Sarıkamış Harekâtı konuşuldu
 
On beş günde bir Gün FM’de yayınlanan Sohbet Odası dinleyicileriyle buluştu.
Gazeteci-Yazar Ahmet Tunca ile Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in birlikte hazırlayıp sundukları Sohbet Odası programında bu hafta Sarıkamış Harekâtı’nın yıldönümü dolayısıyla bu konu işlendi.
“Sarıkamış Harekâtı’nı anlatan bir kitap hazırladım”
Geçtiğimiz yıl Sarıkamış’a giderek anma törenlerine katıldığını kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “O toprakları görmeyi çok istiyordum. İlimizi temsilen Sarıkamış Harekâtı’nın yıldönümünde orada bulunma imkânını yaşadığım için çok mutluyum. Herkesin bu önemli olayın yaşandığı o bölgeyi görmesini isterim. Sarıkamış Harekâtı’nı anlatan bir kitap hazırladım. Umarım bu kitabı okuyucularımla buluşturabilirim” diye konuştu.
“Tarih hatırlanması gereken derslerle doludur”
Sarıkamış Harekâtı’nın yıldönümünde bulunduğumuzu kaydeden Gazeteci-Yazar Ahmet Tunca, şanlı zaferler kadar unutulmaz acıların da yaşandığı tarihin her safhasının daima hatırlanması gereken derslerle dolu olduğunu belirtti.
Birinci Dünya Savaşı'nın önemli safhalarından biri olan bu harekâtta binlerce vatan evladının, düşmana tek kurşun atamadan şehit düştüğünü ifade eden Tunca, şunları kaydetti: ''Sarıkamış Harekâtında şehit düşen kahraman vatan evlatlarını şükran ve minnetle anmak milli bir görevdir. Sarıkamış Harekâtı, tüm olumsuz şartlara rağmen verilen görevi canı pahasına yapma azminin, milli birlik ve bütünlüğün ölümsüzleştiği örneklerden biridir. Sarıkamış'ta yaşananlar, vatan ve millet sevgisinin en iyi ifadesi olarak tarihteki yerini almıştır. Vatan için canlarını feda eden kahramanlarımızın fedakârlıklarının iyi bilinmesini, aziz hatıralarının yaşatılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak en büyük sorumluluğumuzdur”
“Olumsuz iklim koşulları kayıpları arttırmıştır”
Sarıkamış Harekâtı’nda ordumuzun ağır kış şartlarına hazır olmamasının yaşanan kayıpların artmasındaki en büyük etken olduğunu kaydeden Tunca, “Olumsuz iklim şartları sebebiyle ikmal ve iaşe hizmetlerinin yapılamayışı, kıtalarda açlığa, dolayısıyla birliklerin dağılmasına sebep oldu. Enver Paşa’nın tüm olumsuzluklara karşın harekâtın sürmesi yönünde karar vermesi kayıpları daha da arttırdı. Yaşanan bu felaket karşısında Enver Paşa, orduyu yüzüstü bırakıp İstanbul’a dönmüştür” diye konuştu.
Sarıkamış Harekâtı’nın tüm yönleriyle değerlendirildiği Sohbet Odası yaklaşık bir saat sürdü.
 
Editör: Haber Merkezi