, sözleşmeden elde edilen rakamlarlardan örnekler verdi. Şahin; "Oldukça verimli geçen müzakereler sonunda yeni sözleşmemizde aile yardımını sosyal kalem altında öngördük. Bunun yanında yakacak, bayram, giyim yardımı ve yemek bedelinin 3.60 lirasını sosyal pakete attık. Toplam 408 lira olan bu paketin üzerine Sayın Başkanımızla görüşerek 152 lira ilave ücret yaparak bu rakamı 560 liraya çıkarttık. Bundan sonra da yüzde 5'er 5'er 6'şar aylık üç yıllık bir sözleşme bağlandı. Üç yıllık enflasyon ortalaması aşağıda olursa, enflasyon farkı tekrar 3. yılın sonunda yansıtılacaktır. Yemek yardımını 7 liraya çekmiştik, birinci yıl 8 lira, ikinci yıl 9 lira ve üçüncü yıl 10 lira yemek yardımı anlaşılmıştır." diye konuştu.
Geçen 5 yıllık süre içerisinde Belediye- İş Sendikası olarak Afyonkarahisar Belediyesi ile huzurlu bir çalışma ortamının sağlandığına dikkat çeken Sendika Başkanı Yücel Şahin; "Bundan dolayı Sayın Belediye Başkanımızı öncelikle kutluyorum. Bu huzurlu ortamın devam etmesini istiyoruz. Sayın Başkanımız AK Parti'nin Afyonkarahisar Belediye Başkan adayıdır. Kendisine hayırlı olsun dileklerini sunar, önümüzdeki seçimlerde Başkanımıza başarılar diliyorum" dedi.
'BAŞKANIMIZ TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİ KUCAKLADI'
Toplu iş sözleşmesinin çalışanlara ve Afyonkarahisar Belediyesi'ne hayırlar getirmesini temenni eden Türk İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu ise "Belediye Başkanımız uzun süre İl Başkanlığı yaptı, son dönemde Belediye Başkanlığı yaptı. Yaptığı bu her iki görevde de toplumun tüm kesimleriyle barışık olduğunu bugün Afyonkarahisar'da hangi parti mensubu olursa olsun çok açık bir ifade ile söyleyebilmektedir. Başka partilerin üyeleri dahi, Belediye Başkanımıza ulaşabildiklerini, sorunlarını iletebildiklerini, çözüm süreçlerini gördüklerini ifade ediyorlar. Bunları duymak, Belediye Başkanı'nı seven kişiler olarak bizleri de mutlu etmektedir. Belediye Başkanımızın bundan sonraki süreçte de siyasette olacağı Afyonkarahisar'da istenen bir sonuç. Belediye Başkanımızın bütünleştirici, birleştirici, herkesin ulaşabildiğini gözlemlerken, bundan sonraki süreçte de ilimize katkı vereceğini düşünüyorum. Adaylığı ile ilgili olarak kendisinin toplum vicdanında olumlu bir yer ettiğini düşünüyorum. Vicdan muhasebesi yapıldığında geçmiş siyasi sürecini kendisine olumlu yönde döneceğini düşünüyorum." diye konuştu.
ACI GÜNLERİMİZDE BİRBİRİMİZE DESTEK OLDUK
Törenin son konuşmacısı Belediye Başkanı Burhanettin Çoban oldu. 5 yıllık görev süresi boyunca toplumun tüm kesimleriyle bir ve beraber olduklarını hatırlatan Başkan Burhanettin Çoban; "Gerek Sendika Başkanımız, Yücel Bey'in gerekse de Türk- İş İl Temsilcimiz Muharrem Bey, hem yönetim tarzımızı, hemde işçi sendikaları ile olan ilişkimizi çok güzel bir şekilde ifade ettiler. Biz, siyasi parti il başkanlığı dönemimizde de gerçekten toplumumuzun her kesimi ile özellikle işçilerin çok değerli temsilcisi olan sendika başkanlarıyla seviyeli bir birliktelik götürdük. Acı günlerimizde, tatlı günlerimizde birbirimize destek olmaya gayret ettik. Nitekim özellikle işçilerin yaşamını ilgilendiren konularda da Çalışla Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın işçi sendikaları ile sürekli bir olduğunu, beraber olduğunu, müzakereler yaptığını da bizzat gözlemliyoruz" dedi.
