Taytak, Patates Üreticilerin Sorunlarını Dile Getirdi

Milliyetçi Hareket Partisi MYK ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak 18.08.2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’yi ziyaret ederek Afyonkarahisar’lı yetiştiricilerin ve çiftçinin önünü açacak, sadece Afyonkarahisar’a değil, aynı zamanda ülke Tarımına da önemli katkılar sağlayacak bir dizi proje teklifi sundu. Görüşmede Afyonkarahisar’lı üreticinin sorunları Milletvekili Taytak tarafından dile getirildi.

Son derece samimi bir ortamda gerçekleşen ve bir saatin üzerinde süren görüşmeye; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ve Milletvekili Taytak’ın davetiyle AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek katıldı. Görüşmede Milletvekili Taytak tarafından, Afyonkarahisar için çok önemli kazanımlar sağlayacak bir dizi proje önerisi Tarım ve Orman Bakanı Dr. Pakdemirli’ye bizatihi sunuldu.

Bakan Pakdemirli tarafından ilgi ve dikkatle karşılanan projeler içerisinde; Afyonkarahisar’a bir Tarım Lisesi açılması, kaymakamlar ve belediye başkanları ile görüşülerek, yer tahsis edilmesi halinde, ilçelerde çiftçi eğitim merkezleri kurulması, Afyonkarahisar’a özgü haşhaş poleni bazlı arıcılık faaliyetleri ve arıcılık enstitüsü projesi ve yine Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi desteği ile yapılması planlanan 300 baş anaç kapasiteli “model” koyun barınağı projesi yer aldı.

TAYTAK: PATATES AFYONKARAHİSAR’IN CAN DAMARLARINDAN BİRİ

Toplantıda ayrıca Afyonkarahisar’da Şuhut, Sandıklı ,Dinarve diğer bölgelerde üretim yapan patates üreticilerin sorunları da Milletvekili Mehmet Taytak tarafından önemle dile getirildi ve ivedilikle çözüm bulunacağı sözü Bakandan alındı.

Milletvekili Taytak bu çerçevede; patates üreticisine sattığı ürün miktarı üzerinden kg bazlı fiyat artış desteği verilmesi gerektiğine, İhracatın önünün açılması ve teşvik verilmesi gerekliliğine ve birçok ekipmana verilen makine ve hibe desteğinin patates ekipmanlarına da getirilmesi hususlarına özel vurgu yaptı.

TAYTAK: TARIM KREDİ KOOPERATİFİ ETKİN KULLANILMALI

Milletvekili Taytak ayrıca; üretilen patateslerin direkt tüketiciye ulaşabilmesi için Tarım Kredi Kooperatifinin daha etkin kullanılmasını Bakandan talep etti. Taytak; Tarım Kredi Kooperatif’lerin gerekli alt yapısı mevcut, depo, ekipman ve örgütlenmesinin iyi olduğunuve bunu Afyonkarahisar seferber edelim, dedi.

Patatesten katma değerli ürün etmenin çok az olduğunu, bu nedenle yeni işletmelerin açılması için devlet desteği gerektiğini ifade eden Taytak, üniversitelere ve AR-GE şirketlerine gerekli desteğin verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bunun üzerine Bakan Pakdemirli konunun takipçisi olduğunu ve sorunların çözüleceğini belirtti.

Ayrıca görüşmede Milletvekili Mehmet Taytak; Afyonkarahisar ilinde Arı Yetiştiricileri Birliğinin 350 üyesi olduğuna vurgu yaparak, bu sayının arttırılması gerektiğini, Afyonkarahisar coğrafyasının arıcılık için çok uygun olduğunu, özellikle haşhaş poleni bazlı balın ülkemizde üretilen en kaliteli bal olacağını belirtti. Taytak Afyonkarahisar’da arıcılığın desteklenmesini Bakan Pakdemirli’den talep etti.

