SINAV KAYGISI
VELİLER! ÇOCUKLARINIZA KAYGI YÜKLEMEYİN!
(Kelebek Terbiyecisi isimli kitabımdan alıntı)
Sınav yaklaşıyor, olağan davranışlarınızdan vazgeçip sıra dışı davranmaya başlarsanız endişelerinizi, kaygılarınızı çocuğunuza aktarırsınız. Onu strese sokar, zaten olgunlaşamamış bilgilerini daha da karmaşık hale getirirsiniz. Ruh sağlıkları bozulur. Beyinlerindeki akı yolları değişir.
Siz işinizi yapın! Çocuklarınızın ruh sağlığını bozmayın!
Başarıyı hedeflenen sonuca ulaşmak olarak tanımlayabiliriz.
Başarı öykülerinin en başında başaran insanın dışındakilerin kabullenmekte zorlandıkları öngörüler, imkânsızları yıkma arzusu vardır.
Ortaya çıkmış her başarı, imkânsız denilen bir fikrin yıkılışıdır. Başarılı birey toplumda kendisi gibi düşünen hiç kimse olmamasına rağmen kendi başına bir karar verir, onu uygular. Kendi dışındakilerin kabullenemeyeceği bir durumu kabul edilir konuma getirir.
Olaya öğrenci açısından baktığımızda başarılı öğrencinin arkasında bilinçli veliyi görüyoruz. Başka bir deyimle öğrencinin başarısı büyük oranda velisinin ilgisine, bilgilenmesine ve edindiği bilgiyi çocuğunun yaşama biçimi haline getirmesine bağlıdır.
Değerli veliler, bilgili olan ya da olması gereken, yaşam tecrübesi olan sizlersiniz. Çocuklarınıza doğru rehberlik yapmak zorundasınız. Doğru, güvenilir bilgilere ulaşmak zorundasınız. Bilmelisiniz ki, çocuğunuz kendi başına bilgiye ulaşsa da onu yaşam biçimi haline getiremez. Bu nedenle çocuğunuzdan önce siz okuyup kendinizi geliştirmek zorundasınız. Çocuğunuza doğru rehberlik yapmak zorundasınız. Kulaktan dolma bilgilerle çocuk yetiştirmek, ya da komşudan bilgilenmek gibi bazı alışkanlıklarınızdan vazgeçmek zorundasınız.
Unutmayın! Şekil verdiğiniz oyun hamuru değil ki, bozup bir kere bir kere daha yapasınız. Olmadı bir kere daha deneyesiniz. Karar vermeniz gereken çocuğunuzun geleceği, attığınız her adıma dikkat etmek zorundasınız. Hiçbir adımınızı geri alıp yenileme şansınız yok. Çocuğunuzun gelişimi için attığınız her adımı ölçüp, biçip doğru olduğuna emin olduktan sonra atmak zorundasınız.
Unutmayın! Öğrenci başarısı onun aldığı not ya da puan değildir. Öğrenci başarısı çocuğun öğrendiklerini yaşamı içerisinde kullanabilme becerisi gösterme, başka bilgilerle birleştirebilme, ilişkili konuları daha kolay kavrayabilmesidir. Bu aşamaya ulaşmış bir öğrenci sakindir, sabırlıdır, güven duygusu gelişmiştir. Başarılı bir öğrenci kendi kişisel özelliklerini tanır, yaratıcı yönünü ön plana çıkarmaktan büyük zevk alır.
Gerçekte yaşamımız süresince zorlukları yenmeye, problemleri çözmeye, sorunları aşmaya çalışırız. Başardıkça haz alırız, haz aldıkça aynı tür sıkıntıların üzerine daha bir keyifle gideriz. Çözdükçe daha zor, daha çetin olanına yöneliriz.
Başarımızın ödülü mutlu olmaktır, kendimizi düne göre geliştirmiş, başkalarından da bir adım daha önde hissetmektir.
Eğer kendimizi hep bu kazanıma yönlendirirsek hırslı oluruz, kendimize güven duyarız, enerjimizi doğru kullanırız, kendi kendimizi doğru motive ederiz, enerjimiz hiç tükenmez. Oysa yarış ortamına girildiğinde enerji kullanımımızı başkalarına göre düzenlediğimiz için kontrolü her an kaybetme riski taşırız. Birisi bizi geçtiği anda yarıştan kopma durumu doğar. Enerjimiz tükenir, güven bunalımı yaşarız. Burada önemli olan kabul edilebilir bir zaman aralığında hedefe ulaşabilmektir. Bir başarı öyküsü yazabilmektir. Başkalarının imkânsız dediğini başarabilmektir.

Mustafa Koca
Editör: Haber Merkezi