BORÇLARIMIZI KAPATTIK
Bu dönem içerisinde hiç kimseyi siyasi görüşünden dolayı, farklı yaşam tarzından dolayı cezaya muhatap etmediklerini hatırlatan Başkan Burhanettin Çoban; 'Görevde 5. yılımızı doldurmaya az bir zaman kaldı. Bu süre zarfında tüm personelimizle hiçbir şekilde çok ciddi sıkıntılar yaşamadık. Hiç kimseyi siyasi görüşünden, farklı yaşam tarzından vb. konulardan kınamaya, cezaya, muhatap etmedik, inşallah da etmeyeceğiz. Çalışanlarımızın hakkını Peygamberimizin de buyurduğu şekilde alın teri kurumadan vermeye gayret ettik. Hiçbir zaman ücretlerini, ikramiyelerini geciktirmedik. 2009 yılında göreve başladığımız zaman, belediyemizin işçilerimize dair birikmiş borçları vardı, müteahhitlere, piyasaya borcu vardı. Biz bulduğumuz ilk para ile borçlarımızı kapattık, etrafta hava atalım, yol yapalım, park yapalım, alacaklar biraz dursun, bizden önceki dönemlerde ödenmemiş, biraz daha beklesinler, diye bir yaklaşıma kapılmadık. Öncelikli olarak borçlarımızı kapattık." dedi.
'ALDIĞINIZ PARALAR ALNINIZIN TERİDİR'
Dönem içerisinde Belediye- İş Sendikası ile istişare içerisinde bulunmaya özen gösterdiklerini dikkat çeken Başkan Burhanettin Çoban; "Afyonkarahisar'da yine ilk defa gerek yurt içi, gerekse yurt dışı geziler düzenledik. İlk defa personelimizi çekilişle umreye gönderdik. İnşallah yeni dönemde de bu uygulamalarımız devam edecek. Sizlerin temsilcisi olan Belediye-İş Sendikamızın hem Başkanı hemde yönetim kurulu üyeleri ile her konuyu beraber çözümledik. Kömürlü evde oturan işçimiz, hemen hemene neredeyse kalmadı diyebiliriz. İşçilerimize yaptığımız kömür desteği, her sene ciddi kafa ağrıtıyordu. Çoğu personelimiz evi sobalı olmadığından dolayı bu kömürü ya apartmanla anlaşma yöntemine, ya bir yakınına, yada piyasaya satma gereği duyuyordu. Bu sıkıntıyı da sendikamızın teklifi ile bir çözüme bağlamış olduk. Üç yıllık toplu sözleşmemiz, birinci altı ay için yüzde 5, ikinci alta ay için yüzde 5 olmak üzere hep enflasyon üzerinde bir artış öngördük. Yine ayrıca seyyanen brüt 152 lira civarında da ekstra bir ücret sizler için öngördük. Aldığınız paralar anlımızın teridir, hakkımızın, emeğimizin karşılığıdır, emek kutsaldır, hep de bizim tarafımızdan kutsalda görülmeye devam edecektir. Allah, ananızın ak sütü gibi aldığınız helal ücretlerinizi, eşinizle, çocuklarınızla sağlık, afiyet, mutluluk içerisinde yiyebilmeyi nasip etsin. Toplu sözleşmemiz, belediyemize, sendikamıza, çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olsun....
İmza törenine Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Bem- Bir- Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Gürsan, Türk Harbiş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Nihat Koçak, Belediye Başkan Yardımcıları Ayfer Örten, Ziya Arı, Sabri Demirkapu, belediye birim amirleri, Belediye-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri ile sendika temsilcileri katıldı.
Editör: Haber Merkezi