Milletvekili Mehmet Taytak ayrıca; Aydın, Muğla, Denizli, Antalya, İzmir, Manisa bölgesinin gezginci arıcılarının arı popülasyonunu ve arı koloni sayılarını artırmak için Afyonkarahisar florasından ve poleninden faydalanılabileceğini, bu bağlamda Afyonkarahisar’da gezgin arıcılar için bir park oluşturulabileceğini, Afyonkarahisar’da bir Arıcılık Uygulama yeri yapılırsa teknik Arıcılığı öğretmenin yanı sıra işsiz olan gençlerin de bu mesleğe kazandırılmış olacağını ve Afyonkarahisar’da arıcılık üzerine bir Arıcılık Araştırma istasyonu veya Arıcılık Araştırma Enstitüsü kurulması taleplerini Bakana arz etti.

Bakan Pakdemirli olumlu gördüğü bu önerilerin hayata geçirilmesi için üniversite ortaklığıyla bir enstitü kurulabileceğini belirterek bu konuda Afyonkarahisar’da çalışma yürütülmesi yönünde yanındaki heyeti talimatlandırdı.

Yine bu görüşmede, Milletvekili Taytak’ın talebi sonrası, Bakan Pakdemirli tarafından Afyonkarahisar’a bir Tarım Lisesi kurulması yönünde çalışma yürütülmesi direktifi de verildi.

Milletvekili Taytak bir diğer projelerinin de Afyonkarahisar ve ülke küçükbaş yetiştiricileri için model teşkil edecek modern koyun barınağı projesi olduğunu belirterek, koyun etinin sağlık açısından önemine vurgu yaptı. Taytak bu konuda AKÜ Veteriner Fakültesinin güçlü bir alt yapısı olduğunu sayın Bakana ifade etti.

Bu çerçevede söz alan Dekan Prof. Dr. Turan Civelek ise; AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın bu tip projelere çok önem verdiğini ve uygun görülmesi halinde Fakülte olarak hem arıcılık hem de koyunculuk faaliyetlerinde üstlerine düşen her türlü desteği vereceklerini dile getirdi. Dekan Civelek; “Sayın Vekilimiz önemli proje başlıkları seçmişler. Afyonkarahisar arıcılık ve koyunculuk için çok önemli bir lokasyon. Biz de Fakülte olarak bu konularda son derece donanımlıyız. Bu projelerin tarafı olmaya hazırız. Halihazırda Fakültemiz ve Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığı ile önemli projeler yürütülmekte. Son derece tecrübeli hocalarımız var. İlimizin ve ülkemizin emrindeyiz, sayın Vekilimize davetleri ve sayın Bakanımıza da nazik kabulleri için teşekkürlerimizi arz ederiz.” dedi.

Milletvekili Taytak tarafından sayın Bakana Afyonkarahisar’ı ifade eden haşhaş motifli mermer Türk Bayrağı hediye edilmesini müteakip, özellikle Afyonkarahisar’lı yetiştirici ve çiftçiler için çok önemli kazanımların elde edildiği, görüşme karşılıklı iyi dileklerin ifade edilmesi ve fotoğraf çekimi ardından sona erdi.

Toplantı sonu görüşlerini ifade eden Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak;

“Cumhur İttifakı ruhu ile,birlik ve beraberlik içerisinde önemli işler yapılmaktadır. Sayın Bakanımız projelerimizle son derece ilgilendi, kendilerine kalben müteşekkirim. Toplantıda yer alan, katkı sağlayan değerliAfyonkarahisar’lıhemşehrilerim Bakan Yardımcımız Akif ÖzkaldıBeye ve Hayvancılık Genel Müdürümüz ZekeriyyaErdurmuşBeye yakın ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ben her daim ülkemin ve Afyonkarahisar’ın emrindeyim. Afyonkarahisar’a katkı sağlamak için gece gündüz çalışıyor, çalmadık kapı bırakmıyor, çiftçinin ve yetiştiricinin dertlerinin kendi dertlerimiz gibi görüyoruz. Biz proje bazlı çalışıyoruz. Projeleri önemsiyoruz. Amacımız Afyonkarahisar’ın kazanmasıdır. Yetiştirici kazansın, üretici kazansın. MHP olarak çiftçinin her daim yanındayız yanında olmaya da devam edeceğiz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi