Muhtarlar, Belediye Meclisinin kararını İdari Mahkemesine taşıdı

 Afyonkarahisar’da mahalle sayısının 81’den 48 düşürülmesi muhtarları harekete geçirdi. Muhtarlar, Belediye Meclisi’nin kararını İdare Mahkmesi’ne taşıdı.

Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, Afyonkarahisar Belediye Meclisi tarafından mahalle sayısını 81’den 48’e düşürülmesine tepki gösterdi.
Konuyla ilgili dernek binasında bir basın toplantısı düzenleyen Akagündüz, şehirlerin, mahalle, sokak, semt gibi yerlerin adları ile birlikte canlı göründüklerini söyledi.
Tarihin derinliklerinden gelen bu isimlerin kentin manevi tapu senetleri niteliğinde olduğunu ifade eden Akagündüz, Özellikle Afyonkarahisar’ın Anadolu’nun kadim kentlerinden biri olduğunu belirtti. Akagündüz, kentte 600-700 yıldır aynı isimle anılan mahallerin bulunduğuna dikkat çekti.
Bu isimlerin ‘yaptım, oldu’ mantığıyla konulmadığını tarihi süreç içerisinde yaşanılan olaylardan, kişilerden ya da mimari unsurlardan dolayı verildiğini söyleyen Akagündüz, sözlerine şöyle devam etti: “Son dönemde mahallelerin birbirine bağlanarak isimlerinin yok edilmeye çalışılmasının, Afyonkarahisar’a vurulacak ağır bir darbe olacağı kanaatindeyiz. Bugün isimleri kaldırılacak, tarihi hafızalardan silinecek olan mahallelerin en yenisi 200 en eskisi 700 yıldır aynı isimle anılmaktadır. Daha net bir ifadeyle bugün Amerika Birleşik Devleti’nden daha eski olan mahalleler Afyonkarahisar’da mevcuttur. Hal böyleyken isimleri Kanuni döneminden beri değişmemiş olan mahalle isimlerinin değiştirilmesi en hafif tabirle gaflettir” dedi.
Akagündüz, mahallelerin birbirine bağlanarak isimlerinin yok edilmesi sırasında neyin kıstas alındığının belli olmadığını söyledi.
Akagündüz, Türkiye Muhtarlar Derneği olarak mahalleleri birleştirme adı altında tarih katliamı yapılmasına karşı olduklarını sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi