ÖĞRENCİLERE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ ANLATILDI
Kronik Hepatit B ve C seminerlerini tamamlayan Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi seminerlerine Ertuğrulgazi Ortaokulu'ndan başladı.
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berna Bozca tarafından verilen seminerde, Ertuğrulgazi Ortaokulu 8 sınıf öğrencilerine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin bulaşma yolları, belirtileri, korunma ve tedavi yöntemleri anlatıldı.
"AÇIK ALANLARDA KAPALI KIFAYET GİYİLMELİ"
Hastalığın kene ile bulaştığını belirten Dr. Berna Bozca, fark edilmemesi ve uzun süre vücutta kalması halinde, kendisinde bulunan virüsü insan vücuduna bulaştırdığını söyledi. Yüksek ateş, kas eklem ağrısı ve kanamalar şeklinde hastalığını kendisini belli ettiğini kaydeden Bozca, belirgin bir tedavisi olmadığını; ancak destek tedavisi uygulandığını ifade etti. Piknik ve mesire alanı gibi açık alanlarda kapalı kıyafet giyilmesi gerektiğini belirten Berna Bozca, eve dönüldüğünde kıyafetlerin güzelce çıkarılıp, vücuda kene yapışıp yapışmadığının kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
"KENEYE ÇIPLAK ELLE MÜDAHALE EDİLMEMELİ"
Eğer vücuda kene yapışmışsa eldiven yardımıyla yapıştığı yerden çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Bozca, çıkarma işlemi sırasında, kenenin başının vücutta kalabileceğini, bu durumda endişe edilmemesini, çünkü kenenin virüsü vücudunda taşıdığını söyledi. Çıkarılan kenenin çıplak elle ezilip öldürülmesinin oldukça tehlikeli olduğunu aktaran Bozca, kene çıkartıldıktan sonra acil olarak bir doktor başvurulması gerektiğini kaydetti. Seminer sonunda öğrencilerin hastalıkla ilgili sorularını da yanıtlayan Dr. Berna Bozca, öğrendikleri bilgileri aileleriyle de paylaşmalarını istedi.
Editör: Haber Merkezi