Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Komisyonu Çalışmalarını Sürdürüyor

Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Değerlendirme, Geliştirme ve Organizasyon Komisyonu üyeleri AFSÜ Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Amir Soltanbeigi, Orman Genel Müdürlüğü Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Müdürü Emel Yıldız, Atatürk SHMYO Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Sedef Özliman ve Öğr. Gör. Emine Kırbay İscehisar, Sultandağı ve Bolvadin’de yöneticilerle bir araya geldi.

Vali Gökmen Çiçek’in önderliğinde, tıbbi ve aromatik bitkiler için doğru tür seçimi ve yer tahsisi, standart tarımsal uygulamalar, hasat sonrası işlemler ve arz-talep durumlarının tek merkezden yürütülüp takip edilmesi amacıyla kurulan ve Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un başkanlığını yürüttüğü Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Değerlendirme, Geliştirme ve Organizasyon Komisyonu, durum tespiti ve üretim planının belirlenmesi amacıyla ilçeleri ziyaret ediyor.

Rektörümüz Prof. Dr. Okumuş, bölgelerin sosyo-ekonomik yapısının göz önünde bulundurularak katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkilerin sürdürülebilir şekilde yetiştiriciliğinin yapılması gerekliliğinin yanı sıra tarımsal kuraklığa da dikkat çekerek komisyonun atacağı adımlarda bu riskin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

İstişarelerin Afyonkarahisar’ın tüm ilçeleri tamamlanana kadar sürdürüleceğini kaydeden Prof. Dr. Okumuş, tüm paydaşların görüşü alındıktan sonra il genelinde katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitki üretim ve işleme potansiyeli konusunda bir fizibilite raporu oluşturulacağını ve bu konuda atılması gereken adımlara dair yol haritasının kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

İscehisar’da, İscehisar Kaymakamı Uğur Kapar, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Buğra Eberliköse ve İscehisar Belediye Başkan Yardımcısı Gülsefa Azgın’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda ilçede halihazırda üretimi yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin durumu ve üretim potansiyeli doğrultusunda yatırım yapılabilecek çeşitler hakkında istişarede bulunuldu.

Sultandağı’nda, Sultandağı Kaymakamı Murat Demirbilek, Belediye Başkanı Mehmet Aldırmaz ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halil İbrahim Önder’in katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, ilçenin kuraklıkla mücadele kapsamında bitki örtüsünün planlaması hakkında bilgi alışverişinde bulunularak, hayata geçirilebilecek projelerin tespiti yapıldı.

Bolvadin’de, Bolvadin Kaymakamı Taner Bolat ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Akşahan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda Bolvadin’deki tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine yapılan yatırımlar hakkında görüşüldü ve yatırımcıların bu alana özendirilmesi için atılabilecek adımlar ve ilçenin iklim şartlarında üretimi yapılabilecek potansiyel bitki türleri masaya yatırıldı.

Editör: Haber Merkezi